X „Kuchnia Polska na Mazowszu 2018”
Opublikowano: 21-11-2018
16 listopada 2018 r., w siedzibie Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej 17/23 w Warszawie odbył się finał jubileuszowego X Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2018” zorganizowanego przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie oraz Stalgast przy wsparciu i pomocy merytorycznej szefów kuchni, mistrzów kelnerskich oraz absolwentów szkoły.
Jak co roku, w tym również konkurs składał się z dwóch części:
- Konkursu Kulinarnego Ogólnopolskiego pod patronatem Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies
- Konkursu Kelnerskiego pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika oraz przy współpracy i pod patronatem Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli.
Do finału w Konkursie Kulinarnym i Kelnerskim zakwalifikowało się 12 drużyn reprezentujących następujące placówki:
- Zespół Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie
- Zespół Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
- Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie
- Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
- Niepubliczne Technikum im. 72 Pułku Piechoty w Radomiu
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Stanisława Staszica w Siedlcach
- Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie
- Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
- Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
- Zespół Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach
- Zespół Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach
- Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie
Poza konkursem w rozgrywkach uczestniczyli uczniowie z Białorusi reprezentując:
- Могилевский государственный университет продовольствия, Могилев, Республика Беларусь
W tegorocznej edycji, zadaniem finalistów Konkursu Kulinarnego było wykonanie dwóch potraw:
- gorącej zakąski z wykorzystaniem filetu z lina oraz pora
- dania głównego z uda indyka z użyciem dyni oraz czosnku
Na przygotowanie i zaserwowanie tych potraw zespoły 2-osobowe miały 90 minut.
Konkurs Kelnerski składał się z trzech części:
- dwujęzycznego testu dotyczącego obsługi konsumenta (polsko-angielskiego)
- testu umiejętności nakrywania stołu w nakryciu klasycznym i improstyl. W klasycznym -uczestnicy przygotowywali nakrycie dla gościa room servis na tacy kelnerskiej prostokątnej do śniadania wiedeńskiego z jajem na miękko w szklance. W nakryciu improstyl motywem przewodnim była kolacja z champagne.
- wykonania filetowania pieczonego pstrąga (porcja talerzowa około 35 dkg) w obecności gościa
Wyniki X Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2018”
I miejsce
- w konkursie kulinarnym:
Michał Teklak i Wiktoria Marchlewska z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
- w konkursie kelnerskim – Ewelina Wojtal z Zespołu Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie
II miejsce
- w konkursie kulinarnym:
Jacek Darnowski i Jakub Sobczak z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Krystian Sawicki i Kamil Waluk z Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
- w konkursie kelnerskim:
Maciej Pasenik z Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
Mateusz Ludwiniak z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
III miejsce
- w konkursie kulinarnym:
Paweł Kabat i Patrycja Cieśla z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie
Kamila Krzyczmonik i Jakub Pawula z Zespołu Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach
Damian Durski i Żaneta Marciniak z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych z Żychlina
- w konkursie kelnerskim:
Aneta Warsińska z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Łodzi
Julia Podsiadła z Niepublicznego Technikum im. 72 Pułku Piechoty z Radomia
Karolina Zakrzewska z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych z Warszawy
Wyróżnienia
- w konkursie kulinarnym:
Patrycja Brejnak i Antonina Kossut z Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
Paweł Kabat i Patrycja Cieśla z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie
Егор Окунев, Екатерина Чурбанова – Могилевский государственный университет продовольствия, Могилев, Республика Беларусь
- w konkursie kelnerskim:
Maciej Pasenik z Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
Grand Prix oraz Puchar Smakosza zdobył: Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
Zmagania uczestników Konkursów Kulinarnego, oceniały dwa zespoły jurorskie:
Jury degustacyjne w składzie:
-
- Andrzej Bryk
- Stefan Birek
- Mariusz Jeznach
- Zbigniew Łęgowski
- Grzegorz Goleń
- Niklas Siebecke
Jury techniczne w składzie:
- Jacek Schliske
- Daniel Jakubiec
- Paweł Zieliński
- Emilia Durka
Natomiast zmagania finalistów w Konkursie Kelnerskim oceniało Jury w składzie:
- Grzegorz Górnik
- Jerzy Czapla
- Olaf Ratz
- Marcin Irla
- Mariusz Nowicki
W piątek 16 listopada oraz w sobotę 17 listopada konkursowi towarzyszyły pokazy kulinarne oraz warsztaty: kulinarne, baristyczne, barmańskie, prowadzone przez znakomitych szefów kuchni, wybitnych specjalistów branży:
Jerzego Czaplę – Centrum Szkolenia Barmanów
Marcina Molika – Szefa Kuchni Restauracji Drukarnia
Magdalenę Kusal – nauczyciela Zespołu Szkół Spożywczo – Gastronomicznych
Piotra Lasockiego – Trenera personalnego Core Fitness
Macieja Szymańskiego, Tomasza Dziewięckiego, Kamila Majewskiego, Macieja Chojarę – Bar Work Academy
Dawida Zagrzywiec –Sous Chefa Restauracji Hotelu Renaissance Warsaw Airpot
Егорa Окунев, Екатеринa Чурбанова ,Дарья Ерофеенко – Могилевский государственный университет продовольствия