XII Rydzewska Majówka z Robertem Sową

Opublikowano: 13-05-2012

W dniach 4-5 maja 2012 roku, nad brzegiem malowniczego mazurskiego jeziora Bocznego już po raz 12 odbyła się Rydzewska Majówka. Impreza organizowana w Gospodzie pod Czarnym Łabędziem jak co roku przyciągnęła miłośników dobrej kuchni, rękodzieła artystycznego i regionalnych przysmaków.

Logo_rydzewska_majowka

  

 

Pomysłodawczynią Rydzewskiej Majówki jest właścicielka „Gospody pod Czarnym Łabędziem” – Selwina Nowakowska, która w swojej filozofii prowadzenia restauracji opiera się na tradycyjnej kuchni Warmii i Mazur oraz na kulinariach litewskich. Wszystkie produkty i surowce wykorzystywane w restauracji pochodzą od lokalnych dostawców i producentów, i są ekologiczne.

Organizatorzy XII Rydzewskiej Majówki przygotowali dla odwiedzających imprezę mnóstwo atrakcji, m.in.:
– Jarmark Staroci i Rękodzieła, który skupił miłośników staroci z duszą, rzeźby, malarstwa, wyrobów wiklinowych oraz pachnących regionalnych przysmaków, miodów i nalewek. Na dzieci czekały natomiast kolorowe lizaki i urocze drewniane koguciki;
– Konkurs Kapel Ludowych i Zespołów Śpiewaczych propagujący twórczość muzyki ludowej oraz integrujący przedstawicieli różnych kultur zamieszkujących region Polski Północno-Wschodniej;
– Mistrzostwa Świata w Rżeniu Mazurskiego Konia – konkurs skierowany do odważnej publiczności polegający na jak najwierniejszym imitowaniu odgłosu rżenia konia. Dźwiękom wydawanym przez uczestników towarzyszyła wspaniała zabawa i ogromne pokłady dobrego humoru;
– pokazy kulinarne Roberta Sowy i Prymatu połączone z degustacją przygotowanych dań;
– liczne konkursy dla publiczności z atrakcyjnymi nagrodami;

Pokazy Kulinarne Roberta Sowy i Prymatu – „Potrawa z Mazurskiej Ryby”
W tym roku Robert Sowa przygotował dla gości Rydzewskiej Majówki pięć dań przygotowanych na bazie filetów z sandacza i ze szczupaka. Ekipa Roberta Sowy przygotowała i wydała łącznie 750 porcji dań, a w menu znalazły się m.in.: zupa ze szczupaka i sandacza z pomidorami i papryką węgierską, filety ze szczupaka z ragoût z soczewicy i pomidorów oraz marynowany sandacz podany z karmelizowanymi gruszkami.

Konkurs Kapel Ludowych i Zespołów Śpiewaczych
Przegląd Kapel Ludowych pomyślany jest jako impreza propagująca twórców muzyki ludowej, jako integracja przedstawicieli różnych kultur zamieszkujących szeroko rozumiany region Polski Północno-Wschodniej, takich jak mniejszości litewskie, ukraińskie, niemieckie, białoruskie, Mazurów, Warmiaków, Kurpi, Podlasian i Suwalan.

 

Kapele Ludowe i Zespoły Śpiewacze oceniane były na podstawie występów według następujących kryteriów:
• dobór repertuaru i jego autentyzm;
• wykorzystanie i prezentacja folkloru charakterystycznego dla poszczególnych grup zamieszkujących region Polski Północno-Wschodniej przy pomocy gwary, kostiumów;
• poziom muzyczny występu (wyraz artystyczny);
• umiejętność nawiązania kontaktu z publicznością;
• oryginalność strojów. 

Jarmark Staroci i Rękodzieła
To nieodłączna atrakcja od lat towarzysząca Rydzewskiej Majówce. Skupia on rzeszę miłośników staroci z duszą, rzeźby, malarstwa, wikliny, pachnących kulinariów i miodu. Rydzewska Majówka to także raj dla dzieci, dla których przygotowano kolorowe lizaki, zabawki i drewniane koguciki. Podsumowując: dla każdego coś miłego.

Mistrzostwa Świata w Rżeniu Mazurskiego Konia
Podczas imprezy w Rydzewie zabrzmią donośne głosy imitujące odgłos rżenia konia. Konkurs skierowany jest do odważnej publiczności, która potrafi naśladować jak najwierniej odgłos konia. Dźwiękom wydawanym przez konkursowiczów towarzyszy zawsze wspaniała zabawa pełna humoru.

Patronat medialny: TVP Olsztyn
Organizatorzy: Ośrodek Kultury w Miłkach
Współorganizatorzy: Urząd Gminy Miłki, Gospoda pod „Czarnym Łabędziem” w Rydzewie, Lokalna Grupa Rybacka, Centrum Promocji i Informacji Turystycznej w Giżycku, Powiat Giżycki, Stowarzyszenie Turystyki Wiejskiej Miłki, OSP

 

 

Projekt dofinansowany z środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007-2013

XII Rydzewska Majówka z Robertem Sową

Opublikowano: 28-04-2012

Jak co roku na początku maja, podczas pierwszego weekendu majowego, Rydzewo zamieni się w folklorystyczne centrum Mazur, a to za sprawą „RYDZEWSKIEJ MAJÓWKI”, organizowanej przy Gospodzie pod „Czarnym Łabędziem”.

