X konkurs o tytuł „Najlepszy Wyrób Okazjonalny WIELKANOC 2010”
Opublikowano: 29-03-2010

X Jubileuszowa Uroczysta Gala Zwycięzców Konkursu o tytuł Najlepszy Wyrób Okazjonalny WIELKANOC 2010
W sobotę 20 marca br., na Zamku Książ k./Wałbrzycha odbyła się Jubileuszowa Uroczysta Gala Zwycięzców X ogólnopolskiego konkursu wędliniarskiego o tytuł "Najlepszy Wyrób Okazjonalny – WIELKANOC 2010".
Honorowy patronat nad konkursem objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pan Marek Sawicki, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej, Izba Gospodarcza Polskie Mięso, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego i Klub Szefów Kuchni.
Jubileuszowa edycja konkursu zgromadziła około 30 zakładów z całej Polski, a do oceny zgłoszono prawie 100 produktów, które zostały poddane ocenie konsumenckiej.
Przeprowadziła ją w dniach 25-26 lutego br. komisja konkursowa w składzie:
Mirosław Drewniak,
Artur Kupczyk,
Wiesław Bober
oraz Zbigniew Kurleto reprezentujący Klub Szefów Kuchni,
• Celina Helbik – Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP,
• Łukasz Dominiak – Polskie Mięso,
• Grzegorz Bieniek – UPEMI.
Produkty zgłoszone do konkursu oceniane były w następujących kategoriach: wędzonka, szynka surowa, kiełbasa świąteczna, wyrób z mięsa drobiowego, pasztet świąteczny, okazjonalny (wielkanocny) wyrób specjalny. Podczas Gali odbyła się także ocena „pater wielkanocnych”. Oceniało je jury w składzie Mirosław Drewniak, Teo Vafidis, Wiesław Bober, Zbigniew Kurleto (Klub Szefów Kuchni), oraz Celina Helbik (Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej).
Dyrektor Dariusz Goszczyński (Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Departament Rynków Rolnych)
Celina Helbik (Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej)
Łukasz Dominiak (Izba Gospodarcza Polskie Mięso)
Wiesław Różański (Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego)
Wiesław Bober (Klub Szefów Kuchni)
Mirosław Drewniak (Klub Szefów Kuchni)
Zbigniew Kurleto (Klub Szefów Kuchni)
Teo Vafidis (Klub Szefów Kuchni)
Uroczystą Galę sponsorowały firmy:
AVO-WERKE – Wierzbice
BJ PRODUCTS – Koziegłowy
DAN-POL – Poznań
ECOLAB – Kraków
INWESTEL – Warszawa
JANDIK – Racibórz
MEAT MEETING – Sosnowiec
NOMAX TRADING – Piekary Śląskie
NOVICHEM – Chorzów
NOVITUS – Nowy Sącz
PAKON – Racibórz
PANEPOL – Przeźmierowo
VISKASE – Warszawa
Zakłady produkujące do 5 ton / na dzień
3 miejsce
Zakład Przetwórstwa Mięsnego BŁACHUT – Żywiec za schab dworski
2 miejsce
Przetwórstwo Mięsne Emil Droń – Porąbka za szynkę tradycyjną z tłuszczykiem
1 miejsce
Zakład Masarski Małgorzata i Eugeniusz Jędrycha – Konieczki za szynkę z dębowej beczki
Zakłady produkujący powyżej 5 ton na dzień
3 miejsce
Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT – Starowa Góra za szynkę z beczki
2 miejsce
Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Bara Jacek – Boguchwałowice za baleron swojski
1 miejsce
Zakłady Mięsne ŁMEAT-ŁUKÓW – Łuków za polędwicę surową dojrzewającą
KATEGORIA 2 Szynka surowa
Zakłady produkujący do 5 ton na dzień3 miejsce
PASCAL Sp. z o.o. – Pszczyna za polędwicę wędzoną z naszej wędzarni
2 miejsce
Zakład P.U.H. Rzeźnictwo, Wędliniarstwo Ryszard i Kazimiera Mroczek – Tarnów Opolski za szynkę wędzoną wielkanocną
1 miejsce
Zakład Mięsny KONARCZAK – Pogorzela za szynkę staropolską
Zakłady produkujący powyżej 5 ton na dzień
3 miejsce
Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT – Starowa Góra za szynkę baskijską
2 miejsce
Zakłady Przetwórstwa Mięsnego „Sadełko” – Jedlińsk za szynkę surową
1 miejsce
Zakład Mięsny POLIWCZAK Celina, Piotr Poliwczak, Mysłowice za polędwicę surową wędzoną
Zakłady produkujący do 5 ton na dzień3 miejsce
PASCAL Sp. z o.o. – Pszczyna za kabanosy z naszej wędzarni
2 miejsce
PASCAL Sp. z o.o. – Pszczyna za kiełbasę białą surową
1 miejsce
Zakład P.U.H. Rzeźnictwo, Wędliniarstwo Ryszard i Kazimiera Mroczek – Tarnów Opolski
