XII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny
Opublikowano: 25-08-2017

odbyły się w miejscu kształcenia profesjonalistów, wdrażania nowych technologii i wymiany doświadczeń – w Studiu Kulinarnym mieszczącym się w siedzibie firmy RM GASTRO – producenta urządzeń gastronomicznych Ustroń, ul. Sportowa 15a www.rmgastro.pl
XII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny zorganizowane zostały przez Leszka Makulskiego przy wsparciu i pomocy merytorycznej Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Współorganizatorem Konkursu była firma RM Gastro której szefem jest już zaprzyjaźniony z organizatorami David Riedel.
Rywalizacja kucharzy była na najwyższym poziomie i bardzo wyrównana. Rolę gospodarza miejsca konkursu pełnił Krzysztof Gawlik – nadworny kucharz z „RM Gastro” z Bartkiem Kubicą, Olgą Bajak i innymi pracownikami RM GASTRO.
Jury i w tej edycji było międzynarodowe:
Nazwiska Sędziów Profesjonalistów na XII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny
Przewodniczący Jury;
Andrzej Bryk
Vice-przewodniczący;
Krzysztof Gawlik
Sekretarz ;
Jacek Zięba
Członkowie jury;
Thierry Ayel – Francja
Wojciech Balicki
Szczygielski Piotr koordynator OSSKiC
Mariusz Jeznach
Jacek Schliske
Mariusz Nowicki
Techniczny – czas: Maciek Kołodziejczyk
Lista drużyn zakwalifikowanych do XII Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny i Święto Baraniny 12 sierpnia 2017 Ustroń.
- Dawid Zagrzywiec, Piotr Gipsiak, hotel „COUTYARD by Marriott” Warszawa
- Przemysław Kopania, Diana Olechnowicz, rest. „La Brasserie Moderne” Warszawa
- Adam Kowalewski, Marcin Dembski, hotel „Zamek Gniew”
- Michał Kozłowski, Bartosz Fabiś, rest. „Nifty No.20” hotel Puro Poznań
- Dmitr Petrov, Paulina Pustelnik, hotel „Qubus” Bielsko Biała
- Emil Klimas, Dawid Feist, rest. „Cucina” Poznań
Drużyną rezerwową byli: Przemysław Gościniak, Bartłomiej Kornacki , rest Pasja i Smak Chorzów
Wyniki XII Mistrzostw Polski w podawaniu baraniny Święto baraniny Ustroń
1 miejsce
Emil Kilmas, Dawid Feist rest Cucina Poznań
Zwycięska ekipa startuje automatycznie w półfinale w Kulinarnym Pucharze Polski w Poznaniu
2 miejsce
Michał Kozłowski, Bartosz Fabiś rest Nifty No 20 Poznań
3 miejsce
Dawid Zagrzywiec, Piotr Gipsiak hotel Cutyard by Marriott Warszawa
Nagroda specjalna „kryształowa czara” od Pełnomocnika Haccp, za przestrzeganie wymogów Haccp na stanowisku pracy dla:
Dmitr Petrov, Paulina Pustelnik, hotel „Qubus” Bielsko Biała
Puchar Prezesa Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni za najlepszą aranżację na talerzu:
Przemysław Kopania, Diana Olechnowicz, rest. „La Brasserie Moderne” Warszawa
Tym którzy pomogli w perfekcyjnej organizacji Mistrzostw, fundatorom pięknych nagród i innym niewymienionym – pięknie dziękujemy.
Podsumowanie i opinia głównego organizatora Leszka Makulskiego:
XII Mistrzostw Polski w podawaniu baraniny. Tegoroczna XII edycja Mistrzostw Polski w podawaniu baraniny, podobnie jak wszystkie poprzednie stała na bardzo wysokim poziomie. Ilość technik kulinarnych użytych przez ekipy startujące do przygotowania dań konkursowych była bardzo duża i interesująca. Wszyscy zawodnicy stanęli na wysokości zadania, za co jako organizator chciałem im z tego miejsca pogratulować. Kontrastując z innymi rodzajami mięs jagnięcina jest dość trudnym elementem w przygotowaniu, a do dobrego przyrządzenia trzeba nie tylko wiedzy, ale przede wszystkim doświadczenia. Tym bardziej gratuluję wygranej ekipie z Poznania w składzie; Emil Klimas. Dawid Feist, a na Kulinarnym Pucharze Polski w Poznaniu będę Was mocno dopingował. Wszystkim startującym ekipom kucharskim dziękuję za rywalizację i życzę samych sukcesów zarówno tych na polu zawodowym, jak i prywatnym. Z pozdrowieniami, Leszek Makulski
Inne informacje dot. Mistrzostw znajdują się na portalach gastronomicznych na www.gorale.ustron.pl i na facebooku https://www.facebook.com/BaraninaJagniecina . Zdjęcia na fb Francja na talerzu
Udało się i w tym roku zorganizować konferencję, a raczej Panel dyskusyjny, To zasługa Prof. Bronisława Borysa, za co serdecznie dziękujemy. Odbyła się ona o godz. 10 w Uzdrowisko S.A. w obiekcie Uzdrowiska S.A – hotelu Wilga Uzdrowisko S.A. włożyło sporo wysiłku, by konferencja odbyła się w warunkach komfortowych, za co serdecznie dziękujemy. Dziękujemy również za noclegi. Komitet naukowo-organizacyjny panelu dyskusyjnego:
Honorowi przewodniczący: prof. dr hab. Daniel Kadłubiec, prof. dr hab. Roman Niżnikowski, prof. dr hab. Maciej Pompa Roborzyński,
Przewodniczący: prof. dr hab. Bronisław Borys oraz dr hab. Marek Rembierz i dr Andrzej Wojcieszek
Oczekujemy, że jak co roku pojawi się w czasopiśmie naukowym relacja napisana przez prof. Bronisława Borysa. Nieoficjalny komunikat brzmi, że ustalono, że jagnięcina jest najzdrowszy mięsem. Konferencja odbyła się jak zwykle bardzo sprawnie i w bardzo dobrej atmosferze. Zakomunikowano nam, że jeden wniosek z panelu był jednogłośnie zgodny: Jagnięcina jest najzdrowszym mięsem 🙂
Święto baraniny- na Rynku
Natomiast część nazwana medialno – gastronomiczno – folklorystyczna Święto baraniny- odbyła się po raz trzeci na RYNKU i można ją było oglądać OnLine – www.ustron.pl/kamera/ tym razem z przekazem głosowym. Na scenie w pojawili się dodatkowo w pięknych strojach: Agata Czudek, Andrzej Wojcieszek , Stanisław Jaskułka.