Rydzewska_Majowka__79

  

W ramach imprezy odbędzie się: przegląd Kapel Ludowych, Jarmark Staroci i Rękodzieła oraz Konkurs Kulinarny „Potrawa z Mazurskiej Ryby”.

Pokazy Kulinarne Roberta Sowy – „Potrawa z Mazurskiej Ryby”
Celem pokazu jest promocja regionalnej, tradycyjnej kuchni, wylansowanie lokalnego produktu regionalnego, ocalenie od zapomnienia przepisów i potraw naszych przodków, oraz zgromadzenie wiedzy o produkcie lokalnym z terenu działania Warmii i Mazur. Pokaz kulinarny poprowadzi Robert Sowa wraz ze swoim kulinarnym teamem.

Konkurs Kapel Ludowych i Zespołów Śpiewaczych
Przegląd Kapel Ludowych pomyślany jest jako impreza propagująca twórców muzyki ludowej, jako integracja przedstawicieli różnych kultur zamieszkujących szeroko rozumiany region Polski Północno-Wschodniej, takich jak mniejszości litewskie, ukraińskie, niemieckie, białoruskie, Mazurów, Warmiaków, Kurpi, Podlasian i Suwalan.

Kapele Ludowe i Zespoły Śpiewacze będą oceniane na podstawie występów według:
· doboru repertuaru i jego autentyzmu;
· wykorzystania i prezentacji folkloru charakterystycznego dla poszczególnych grup zamieszkujących region Polski Północno-Wschodniej przy pomocy gwary, kostiumów;
· poziomu muzycznego występu (wyraz artystyczny);
· umiejętności nawiązania kontaktu z publicznością;
· oryginalność strojów zespołów i kapel.

Jarmark Staroci i Rękodzieła
Jest nieodłączna atrakcja towarzysząca od lat Rydzewskiej Majówce. Skupia on rzeszę miłośników staroci z duszą, rzeźby, malarstwa, wikliny, pachnących kulinariów i miodu. Na Rydzewskiej Majówce i dzieci znajda coś dla siebie czekają na nie kolorowe lizaki, drewniane koguciki, jednym słowem dla każdego coś miłego.

Mistrzostwa Świata w Rżeniu Mazurskiego Konia
Podczas imprezy w Rydzewie zabrzmią donośne głosy imitujące odgłos rżenia konia. Konkurs skierowany jest do odważnej publiczności, która potrafi naśladować jak najwierniej odgłos konia. Dźwiękom wydawanym przez konkursowiczów towarzyszy zawsze wspaniała zabawa pełna humoru. W takcie trwania Rydzewskiej Majówki publiczność uczestniczy w licznych zabawach i konkursach prowadzonych przez konferansjera.

Zapraszamy na „Rydzewską Majówkę” i życzymy udanej zabawy. Wstęp wolny!

PROGRAM XII Rydzewskiej Majówki:

4 maja 2012r. (piątek)
godz. 10.00 – rozpoczęcie jarmarku staroci i rękodzieła
godz. 13.00 – uroczyste otwarcie Rydzewskiej Majówki, wspólne odśpiewanie pieśni „Hej Mazury” przez zespoły konkursowe
godz. 13.30 – konkurs kapel ludowych, występ zespołu „Kalina” i „Marcinianki”
godz. 17.00 – VII Mistrzostwa Świata w Rżeniu Mazurskiego Konia
godz. 17.30 – Ogłoszenie wyników przeglądu zespołów śpiewaczych, wręczenie nagród

5 maja 2012r. (sobota)
godz. 10.00 – rozpoczęcie jarmarku staroci i rękodzieła
godz. 13.30 – konkurs zespołów śpiewaczych
godz. 14.00 – 18.00 Pokaz kulinarny Roberta Sowy „Potrawa z Mazurskiej Ryby” – Przegląd Lokalnych Tradycji Kulinarnych,połączony z degustacją przygotowanych potraw
godz. 19.00 – ogłoszenie wyników przeglądu zespołów śpiewaczych, wręczenie nagród
w trakcie – gry, zabawy plenerowe – konkursy dla publiczności

Patronat medialny nad imprezą sprawuje: TVP Olsztyn.

Organizatorzy: Ośrodek Kultury w Miłkach,.
Współorganizatorzy: Urząd Gminy Miłki, Gospoda pod „Czarnym Łabędziem” w Rydzewie, Lokalna Grupa Rybacka, Centrum Promocji i Informacji Turystycznej w Giżycku, Powiat Giżycki, Stowarzyszenie Turystyki Wiejskiej Miłki, OSP

 

Projekt dofinansowany z środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007-2013

Tak było w ubiegłym roku…