Za nami Mistrzostwa Świata Barmanów w kategoriach Classic i Flair

Opublikowano: 13-11-2011

W tym roku przypadł jubileusz 60-lecia Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów, organizacji skupiającej tysiące członków na całym świecie czynnych i biernych w zawodzie barmana.
Doskonałą okazją do uczczenia jubileuszu były Mistrzostwa Świata Barmanów w kategoriach Classic i Flair, które odbyły się w dniach 7-9 listopada w Warszawie. Classic – to kategoria, w której technika, wygląd i smak drinka ma znaczenie. Flair natomiast, to bardzo widowiskowe show tworzenia cocktaili, poprzez oszukanie grawitacji. Barmani, jak żonglerzy rzucają fantazyjnie i z dużą precyzją shakerami czy butelkami, używając przy tym również innych akcesoriów barmańskich by podnieść atrakcyjność widowiska.

Dzięki bogatej tradycji i rygorystycznie określonym zasadom dotyczącym organizacji i sędziowania, Mistrzostwa Świata są najbardziej prestiżowym konkursem barmańskim na świecie. O ich randze świadczy fakt, że wzięło w nich udział 106 barmanów wyłonionych w drodze eliminacji w krajowych zrzeszeniach. W tym roku swoją obecność potwierdziło 500 uczestników z 60 krajów, ze wszystkich kontynentów.

Program Kongresu poza Mistrzostwami obejmował szereg dodatkowych atrakcji m.in.: uroczystości związane z jubileuszem, „Dzień Polski” w celu przybliżenia uczestnikom kongresu polskiej kultury, muzyki i tradycji kulinarnej. Ponadto codzienne, do późnych godzin nocnych odbywały się spotkania ze zrzeszonymi członkami Stowarzyszenia w tzw. Hospitality Suites. W kameralnie zaaranżowanych salach uczestnicy Kongresu mogli zapoznać się z ofertą produktów firm zrzeszonych w IBA, jak również poznać najnowsze trendy obowiązujące w środowisku barmańskim.

Poniedziałek poświęcony był eliminacjom do Mistrzostw Świata w kategorii Flair. Spośród 49 zawodników z Argentyny, Armenii, Australii, Austrii, Brazylii, Bułgarii, Chin, Chorwacji, Cypru, Czech, Danii, Ekwadoru, Estonii, Finlandii, Francji, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Grecji, Węgier, Irlandii, Izraela, Włoch, Japonii, Luksemburga, Macedonii, Czarnogóry, Holandii, Nowej Zelandii, Norwegii, Peru, Filipin, Polski, Portugalii, Puerto Rico, Rosji, Serbii, Singapuru, Słowacji, Słowenii, Południowej Afryki, Hiszpanii, Szwecji, Szwajcarii, Tajwanu, Turcji, Ukrainy, Urugwaju, Wenezueli i Wietnamu – zostało wyłonionych sześciu wspaniałych. Emocje zapowiadały się duże ze względu na fakt, iż do finału przeszedł nasz rodak – Marek Posłuszny. Publiczność stanęła na wysokości zadania. Kibice zaopatrzeni w biało-czerwone barwy przez cały 5 minutowy występ wspierali Polaka okrzykami. Wzruszony Marek Posłuszny wykonał swój występ perfekcyjnie i został okrzyknięty zwycięzcą jeszcze przed ogłoszeniem wyników.
Organizatorzy dla podniesienia rangi i prestiżu wydarzenia, którym są Mistrzostwa Świata Barmanów zaprosili kilka znanych osób do tzw. VIP Jury. W loży showbiznesu zasiedli: Jarek Jakimowicz (aktor), Rafał Olbrychski (aktor), Robert Sowa (mistrz kulinarny) i Hirek Wrona (krytyk muzyczny). Panowie jako pierwsi podali swój werdykt, który okazał się proroczy.

1 miejsce – Marek Posłuszny, Polska
2 miejsce – Thomas Dyer, Wielka Brytania
3
miejsce – Sergey Bulakhtin, Rosja

Wtorek, 8 listopada obfitował w wiele emocji. Do zawodów w kategorii Classic stanęło 56 zawodników w pięciu podkategoriach: Before Dinner Cocktail, After Dinner Cocktail, Fancy Cocktail, Sparkling Cocktail i Longdrink.  
Każdy z uczestników miał swoją grupę wsparcia na widowni co z pewnością pomagało i motywowało zawodników. Tu również mieliśmy swojego faworyta – Grzegorza Szumskiego. Utalentowanego młodego człowieka, który przygotował longdrinka o nazwie „Desert flower”. Niestety pierwsze trzy miejsca przypadły innym krajom ale i tak jesteśmy z niego bardzo dumni.

