XII edycja Dorszowych Żniw za nami!
Opublikowano: 23-06-2015

20 czerwca 2015, w średniowiecznym Zamku w Gniewie, odbyła się XII edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich. W konkursie startowało 8 profesjonalnych par kucharzy.
Organizatorem Mistrzostw jest Krzysztof Szulborski wraz ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich. W tym roku Patronat Honorowy objął Marszałek Województwa Pomorskiego.
Celem konkursu jest przede wszystkim promocja sztuki kulinarnej i popularyzowanie polskiej tradycji kulinarnej jak również utrwalanie więzi i jedności środowiskowej branży kucharskiej w Polsce. Dlatego nie powinno nikogo dziwić, iż od lat na Dorszowe żniwa przyjeżdżają znakomici szefowie kuchni i „śmietanka” polskiej gastronomii. W jury 12 edycji zasiedli: Jerzy Pasikowski (Przewodniczący), Kurt Scheller, Giancarlo Russo, Adam Chrząstowski, Aleksandra Sowa, Tomasz Milewski, Stefan Birek, Piotr Chylarecki, Tomasz Deker, Krzysztof Gawlik, Dariusz Struciński, Grzegorz Parczewski, Patryk Dziamski, Krzysztof Gradzewicz, Arleta Żynel, Jacek Ziemba, Rafał Godziemski, Przemysław Tworkowski, Michał Kuter i Wojciech Dembowski.
Uroczystemu rozpoczęciu Mistrzostw towarzyszyła honorowa parada jurorów wokół Zamku Gniew, na czele z Andrzejem Ławniczakiem na koniu. Następnie, tradycyjnie do zawodników, jurorów i wszystkich zgromadzonych zwrócił się miejscowy proboszcz odmawiając modlitwę w intencji Mistrzostw. Kolejnym, który przemówił był organizator – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztof Szulborski, wspominając po krótce poprzednie edycje jak również życzył powodzenia i dużej woli walki fair play ekipom startującym. Aby wszystkim dodać animuszu wystrzeliła salwa armatnia – z wielkim hukiem oznajmiając początek zmagań kulinarnych.


Zawodnicy prezentowali swój kunszt kulinarny w pięknej scenerii – na dziedzińcu zamku. W tym roku mieli nie lada zadanie, które polegało na przygotowaniu zakąski z polędwicy wołowej, brzoskwini oraz sera Polmlek Mlekdamer, dania głównego z wykorzystaniem dorsza, masła Polmlek oraz szparagów białych lub zielonych oraz deseru z wykorzystaniem twarogu Polmlek, czekolady (dowolnego rodzaju), miodu, dzikiej róży lub rokitnika.
Stanowiska uczestników, przygotowane były przez firmy: RM Gastro, Maximus oraz Robot Coupe i zostały wyposażone w:
– zastawę porcelanową do serwowana zakąski, dania głównego oraz deseru – zastawa (Dajar),
– papiery do gotowania i pieczenia SAGA, pozwalające na beztłuszczowe przygotowanie potraw w każdym procesie gastronomicznym,
– produkty firmy Polmlek
Zaś wszystkie ekipy konkursowe ubrane były w zapaski kucharskie ufundowane przez firmę ChemaN.
Poza smacznymi zmaganiami zawodników dużym zainteresowaniem cieszył się również II Ogólnopolski Konkurs Fotografii Kulinarnej, który skierowany był do profesjonalistów, blogerów jak i amatorów. Oddzielne jury w składzie: Jakub Kaźmierczyk, Przemysław Jakubczyk, Krzysztof Szulborski, Jacek Krawczyk, Agnieszka Ochniak, Beata Marcińczy, Stefan Wroński, Ewa Malika Jachnowicz, Ewa Olejniczak, Piotr Chabzda, Magdalena Adamowicz, Agata Godlewska, Adam Woźniak, Małgorzata Minta, wybrało najlepsze – najładniejsze prace. A laureatami zostali : PROFESJONALIŚCI – Olimpia Davies, BLOGERZY – Magdalena Rajchelt i AMATORZY – Marzena Ryba. Konkursowe prace wyświetlane były na telebimach ustawionych na dziedzińcu. Dla pragnących zgłębienia tajników fotografii kulinarnej Jakub Kaźmierczak z firmy Olimpus poprowadził ciekawe, bezpłatne warsztaty.
Wieczorna gala rozpoczęła się od wykwintnego koktajlu oraz pokazu ognia tuż przed zamkiem. Następnie wszyscy zaproszeni goście udali się na dziedziniec zamkowy. Podczas kolacji serwowanej przez ekipę Zamku Gniew pod okiem Mariusza Gachewicza, rozdane zostały podziękowania dla sponsorów, partnerów i patronów Mistrzostw jak również odznaczenia, pośród których najważniejszy był Panteon Kulinarny dla Jerzego Pasikowskiego a przyznawany przez Zarząd Stowarzyszenia Kucharzy Polskich wybitnym postaciom branży gastronomicznej w Polsce, za kultywowanie Polskiej Sztuki Kulinarnej oraz maksymalne zaangażowanie podczas XII edycji Dorszowych Żniw.
Wieczór upłynął przy dźwiękach Artema Furmana
Momentem, na który wszyscy czekali było oczywiście ogłoszenie wyników, a zatem:
I miejsce zdobyła Restauracja Mercato w Hotelu Hilton
• Szef drużyny – Paweł Stawicki
• Kucharz – Dominik Karpik
II miejsce dla Restauracji Aruana w Hotelu NARVIL Conference & Spa
• Szef drużyny – Adrian Górny
• Kucharz – Mateusz Sokołowski
III miejsce zajęła Restauracja „Rzeka Smaków” Ibis Reda
• Szef drużyny – Artur Szymański
• Kucharz – Marcin Stadler
Zwycięskie drużyny otrzymały wiele atrakcyjnych nagród a „złota ekipa” została również nominowana do Kulinarnego Pucharu Polski.
Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięskim ekipom!