Naczelnik Wydziału Promocji i …. z Urzędu Miasta a też organizatorzy Leszek Makulski z Janem Sztefkiem otworzyli Święto baraniny. A zaczęło się wszystko bardzo głośno. Jak zwykle od wystrzału armaty Czesia Kanafka z Bładnic, którą odpalił zaprzyjaźniony z organizatorami Piotr Lenart w stroju Napoleona, a do wiwatu i dla spotęgowania doniosłości wydarzenia strzelali do wiwatu zbójnicy, górale i ich przyjaciele z Bractwa kurkowego.
Potem do popisów oratorskich przystąpił Stanisław Jaskułka jako konferansjer. Pierwszy jak zwykle wystąpił Zespół śpiewaczy GRONIE, który rozpoczął część artystyczną Święta baraniny. Rozpoczynali dostosowanymi do imprezy pieśniami o owcach, zbójnikach itd.
Jednak największym powodzeniem cieszyła się zagródka z owcami mgr inż. Karola Zorychty, a jego wykonany przed sceną pokaz strzyżenia owcy skupił uwagę rekordową ilość widzów a szczególnie dzieci, które chwilę przedtem zakończyły konkurs plastyczny. Pan mgr inż. Karol Zorychta miał tym razem do pomocy 2 asystentki – stażystki, w jego gospodarstwie w niedalekim Dzięgielowie.
Imprezę na Rynku prowadził bezbłędnie niezmordowany Stanisław Jaskułka, który nie tylko zapowiadał, ale ku zdumieniu widzów popisywał się ogromną wiedzą o pasterstwie, historii kuracji żęntycowych i historii hutniczej Ustronia. Opowiadał o medycynie góralskiej, kuchni góralskiej, sypał kawałami i włączał się ze śpiewem.
Na scenie grały uznane kapele góralskie; Kapela HORA Szczepana Karwowskiego, TORKA podtrzymująca tradycję występów na Święcie baraniny swego lidera ś.p. Kaza Nędzy Urbasia. Imprezę kończyła Kapela Polandia, która z pomocą bębnów kwitowała zwycięzców Konkursu kulinarnego. Odbył się jak zwykle wspomniany wyżej konkurs plastyczny dla dzieci w Bibliotece Miejskiej. Relacja znajduje się w osobnym pliku na www.gorale.ustron.pl. Na stoiskach gastronomicznych królowała jagnięcina. Było z pewnością tym razem dość jagnięciny: a więc pieczenie, gulasz, pierogi i symbolicznie – baran na rożnie itd.
Było stoisko z jagnięciną aż z Pienin ”Baran po Szczawnicku” . Kolejek tym razem dużych nie było, gdyż było więcej stoisk z jagnięciną. W tej edycji było dużo więcej stoisk z rzemiosłem i sztuką. Odnotować też należy wykład Marka Pająka z polskiej firmy POLMOS Siedlce o wysublimowanym smakowaniu dobrych trunków połączony z degustacją.
Jak również spotkanie w Karczmie góralskiej, które odbyło się na zakończenie Święta baraniny z udziałem kapeli TORKA. Podano znakomite dania regionalne. Impreza cieszyła się ogromnym powodzeniem. Były tłumy ludzi. Nie zabrakło w tym roku jagnięciny. Nie było o dziwo w tym roku uwag krytycznych, co może budzić niepokój organizatorów.
Celem głównym Święta baraniny i Mistrzostw Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim, a to też w celu ratowania przez wypasanie hal górskich, – prezentacja kultury góralskiej w tym owczarstwa, muzyki, plastyki, rękodzieła itd. .. a też i symbolicznego zbójnictwa.
S E R D E C Z N I E DZIĘKUJEMY
za wsparcie, poparcie i życzliwość
Jesteśmy przekonani, że zgodzicie się Państwo z opinią, że to właśnie Święto baraniny i Mistrzostwa polski w podawaniu baraniny przywróciło jagnięcinę do łask
Leszek Makulski i Jan Sztefek
Zdjęcia:
Elżbieta Włodarczyk – Ayel / „fot. Radosław Krzempek dla RM GASTRO”.