za kiełbasę koszyczkową
Zakłady produkujący powyżej 5 ton na dzień
3 miejsce
Zakłady Mięsne OLEWNIK-BIS sp. z o.o. – Świerczynek za kiełbasę białą cioci Heleny
2 miejsce
Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT – Starowa Góra za szynkową grotowską
2 miejsce
Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT – Starowa Góra za kiełbasę z domowej wędzarni
1 miejsce
Zakład Przetwórstwa Mięsa MATTHIAS – Kolonia Zamek za kindziuk regionalny
Zakłady produkujące do 5 ton na dzień
3 miejsce
LESZ Sp. z o.o. – Bełk za szynkę drobiową delikatesową
2 miejsce
Zakłady Drobiarskie LANGNER – Karolinki za szynkę Gerwazego
1 miejsce
Zakład Przetwórstwa Mięsnego BŁACHUT – Żywiec za filet z indyka wędzony tradycyjny bez fosforanów
Zakłady produkujące powyżej 5 ton na dzień3 miejsce
Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT – Starowa Góra za kurczaka rolowanego
2 miejsce
Zakład Przetwórstwa Mięsa MATTHIAS – Kolonia Zamek za kaczkę sandomierską
1 miejsce
Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Bara Jacek – Boguchwałowice za szynkę drobiową zapiekaną
KATEGORIA 5 Pasztet świąteczny
Zakłady produkujące do 5 ton na dzień
3 miejsce
Zakłady Drobiarskie LANGNER – Karolinki za pasztet staropolski
2 miejsce
PPHU POLSTAN Stanisław Stępień Sp. – Pijanów za pasztet wiejski z pieca
1 miejsce
Zakład Masarski Małgorzata i Eugeniusz Jędrycha – Konieczki za pasztet z jajem
Zakłady produkujące powyżej 5 ton na dzień3 miejsce
Zakłady Przetwórstwa Mięsnego „Sadełko” – Jedlińsk
za pasztet z żurawiną
2 miejsce
Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT – Starowa Góra za pasztet luksusowy z kurczaka
1 miejsce
Zakład Przetwórstwa Mięsa MATTHIAS – Kolonia Zamek za pasztet wielkanocny z królika
KATEGORIA 6 Okazjonalny wielkanocny wyrób specjalny
Zakłady produkujące do 5 ton na dzień
3 miejsce
Zakład Przetwórstwa Mięsnego BŁACHUT – Żywiec za prosiaka z szynki
2 miejsce
Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski NASIENIAK – Kietrz za baleron staropolski
1 miejsce
PPHU POLSTAN Stanisław Stępień – Pijanów za kaszankę z podrobami
Zakłady produkujące powyżej 5 ton na dzień
3 miejsce
Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Bara Jacek – Boguchwałowice za wędzonkę staropolską
2 miejsce
PPUH Henryk Kowalczyk – Dziewkiza steki z wołowiny sezonowanej
1 miejsce
P.P.H.U. MARKAM – Kasinka Mała za boczek domowy z Kasinki
Patera wielkanocna
3 miejsce Zakład Rzeźniczo – Wędliniarski Bara Jacek, Boguchwałowice
2 miejsce Zakład Mięsny Konarczak, Pogorzela
2 miejsce Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT, Starowa Góra
1 miejsce Zakład Przetwórstwa Mięsa MATTHIAS Kolonia Zamek
Klasyfikacja generalna
Zakłady o produkcji do 5 ton na dzień
3 miejsce – Zakład Masarski Małgorzata i Eugeniusz Jędrycha – Konieczki
2 miejsce – Zakład Przetwórstwa Mięsnego BŁACHUT – Żywiec
1 miejsce – PPHU POLSTAN Stanisław Stępień – Pijanów
Zakłady o produkcji powyżej 5 ton na dzień
3 miejsce – Zakład Rzeźniczo – Wędliniarski Bara Jacek – Boguchwałowice
2 miejsce – Zakład Przetwórstwa Mięsnego GROT – Starowa Góra
1 miejsce – Zakład Przetwórstwa Mięsa MATTHIAS – Kolonia Zamek
Za zajęcie I miejsca w klasyfikacji generalnej ufundowano następujące nagrody:
Firma DAN-POL – bony
Firma JANDIK Racibórz – ostrzałki
Targi MEAT-MEETING – bony na powierzchnię wystawienniczą
Firma NOVICHEM – bony
Firma NOVITUS Nowy Sącz – wagi BW-1N 30 kg
Ponadto wśród wszystkich uczestników konkursu zostały także rozlosowane nagrody w postaci bonu firmy DAN-POL , zaproszenia do Hotelu Swing oraz wag firmy NOVITUS.Wszystkie zakłady biorące udział w konkursie otrzymały Certyfikaty potwierdzające najwyższą jakość produktów dostarczonych do oceny.
Zwycięzcy otrzymali także statuetki, puchary, dyplomy oraz specjalne pakiety promocyjne składające się z plakatów, papieru pakowego i torebek do pakowania produktów.
Redakcja „Rzeźnik polski”
Źródło: www.mieso.com.pl