Longdrink i 12 zawodników z Chorwacji, Estonii, Francji, Islandii, Włoch, Peru, Portugalii, Rosji, Singapuru, Południowej Afryki, Turcji i Polski.

1 miejsce – Alexander Rodoman, Rosja
2 miejsce – Cristina Jardim Pimenta, Portugalia
3 miejsce – Roberto Zulijani, Chorwacja

Before Dinner Cocktail i zawodnicy z 11 krajów z Belgii, Brazylii, Cypru, Czech, Chin, Izraela, Czarnogóry, Nowej Zelandii, Norwegii, Rumunii i Wietnamu.

1 miejsce – Jason Clark, Nowa Zelandia
2 miejsce – Antonio Lai, Hong Kong
3 miejsce – Veselin Cabarkapa, Czarnogóra

After Dinner Cocktail i zawodnicy z 11 krajów z Armenii, Chin, Finlandii, Grecji, Irlandii, Macedonii, Puerto Rico, Serbii, Słowacji, Hiszpanii i Wenezueli.

1 miejsce – Manolo Martin Garcia, Hiszpania
2 miejsce – Nikolaos Mparmpakis, Grecja
3 miejsce – Metodi Perunkovski, Macedonia

Fancy Cocktail i 11 zawodników z Argentyny, Australii, Ekwadoru, Niemiec, Węgier, Japonii, Luksemburga, Malty, Holandii, Wielkiej Brytanii i Ukrainy.

1 miejsce – Takafumi Yamada, Japonia
2 miejsce – Damian Joseph Muscat, Malta
3 miejsce – Yurly Sokiryan, Ukraina

Sparkling Cocktail i 11 zawodników z Austrii, Bułgarii, Kuby, Danii, Filipin, Słowenii, Szwecji, Szwajcarii, Tajwanu, Urugwaju i Stanów Zjednoczonych Ameryki

1 miejsce – Vasil Kolev, Bułgaria
2 miejsce – Branko Leposa, Słowenia
3 miejsce – Mario Hofferer, Austria

60. Kongres Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA) zakończył się uroczystą Galą, na której zwieńczeniem Mistrzostw Świata był Super Finał. Zwycięzcy poszczególnych kategorii stanęli do konkursu, który miał wyłonić najlepszy cocktail Mistrzostw Świata Barmanów – „Drink of the Year”. Zawodnicy w ciągu siedmiu minut przygotowali cocktail, który oceniany był wyłącznie przez  jury degustacyjne.
Miano drinka roku otrzymał Great Sunrise, którego przygotował Takafumi Yamada. Japończykowi przypadły również w udziale nagrody za nazwę i dekorację cocktailu.

Jubileuszowy Kongres IBA już za nami. Pozostaje nam tylko pogratulować Ryszardowi Berentowi – Prezesowi Stowarzyszenia Polskich Barmanów i członkom Stowarzyszenia. Dzięki tym ludziom, którzy czynnie wspierali Mistrzostwa Świata, to międzynarodowe wydarzenie nie doszłoby do skutku.
Mistrzostwa obejrzało tysiące ludzi z całego świata. Firmy sponsorskie (Bacardi, Remy Cointreau, Moet-Hennessy, De Kuyper, Grand Marnier, Perrier, Monin, Sobieski, Giffard, Finest Call, Hamilton Beach, Pilsner Urquell) wylały setki litrów szlachetnych trunków w swoich bar line’ach. Do konkursu i serwowanych drinków zużyto ponad tonę lodu, którą wyprodukowały kostkarki firmy Ice-O-Matic. Tysiące szklanek, kieliszków i pokali zostało umytych przez zmywarki firmy Winterhalter, które pracowały non stop przez 12 godzin, zapewniając tym samym czyste szkło.

Kolejny Kongres IBA w Pekinie, już za rok!

Za nami Mistrzostwa Świata Barmanów w kategoriach Classic i Flair

Opublikowano: 13-11-2011

W tym roku przypadł jubileusz 60-lecia Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów, organizacji skupiającej tysiące członków na całym świecie czynnych i biernych w zawodzie barmana.

IBA.logo.kongres

 

 

 Doskonałą okazją do uczczenia jubileuszu były Mistrzostwa Świata Barmanów w kategoriach Classic i Flair, które odbyły się w dniach 7-9 listopada w Warszawie. Classic – to kategoria, w której technika, wygląd i smak drinka ma znaczenie. Flair natomiast, to bardzo widowiskowe show tworzenia cocktaili, poprzez oszukanie grawitacji. Barmani, jak żonglerzy rzucają fantazyjnie i z dużą precyzją shakerami czy butelkami, używając przy tym również innych akcesoriów barmańskich by podnieść atrakcyjność widowiska.

