X edycja dolnośląskiego konkursu ?Nasze Kulinarne Dziedzictwo ? Smaki Regionów?
Opublikowano: 07-07-2010
Na straganach ustawionych przed wejściem do Centrum Handlowego „Magnolia Park” rozstawili liczni producenci zdrowej, organicznej Żywności – najróżniejszych wypieków, miodów, kiełbas, wędlin, pierników, syropów, konfitur, soków, serów oraz pasztetów. Nie zabrakło również nalewek, win oraz pitnych miodów. Oprócz producentów pojawiły się reprezentacje gmin oraz zespoły folklorystyczne i koła gospodyń wiejskich. Zewsząd dochodziły wesołe przyśpiewki a kolorowe, ludowe stroje uczestników konkursu podkreślały tradycyjny klimat wydarzenia.
Celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników oraz poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką. W ramach całego projektu odbywa się również upowszechnianie wiedzy o możliwiości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki (a w szczególności agroturystyki) oraz rzemiosła i przetwórstwa. Istotna jest również nominacja konkursowych produktów do katalogu rodzimej żywności wyjątkowej jakości wraz ze wskazaniem na możliwość ubiegania się przez laureatów konkursu o odpowiednią prawną ochronę zgodną ze standardami obowiązującymi w Unii Europejskiej.
Przez żywnościowe produkty regionalne rozumiane są surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Regionalne produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
Coroczne edycje konkursu przebiegają dwuetapowo: W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2009”. Wielki Finał odbywa się corocznie w Poznaniu w trakcie targów „Polagra”, a kilkudziesięciu producentów tradycyjnej żywności – w większości laureatów konkursu a także regiony z których pochodzą prezentują się w Pawilonie Produktu Regionalnego.
Do X edycji konkursu organizowanego w naszym regionie zgłoszonych zostało 85 produktów oraz 11 potraw. Komisja jury, obradująca pod przewodnictwem autorki popularnych książek i poradników kucharskich – Hanny Szymanderskiej, miała przed sobą bardzo trudne zadanie. W rezultacie wybrano 3 pierwsze miejsca (w każdej z kategorii) oraz przyznano wyró?nienia i nominacje do „Perły”. Urząd Marszałkowski reprezentował Wicemarszałek Stanisław Longawa, który wręczał nagrody zwycięzcom.
A oto lista zwycięzców:
Kategoria: Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
I miejsce ex aequo::„Śliwiaki” – Bogusławy Gołębiewicz z miejscowości Uraz oraz „Kołacz ormiański” – Romany Obrockiej z Obornik Śląskich;
II miejsce: „Chleb z Młyna” – Zenona Feszczuka z Jordanowa Śląskiego;
III miejsce: ocet winny miodowo-owocowo-ziołowy – Iwony i Marka Morawskich -Gospodarstwo Pasieczne „Miód-Mar” z Marcinkowic;
Wyróżnienie:Konfitura z papryki – Czesławy Potemkin „Gospodarstwo Agroturystyczne „Trzy Koguty” z Lasek.
Kategoria: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
I miejsce: Ser – twaróg izerski – Tomasza Borysławskiego z Antoniowa;
II miejsce: Zawadiacka szynka z prosięcia – Bronisława Urbanowskiego z Zawidowic;
III miejsce: Miód Lipowy – Danuty i Henryka Kamaszuk;
Wyróżnienie: Kiełbasa dojrzewająca – Renaty Jaworskiej „Smakowita Wieś” ze Sławoszowic.
Kategoria: napoje regionalne
I miejsce: Cyder – jabłecznik z Trzebnicy – Henryka Nowakowskiego;
II miejsce: Krupnik – staropolska wódka miodowa – Koło Gospodyń Wiejskich „Jodłóweczki” z Jodłowic;
III miejsce: Nalewka chrzanowa – Koło Gospodyń Wiejskich z Wiercienia; Wyró?nienie: Naturalny sok jabłkowy -Macieja Karczewskiego z Lutyni.
Kategoria: Inne produkty regionalne
I miejsce:nie przyznano;
II miejsce: Farsz zapiekany – KGW Ślubów;
III miejsce: Farsz do gołąbków staropolskich– chłopskich – Koło Gospodyń Wiejskich z Sadkowa;
Wyróżnienie: Pasztet z selera – Koło Gospodyń Wiejskich z Głuchowa Górnego.
Nominacja do ogólnopolskiej nagrody ”Perła 2010” w kategorii produkt:
* Ser kozi łomnicki – Bożeny i Daniela Sokołowskich z Łomnicy;
* Pstrąg wędzony – Danuty Ćwikła „Pstrąg – Mar” ze Ścinawki Średniej.
Kategoria: najlepsze danie i potrawa regionalna
I miejsce: Polędwiczki z suma z lubczykiem oraz rolada z suma – Renaty Jaworskiej „Smakowita Wieś” ze Sławoszowic;
II miejsce: Zupa kartoflanka zabużacka oraz ryba po polesku – Rady Sołeckiej z Daszowa, gmina Jemielno;
III miejsce: Zupa borowikowa oraz placuszki smażone z farszem z kapusty i suszonych grzybów – Koło Gospodyń Wiejskich „Grodzanki” z Grodzanowa;
Wyróżnienie:Galareta studzinina oraz kogutki wiejskie sma?one w śmietanie swojskiej -Koło Gospodyń Wiejskich z Jutrzyny.
Nominacja do ogólnopolskiej nagrody ”Perła 2010” w kategorii danie i potrawa regionalna:
Polędwiczki z suma z lubczykiem oraz rolada z suma – Renaty Jaworskiej „Smakowita Wieś” ze Sławoszowic.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy.
Wicemarszałek Stanisław Longawa wręczył laureatom dyplomy i nagrody w postaci sprzętu AGD oraz dokonał oficjalnego zakończenia X Regionalnej Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Więcej informacji o konkursie: http://www.produktyregionalne.pl/nkd.html
Robert Dmochewicz, Rzecznik Prasowy Dolnośląskiej Loży Kulinarnej
****
Data konkursu:3 lipca 2010 (sobota), godz. 11:00-17:00
Miejsce:stragany oraz scena przy C.H. „Magnolia Park”
Organizatorzy:
* Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego;
* Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego;
* Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.