X Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „ARTE CULINARIA ITALIANA”

Opublikowano: 27-09-2010

25 września w Centrum Olimpijskim w Warszawie odbyła się dziesiąta, jubileuszowa edycja Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej "ARTE CULINARIA ITALIANA". Wydarzenie, którego celem była promocja kuchni włoskiej w Polsce, zostało zorganizowane przez jednego z najbardziej znanych kucharzy w naszym kraju – Giancarlo Russo.

arte_culinaria_relacja095.jpg arte_culinaria_relacja084.jpg

Do finału konkursu zostało zakwalifikowanych 16 dwuosobowych zespołów reprezentujących restauracje z całej Polski. Uczestnicy mieli za zadanie w określonym czasie przygotować dwa oryginalne włoskie dania – pierwsze na bazie makaronu oraz deser.

arte_culinaria_relacja065.jpg arte_culinaria_relacja094.jpg

Ponadto ekipy musiały wykazać się odpowiednim użyciem sprzętu gastronomicznego firmy Kenwood oraz wykorzystaniem produktów cukierniczych marki Master Martini, a także sera Parmigiano Reggiano.

arte_culinaria_relacja018.jpg arte_culinaria_relacja076.jpg

Przygotowane w tym roku przez zawodników potrawy prezentowały się wyjątkowo elegancko i wykwintnie.

arte_culinaria_relacja053.jpg

Drużyny wykazały się dużą pomysłowością w doborze składników jak i ciekawą dekoracją przygotowanych dań.

arte_culinaria_relacja083.jpg arte_culinaria_relacja098.jpg

arte_culinaria_relacja088.jpg arte_culinaria_relacja099.jpg

Efekty pracy zespołów oceniało jury, w którego skład weszły prawdziwe autorytety ze świata gastronomii oraz znane gwiazdy.

arte_culinaria_relacja015.jpg

Rolę przewodniczącego jury sprawował Jerzy Pasikowski, natomiast przewodniczącą jury cukierników została Bożena Sikoń.

 arte_culinaria_relacja072.jpg   arte_culinaria_relacja077.jpg

A oto lista pozostałych członków jury:

Jury Profesjonalne Techniczne Kucharze I Cukiernicy

2 Kucharzy ( Dariusz Struciński, Krzysztof Szulborski )

1 Cukiernik ( Marcin Paździor arte_culinaria_relacja086.jpg)

Jury Profesjonalne- Kucharze

Jerzy Pasikowski – Przewodniczący Jury

Teofilos Vafidis

Riccardo Nardi

Dariusz Zahorański

Marcin Budynek

Jury Profesjonalne Degustacyjne   – Cukiernicy

Bożena Sikoń – Przewodnicząca Jury

Darek   Wierzbicki 

Tomasz Deker

Sebastian Szmyd

Joanna Profus 

Jury Smakoszy i Gwiazd

Andrzej Grabarczyk  – Przewodniczący Jury

Tomasz Kozłowicz

Leszek Wiśniewski 

Renata Pękul



arte_culinaria_relacja085.jpg

Koordynatorzy

Waldemar Hołówka

Marek Widomski

Piotr Szczygielski

arte_culinaria_relacja079.jpg  arte_culinaria_relacja070.jpg

Konkurs poprowadził Łukasz Konik.

arte_culinaria_relacja056.jpg  arte_culinaria_relacja075.jpg

Podczas gdy trwały zmagania konkursowe, goście konkursu mogli również odwiedzać liczne stoiska, na których prezentowane były produkty sponsorów wydarzenia.

arte_culinaria_relacja030.jpg arte_culinaria_relacja052.jpg arte_culinaria_relacja034.jpg

Odwiedzający mogli m.in. zapoznać się z ofertą takich firm jak Saga, Cheman, Monini; spróbować asortymentu importera produktów włoskich – Mille Sapori, jak i greckich – The Greek Gourmet; oraz poznać liczne funkcje i cechy urządzenia Cooking Chef marki Kenwood.

arte_culinaria_relacja035.jpg arte_culinaria_relacja058.jpg

arte_culinaria_relacja057.jpg

Po konkursowych emocjach przyszedł czas na kulminację dnia, czyli wieczorną galę, na której nastąpiło ogłoszenie wyników oraz oficjalne wręczenie nagród.

arte_culinaria_relacja119.jpg

Zdobywcą pierwszego miejsca okazała się drużyna z  Zamku Dubiecko, w składzie: Janusz Pyra, Bogdan Rewera, która została również wyróżniona nagrodą od Jury Smakoszy i Gwiazd.

arte_culinaria_relacja118.jpg

Zwycięskie potrawy: mieszki z ciasta z krewetkami i dynią na sosie bazyliowymoraz flan z semifreddo i malinami

arte_culinaria_relacja102.jpg arte_culinaria_relacja100.jpg

Drugie miejsce na podium zajęli reprezentanci Restauracji Splendido z WrocławiaMichał Plewka oraz Arkadiusz Kropidłowski.

  arte_culinaria_relacja115.jpg arte_culinaria_relacja117.jpg

Ich propozycją konkursową były conchiglie rigate zapiekane z dwoma sosami: z owoców morza i ze świeżego szpinaku z serkiem mascarpone. Na deser podali „różę piasków” czyli płatki czekoladowe przekładane musem z mascarpone i likierem Grand Marnier.

arte_culinaria_relacja001.jpg arte_culinaria_relacja002.jpg



Trzecie miejsce
przypadło ekipie z Hotelu Dr Ireny Eris/ Restauracji Oranżeria – Wzgórza Dylewskie – Mariusz Gasek, Grzegorz Chmielewski.