IBA_5.11071  IBA_5.11098

IBA_5.11099  IBA_5.11113

Dzięki bogatej tradycji i rygorystycznie określonym zasadom dotyczącym organizacji i sędziowania, Mistrzostwa Świata są najbardziej prestiżowym konkursem barmańskim na świecie. O ich randze świadczy fakt, że wzięło w nich udział 106 barmanów wyłonionych w drodze eliminacji w krajowych zrzeszeniach. W tym roku swoją obecność potwierdziło 500 uczestników z 60 krajów, ze wszystkich kontynentów.

8.11.IBA420

Program Kongresu poza Mistrzostwami obejmował szereg dodatkowych atrakcji m.in.: uroczystości związane z jubileuszem, „Dzień Polski” w celu przybliżenia uczestnikom kongresu polskiej kultury, muzyki i tradycji kulinarnej. Ponadto codzienne, do późnych godzin nocnych odbywały się spotkania ze zrzeszonymi członkami Stowarzyszenia w tzw. Hospitality Suites. W kameralnie zaaranżowanych salach uczestnicy Kongresu mogli zapoznać się z ofertą produktów firm zrzeszonych w IBA, jak również poznać najnowsze trendy obowiązujące w środowisku barmańskim.

 6.11.IBA031  6.11.IBA060

6.11.IBA068  6.11.IBA072

Poniedziałek poświęcony był eliminacjom do Mistrzostw Świata w kategorii Flair. Spośród 49 zawodników z Argentyny, Armenii, Australii, Austrii, Brazylii, Bułgarii, Chin, Chorwacji, Cypru, Czech, Danii, Ekwadoru, Estonii, Finlandii, Francji, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Grecji, Węgier, Irlandii, Izraela, Włoch, Japonii, Luksemburga, Macedonii, Czarnogóry, Holandii, Nowej Zelandii, Norwegii, Peru, Filipin, Polski, Portugalii, Puerto Rico, Rosji, Serbii, Singapuru, Słowacji, Słowenii, Południowej Afryki, Hiszpanii, Szwecji, Szwajcarii, Tajwanu, Turcji, Ukrainy, Urugwaju, Wenezueli i Wietnamu – zostało wyłonionych sześciu wspaniałych. Emocje zapowiadały się duże ze względu na fakt, iż do finału przeszedł nasz rodak – Marek Posłuszny. Publiczność stanęła na wysokości zadania. Kibice zaopatrzeni w biało-czerwone barwy przez cały 5 minutowy występ wspierali Polaka okrzykami. Wzruszony Marek Posłuszny wykonał swój występ perfekcyjnie i został okrzyknięty zwycięzcą jeszcze przed ogłoszeniem wyników.

7.11.IBA001  8.11.IBA271

Organizatorzy dla podniesienia rangi i prestiżu wydarzenia, którym są Mistrzostwa Świata Barmanów zaprosili kilka znanych osób do tzw. VIP Jury. W loży showbiznesu zasiedli: Jarek Jakimowicz (aktor), Rafał Olbrychski (aktor), Robert Sowa (mistrz kulinarny) i Hirek Wrona (krytyk muzyczny). Panowie jako pierwsi podali swój werdykt, który okazał się proroczy.

 

8.11.IBA409

1 miejsce – Marek Posłuszny, Polska
2 miejsce – Thomas Dyer, Wielka Brytania
3
miejsce – Sergey Bulakhtin, Rosja

Wtorek, 8 listopada obfitował w wiele emocji. Do zawodów w kategorii Classic stanęło 56 zawodników w pięciu podkategoriach: Before Dinner Cocktail, After Dinner Cocktail, Fancy Cocktail, Sparkling Cocktail i Longdrink.

8.11.IBA195  8.11.IBA152

Każdy z uczestników miał swoją grupę wsparcia na widowni co z pewnością pomagało i motywowało zawodników. Tu również mieliśmy swojego faworyta – Grzegorza Szumskiego. Utalentowanego młodego człowieka, który przygotował longdrinka o nazwie „Desert flower”. Niestety pierwsze trzy miejsca przypadły innym krajom ale i tak jesteśmy z niego bardzo dumni.

Longdrink i 12 zawodników z Chorwacji, Estonii, Francji, Islandii, Włoch, Peru, Portugalii, Rosji, Singapuru, Południowej Afryki, Turcji i Polski.

8.11.IBA386

1 miejsce – Alexander Rodoman, Rosja
2 miejsce – Cristina Jardim Pimenta, Portugalia
3 miejsce – Roberto Zulijani, Chorwacja

Before Dinner Cocktail i zawodnicy z 11 krajów z Belgii, Brazylii, Cypru, Czech, Chin, Izraela, Czarnogóry, Nowej Zelandii, Norwegii, Rumunii i Wietnamu.

