„Życie ze smakiem! Drobiowe przysmaki” – wyniki konkursu
Opublikowano: 11-04-2011

W dniu 8 kwietnia 2011 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej odbyła się 3 edycja konkursu „Życie ze smakiem! Drobiowe przysmaki” – organizowanego przez Firmę KAMIS i ZSGH dla szkół województwa mazowieckiego.
Konkurs skierowany był do szkół oraz uczniów szkół gastronomicznych w województwie mazowieckim, a jego celem było wyłonienie młodych osób z talentem i pasją kulinarną – kreatywnych, ceniących sobie sportowe współzawodnictwo oraz doskonalenie warsztatu zawodowego.
W konkursie rywalizowało 19 ekip dwuosobowych z całego województwa mazowieckiego. Uczestnicy konkursu losowali jedno zadanie do wykonania z 4 proponowanych grup:
I grupa – danie z wykorzystaniem elementów kurczaka
II grupa – danie z wykorzystaniem elementów kaczki
III grupa – danie z wykorzystaniem elementów indyka
IV grupa – danie z wykorzystaniem perliczki
Zadaniem uczestników było przygotowanie 4 porcji potraw według własnego pomysłu. Czas przeznaczony na to zadanie wynosił 2 godziny, przy czym surowce i półprodukty potrzebne do wykonania potrawy nie były im wcześniej znane.
W składzie Jury zasiedli:
– Kurt Scheller,
– Paweł Oszczyk,
– Mirek Reszczyk,
– Marcin Piotrowski,
– Grzegorz Kazubski i
– Maciej Wawryniuk.
A oto zwycięzcy 3 edycji konkursu „Życie ze smakiem! Drobiowe przysmaki”
I miejsce
zajęli uczniowie z Zespołu Szkół z Grodziska Mazowieckiego ul. Żwirki i Wigury: Patryk Bielawski i Piotr Gipsik, opiekun Ewa Tomczyk-Jabłońska
II miejsce
zajęli uczniowie z Zespołu Szkól Hotelarsko -Turystyczno-Gastronomicznych nr 1 z Warszawy, ul. Krasnołęcka: Ewa Michalska i Daria Słodownik, opiekun Magdalena Siewierska.
III miejsce
zajęli uczniowie z Zespołu Szkól Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, ul. Majdańska: Piotr Tadej i Michał Szcześniak, opiekun Agnieszka Hyrczuk.
Wyróżnienie otrzymali uczniowie z Zespołu Szkól Spożywczo–Gastronomicznych w Warszawie, ul. Komorska, opiekun Elżbieta Mroczek.