III Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku
Opublikowano: 17-08-2009

Poznań, III Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, 15 sierpnia 2009
Kapituła Dobrego Smaku, konkursu Polska Nalewka Roku 2008 w składzie:
Piotr Bikont – przewodniczący
Małgorzata Kalicińska
Piotr Frydryszek
Jan Babczyszyn
Andrzej Kurzawski
Hieronim Błażejak
Wojciech Radtke
Po skosztowaniu 78 nalewek zgłoszonych do konkursu Polska Nalewka 2009, po burzliwych i długotrwałych obradach ustaliła co następuje:
Najlepsza nalewka w roku 2009 w Powiecie poznańskim
Wzburzona Krew (wiśniówka) – Zygmunt Tomkowiak ze Swarzędza
Nagroda Specjalna Radia Merkury
Smorodina – Zbiegniew Sierszuła z Kątów
Nagroda Specjana Dyrektora Festiwlau
Nalewka na płatkach jaśminu – Karol Majewski, z Łomianek
IV WyróżnienieWzburzona Krew (wiśniówka) – Zygmunt Tomkowiak ze Swarzędza
III WyróżnieniePigwowa – Lech Gogolewski z Poznania
II WyróżnienieLubelska Pigwa Likier 2009 – Kazimierz Rozmiłowski z Lublina
I WyróżnienieCzarna Porzeczka – Lech Gogolewski z Poznania
3 miejsce
Lubelska Pigwa Główna 2009, Kazimierz Rozmiłowski z Lublina
2 miejsceAgrestowa z Imbirem, Janusz Łakomiec z Poznania
1 miejsce i tytuł Polska Nalewka Roku 2009
Smorodina – Zbiegniew Sierszuła z Kątów
II KONKURSU „ŚWIĘTO GOLONKI” 2009
Kapituła II Konkursu „Święto Golonki” 2009 organizowanego przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu oraz MCA.pl Sp. z o.o. w ramach III Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w składzie:
prof. Włodzimierz Dolata – przewodniczący kapitułyoraz
Jerzy Mróz, Aleksander Tecław, Jacek Marcinkowski, Tomasz Wika, Jan Grabkowski – Starosta Poznański, Jan Babczyszyn, Jacek Hałasik, Kamila Placko Wozińska, Andrzej Bobrowski, Jerzy Głowacki, Waldemar Jaworski, Maria Nowak, Witold Wróbel
postanowiła przyznać
I nagrodę w kategorii zakładów przetwórstwa mięsnego• Zakłady Mięsne Andrzej Bystry ze Swarzędza
II nagrodę w kategorii zakładów przetwórstwa mięsnego• Rzeźnictwo Firm Słomiński Kaszczor
III nagrodę w kategorii zakładów przetwórstwa mięsnego
• Rzeźnictwo Wędliniarstwo Eugeniusz Bocer
IV-te miejsce: Masarnia „Ścibor”
V-te miejsce: Zakłady Mięsne Agro-Rydzyna
VI-te miejsce: Rzeźnictwo – Wędliniarstwo Stefan Słociński
VII-te miejsce: Waldi Zakład Przetwórstwa Mięsnego
I nagrodę w kategorii restauracji
• Restauracja PELIKAN z Poznania
II nagrodę w kategorii restauracji
• Restauracja „Pod 11” ze Swarzędza
III nagrodę w kategorii restauracji
• Stół Rawicki z Rawicza
IV-te miejsce zajął: Hotel Szablewski ze Środy Wielkopolskiej
V-te miejsce: Restauracja WZ z Poznania
VI-te miejsce: Restauracja Pod Pretekstem z Poznania
VII-me miejsce: Hotel Szablewski z Dymaczewa
VIII-me miejsce: Trattoria Castellana z Poznania
I nagrodę w kategorii kół gospodyń wiejskich i gospodarstw agroturystycznych
• Gospodarstwo Agroturystyczne CELINKA z Ostrzeszowa
II nagrodę w kategorii kół gospodyń wiejskich i gospodarstw agroturystycznych
• Gospodarstwo Agroturystyczne „U Małgosi”
