Z wizytą na Poznańskiej
Opublikowano: 06-04-2010

Szkoła, która podlega Pani Dyrektor istnieje już od 75 lat i może się pochwalić znakomitą marką, jak i ogromną liczbą absolwentów – często znakomitych szefów kuchni, właścicieli lokali gastronomicznych, czy znanych postaci z audycji telewizyjnych.
Zespół Szkół jest bardzo liczny – ponad 1200 uczniów i 139 osób kadry dydaktycznej o wysokich kwalifikacjach, stale doskonalących swój warsztat pracy podczas różnych kursów .
W ramach projektu unijnego „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej” prowadzonego przez Kurta Schellera, nauczyciele przedmiotów zawodowych zdobywają wiedzę na temat nowoczesnej kuchni: technologii gastronomicznej i kierunkach rozwoju gastronomii na świecie.
Szkoła należy do Europejskiego Stowarzyszenia Szkół Hotelarsko-Turystycznych AEHT, w ramach którego nauczyciele mogą brać udział w szkoleniach organizowanych w hotelach na terenie całej Europy.
Zespół Szkół Gastronomicznych ma 46 oddziałów i dzieli się na:
1. Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie (4 lata)
+ technik hotelarstwa
+ technik organizacji usług gastronomicznych
+ kelner
+ kucharz
2. Zasadnicza Szkoła Gastronomiczna (2 lata)+ kucharz małej gastronomii
3. Technikum Uzupełniające, które umożliwia kontynuowanie nauki absolwentom zasadniczej szkoły zawodowej:
+ kucharz
W celu poszerzenia umiejętności uczniów organizowane są w ZSG różnego rodzaju szkolenia i pokazy prowadzone przez mistrzów kuchni, uznanych baristów i barmanów.
W szkole największym zainteresowaniem cieszy się kierunek kucharz. Duży wpływ na to mają wszystkie medialne postacie związane z gastronomią, często zapraszane do szkoły na pokazy kulinarne, konkursy czy spotkania z młodzieżą.
Znanymi absolwentami ,którzy utrzymuja nadal kontakt ze szkołą są między innymi:
Stefan Birek, Konrad Birek, Grzegorz Kazubski, Karol Okrasa, Jerzy Pasikowski, Marcin Piotrowski, Jarosław Uściński, Piotr Wieczorek, Dariusz Zahorański. Pan Robert Sowa nie jest wprawdzie absolwentem tej szkoły, ale jest sympatykiem i członkiem „Klubu Absolwenta Poznańskiej”. Dyrekcja stara się korzystać z ich uprzejmości, zapraszając na różne uroczystości szkolne. Taki żywy kontakt bardzo pozytywnie motywuje uczniów.
Młodzież odbywa praktyki w renomowanych warszawskich hotelach i restauracjach oraz w warsztatach szkolnych.
Dzięki organizowanym szkoleniom uczniowie doskonalą swoje umiejętności co pozwala zdobywać im czołowe miejsca w wielu konkursach m. in.:
?- kuchni regionalnych: w Poznaniu, Krakowie, Pułtusku;
?- cukierniczych „Sweet Gastro”;
?- Międzynarodowym Konkursie Barmańskim Juniorów Eurocup w Presovie na Słowacji;
?- Mistrzostwach Polski Kelnerów „Junior Waiter 2009”
?- Konkursie „Savoir vivre”;
?- Konkursie „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej”;
?- Europejskim Konkursie „Aranżacja Stołów Bożonarodzeniowych” w ramach uczestnictwa w AEHT;
i olimpiadach m. in.:
?- Wiedzy o Żywieniu i Żywności;
?- Wiedzy i Umiejętności Rolniczych;
?- Wiedzy Hotelarskiej.
Biorą również udział w konkursach niezawodowych , jak: recytatorskie, plastyczne, muzyczne, oraz w zawodach sportowych, zdobywając medale w Mistrzostwach Warszawy.
Zespół Szkół Gastronomicznych i Grupa Dora Metal przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni jest organizatorem i uczestnikiem Warszawskiego Turnieju Szkół Gastronomicznych:
– „Wigilijne Dania Rybne 2009”– „Wielkanocne Przekąski w formule Black box”.W Zespole Szkół Gastronomicznych co roku organizowany jest okręgowy etap Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu. W tym roku brało w nim udział 38 szkół z województwa mazowieckiego.
W bieżącym roku zakończono remont 12 pracowni technologicznych, które wyposażono w nowoczesny sprzęt gastronomiczny.
W celu podniesienia jakości i atrakcyjności nauczania szkoła rozpoczyna realizację projektu finansowanego przez Fundusz Unii Europejskiej „Zawody przyszłości”, którego celem jest podniesienie kwalifikacji i nabycie nowych umiejętności poszukiwanych na rynku pracy. Zakres tematyczny szkoleń opracowano we współpracy z pracodawcami.
Pani Jolanta Litniewska to dyrektor z ogromną pasją. Jest ciepłą i miłą osobą, która chętnie angażuje się w życie szkoły. Chwali swoich uczniów i jest dumna z ich osiągnięć.