arte_culinaria_relacja114.jpg

Nagrodzono ich za pizzocheri alla valtelina oraz bavarese alla vanillia.

arte_culinaria_relacja105.jpg arte_culinaria_relacja106.jpg

Oto wykresy z klasyfikacją generalną oraz klasyfikacją jury smakoszy.

wykres_ac2002.gif

wykres_ac002.gif

Dzięki hojności sponsorów zdobywcy wszystkich trzech miejsc na podium otrzymali zaproszenie na połowy dorsza od firmy Wędkarstwo Morskie, Kapitan Pirat Leszek Wiśniewski, zaproszenia na szkolenia baristyczne ufundowane przez firmę Primulator, zaproszenia na szkolenie na temat czekolad i deserów w nowoczesnej kuchni zorganizowane przez Master Martini Polska oraz kosze oliw smakowych od firmy Monini. Ponadto zdobywcy pierwszego miejsca otrzymali zaproszenie na wyjazd do Włoch do zakładów Unigra Spa, zaproszenie na dwudniowy pobyt w hotelu Bryza w Juracie, elementy wyposażenie kuchni oraz czek na kwotę 1500 złotych, ufundowany przez panią Donatę Paszkiewicz z Międzynarodowych Targów Poznańskich. Za zajęcie drugiego miejsca przyznano dodatkowo między innymi sprzęt AGD i wyposażenie kuchenne. Drużyna z Dubiecka, która zajęła pierwsze miejsce, została nominowana do Konkursu „Szef Kuchni roku 2011” organizowanego przez Fundację KSK oraz do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2011.

Za zajęcie pierwszego miejsca uczestnicy otrzymali roboty planetarne marki Kenwood, a za drugie i trzecie  – blendery ręczne i płyty indukcyjne.

arte_culinaria_relacja022.jpg  hb724ss.jpg

 

Gratulacjom i podziękowaniom nie było końca, a wszyscy w szczególności podkreślali zasługi Giancarlo Russo w przygotowaniu tak udanego konkursu.

 arte_culinaria_relacja109.jpg  arte_culinaria_relacja110.jpg

Wieczór również obfitował w liczne atrakcje. Na gości czekał poczęstunek przygotowany przez Restaurację Moonsfera oraz tort jubileuszowy wykonany specjalnie na tę okazję przez firmę Master Martini Polska.

arte_culinaria_relacja120.jpg arte_culinaria_relacja121.jpg arte_culinaria_relacja122.jpg

arte_culinaria_relacja124.jpg

Kolejnym punktem programu był show kulinarny w wykonaniu Mistrzów Kucharskich z Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz znanych gwiazd telewizyjnych.



Do kuchennych zmagań stanęły drużyny w składzie:

arte_culinaria_relacja125.jpg

Kurt Scheller i Andrzej Grabarczyk

arte_culinaria_relacja130.jpg

Giancarlo Russo i Leszek Wiśniewski

arte_culinaria_relacja138.jpg

Marcin Budynek i Tomek Kozłowicz

arte_culinaria_relacja134.jpg

Teofilos Vafidis i Renata Pękul

Przygotowane dania trafiły do oceny i degustacji zaproszonych gości i zebrały same pochwały i najlepsze z możliwych recenzji.

arte_culinaria_relacja135.jpg

X edycja konkursu Arte Culinaria Italiana już za nami…Gratulujemy wszystkim zwycięzcom oraz organizatorom i  z niecierpliwością czekamy na przyszłoroczny konkurs.

arte_culinaria_relacja113.jpg

Tymczasem zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z edycji 2010.W pracę nad wydarzeniem „Arte Culinaria Italiana” zaangażowanych było wiele osób i instytucji. Organizatorzy pragną podziękować wszystkim tym, których praca przyczyniła się do sukcesu tegorocznej edycji: jurorom oraz koordynatorom: Markowi Widomskiemu, Waldemarowi Hołówce i Piotrowi Szczygielskiemu, prowadzącemu konkurs Łukaszowi Konikowi i prowadzącemu galę Jackowi Kopczyńskiemu. Podziękowania należą się również sponsorom: marce De’longhi (sponsorowi strategicznemu), marce Kenwood (sponsorowi strategicznemu), marce Master Martini (sponsorowi głównemu), firmom: Stalgast Sp. z o.o., WINTERHALER GASTRONOM POLSKA SP.Z O.O., PRIMULATOR SP.Z O.O., Gastro Magic Service WYPOŻYCZALNIA GASTRONOMICZNA, RESTAURACJI MOONSFERA, OERLEMANS FOODS POLSKA SP.Z O.O., CHEMAN SP.Z O.O., MILLE SAPORI PLUS SP. Z O.O., Marce Monini, Marce Saga, Marce Piacetto, Marce Franke, Marce FINLANDIA, Marce FRANGELICO, Marce FANTINEL, Marce White Energy Drink, Event grupie marketingowo-reklamowej, Inter Europol Piekarnia Szwajcarska SA, Sabigo Dariusz Grzelak, Wilbo SA, Renik S.c., Gronex Adam Trzewnik, Kapitan Pirat Wędkarstwo Morskie, Ekskluzywne Wyposażenie Gastronomii, Noma Sp. z o.o., Diversey Polska Sp. z o.o., WBD Group Sp. z o.o., GGS Solingen – Centrum Wdrażania Technologii, Firmie Mularski Gospodarstwo ogrodnicze – pomidory familijne, Hiestand Sp. z o.o., The Greek Gourment Sp.j.