III nagrodę w kategorii kół gospodyń wiejskich i gospodarstw agroturystycznych
• Koło Gospodyń Wiejskich w Starej Tuchorzy
IV miejsce zajął Ośrodek Wypoczynkowy Sadyba z Boszkowa
Tytuł golonki najlepszej z najlepszych 2009 przyznano
• Restauracja PELIKAN z Poznania
Dyplomy za udział w konkursie otrzymały zakłady mięsne:• Masarnia „Ścibor”
• Rzeźnictwo Firm Słomiński Kaszczor
• Zakład Masarski Gracjan Kiciński
• Waldi Zakład Przetwórstwa Mięsnego
• Zakłady Mięsne Andrzej Bystry ze Swarzędza
• Rzeźnictwo – Wędliniarstwo Stefan Słociński
• Zakłady Mięsne Agro-Rydzyna
• Przetwórstwo Mięsne Kamila Kamyszek
• Rzeźnictwo Wędliniarstwo Eugeniusz Bocer
Restauracje:
• Restauracja PELIKAN z Poznania
• Restauracja Pod Pretekstem z Poznania
• Trattoria Castellana z Poznania
• Restauracja „Pod 11” ze Swarzędza
• Restauracja Jaśkowa Zagroda z Napachania
• Restauracja WZ z Poznania
• IBB Andersia Hotel Restauracja
• Restauracja Stół Rawicki z Rawicza
• Cocktail Bar z Boszkowa
• Hotel Szablewski Dymaczewo
• Hotel Szablewski Środa Wielkopolska
Koła gospodyń wiejskich i gospodarstwa agroturystyczne:• Gospodarstwo Agroturystyczne „U Małgosi”
• Ośrodek Wypoczynkowy Sadyba z Boszkowa
• Koło Gospodyń Wiejskich w Starej Tuchorzy
• Gospodarstwo Agroturystyczne CELINKA z Ostrzeszowa
II KONKURSU „SZNEKA Z GLANCEM” 2009
Kapituła II Konkursu „Szneka z Glancem” 2009 organizowanego przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu oraz MCA.pl Sp. z o.o. w ramach III Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w składzie:
prof. Wiktor Obuchowski – przewodniczący kapitułyoraz
Stanisław Butka, Katarzyna Butka, Marian Weber, Piotr Koperski, Jan Grabkowski – Starosta Poznański, Piotr Bikont, Jan Babczyszyn, Sławomir Hinc, Tomasz Wika
postanowiła przyznać
I nagrodę w kategorii szneka z glancemCukiernictwo Piekarstwo Tomasz Grażyna Jan Vogt z ul. Kraszewskiego w Pleszewie
II nagrodę w kategorii szneka z glancemPiekarnia BROT Przewoźny z ulicy Bukowskiej w Wysogotowie
III nagrodę w kategorii szneka z glancemPiekarnia AGNES z Nekli
I nagrodę w kategorii szneka z kruszonkąPracownia Cukiernicza SZARLOTKA Grażyna Rdzyń z Poznania
II nagrodę w kategorii szneka z kruszonkąCukiernictwo Piekarstwo Tomasz Grażyna Jan Vogt z ul. Kraszewskiego w Pleszewie
III nagrodę w kategorii szneka z kruszonkąZakłady Piekarniczo – Ciastkarskie FAWOR z Poznania
I nagrodę w kategorii „wariacje na temat szneki”Piekarnia BROT Przewoźny z ulicy Bukowskiej w Wysogotowie
II nagrodę w kategorii „wariacje na temat szneki”Pracownia Cukiernicza SZARLOTKA Grażyna Rdzyń z Poznania
III nagrodę w kategorii „wariacje na temat szneki”Piekarnia AGNES z Nekli
Tytuł szneki najlepszej z najlepszych 2009 przyznano
Cukiernictwo Piekarstwo Tomasz Grażyna Jan Vogt z ul. Kraszewskiego w Pleszewie
Dyplomy za udział w konkursie otrzymały:• H. P. Cukiernia z Mosiny
• Piekarnia Rokietnica Piotr Łakomy
• Cukiernia Ryszard Gembiak z Poznania
• Piekarnia-Cukiernia Wojciech Zborowski, Krystian Zborowski z Wągrowca