8.11.IBA364

1 miejsce – Jason Clark, Nowa Zelandia
2 miejsce – Antonio Lai, Hong Kong
3 miejsce – Veselin Cabarkapa, Czarnogóra

After Dinner Cocktail i zawodnicy z 11 krajów z Armenii, Chin, Finlandii, Grecji, Irlandii, Macedonii, Puerto Rico, Serbii, Słowacji, Hiszpanii i Wenezueli.

8.11.IBA389

1 miejsce – Manolo Martin Garcia, Hiszpania
2 miejsce – Nikolaos Mparmpakis, Grecja
3 miejsce – Metodi Perunkovski, Macedonia

Fancy Cocktail i 11 zawodników z Argentyny, Australii, Ekwadoru, Niemiec, Węgier, Japonii, Luksemburga, Malty, Holandii, Wielkiej Brytanii i Ukrainy.

8.11.IBA381

1 miejsce – Takafumi Yamada, Japonia
2 miejsce – Damian Joseph Muscat, Malta
3 miejsce – Yurly Sokiryan, Ukraina

Sparkling Cocktail i 11 zawodników z Austrii, Bułgarii, Kuby, Danii, Filipin, Słowenii, Szwecji, Szwajcarii, Tajwanu, Urugwaju i Stanów Zjednoczonych Ameryki

 

8.11.IBA374

1 miejsce – Vasil Kolev, Bułgaria
2 miejsce – Branko Leposa, Słowenia
3 miejsce – Mario Hofferer, Austria

60. Kongres Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA) zakończył się uroczystą Galą, na której zwieńczeniem Mistrzostw Świata był Super Finał. Zwycięzcy poszczególnych kategorii stanęli do konkursu, który miał wyłonić najlepszy cocktail Mistrzostw Świata Barmanów – „Drink of the Year”. Zawodnicy w ciągu siedmiu minut przygotowali cocktail, który oceniany był wyłącznie przez  jury degustacyjne.

 

gala.dinner097  gala.dinner100

Miano drinka roku otrzymał Great Sunrise, którego przygotował Takafumi Yamada. Japończykowi przypadły również w udziale nagrody za nazwę i dekorację cocktailu.

Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (IBA) jest organizacją non profit, która rozwija działalność dydaktyczną w zakresie teorii i praktyki sztuki barmańskiej. Stowarzyszenie nie myśli jedynie o swoim środowisku, rokrocznie przekazuje pieniądze na działalność charytatywną. W tym roku również International Bartenders Association przekazało 10.000zł na fundację Anny Dymnej „Mimo wszystko”.

gala.dinner114  gala.dinner119

Jubileuszowy Kongres IBA już za nami. Pozostaje nam tylko pogratulować i członkom Stowarzyszenia. Dzięki tym ludziom, którzy czynnie wspierali Mistrzostwa Świata, to międzynarodowe wydarzenie nie doszłoby do skutku.

                                                     sponsorzy

Mistrzostwa obejrzało tysiące ludzi z całego świata. Firmy sponsorskie (Bacardi, Remy Cointreau, Moet-Hennessy, De Kuyper, Grand Marnier, Perrier, Monin, Sobieski, Giffard, Finest Call, Hamilton Beach, Pilsner Urquell) wylały setki litrów szlachetnych trunków w swoich bar line’ach. Do konkursu i serwowanych drinków zużyto ponad tonę lodu, którą wyprodukowały kostkarki firmy Ice-O-Matic. Tysiące szklanek, kieliszków i pokali zostało umytych przez zmywarki firmy Winterhalter, które pracowały non stop przez 12 godzin, zapewniając tym samym czyste szkło.

7.11.IBA164    8.11.IBA122  8.11.IBA126

Kolejny Kongres IBA w Pekinie, już za rok!

ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ! 

Organizatorzy:

 logo_SPB-IBA  rocznica

Patroni medialni: 

PatroniMedialniIBA

Dorota Karwacka
Project Manager
Smarten.pl  

***** 

SMARTEN_logo_2SMARTEN  – firma zajmująca się HoReCa Consultingiem i Public Relations również w zakresie gastronomii. Ponadto w swojej ofercie ma: projektowanie whisky barów, szkolenia barmańskie oraz Whisky Event – profesjonalne degustacje ekskluzywnych whisky prowadzone przez eksperta w oryginalnym stroju szkockim. Firma Smarten jest Partnerem Stowarzyszenia Polskich Barmanów 
Smarten z pasji i doświadczenia…