Zakończenie drugiego cyklu Akademii polskiej kuchni i wódki dla dyplomatów
Opublikowano: 25-05-2010

Mistrz kuchni Karol Okrasa, renomowana warszawska restauracja Belvedere oraz Stowarzyszenie Polska Wódka byli organizatorami cyklu spotkań warsztatowych dotyczących polskiej kuchni dla akredytowanych w Warszawie Ambasadorów i ich małżonek.
Dyplomaci zapoznali się z historią i tradycją polskiego biesiadowania, zgłębili tajniki przygotowywania tradycyjnych, narodowych dań podawanych, jak każe obyczaj, z doskonałą wódką Wyborowa. Tym samym idea promocji „polskiego stołu” zyskała grono swoich wpływowych „Ambasadorów” na całym świecie.
Gala z okazji zakończenia cyklu spotkań miała miejsce 21 maja w Pałacyku Ministerstwa Spraw Zagranicznych przy ulicy Foksal 6.
Tam właśnie zorganizowano typowo polską biesiadę, na którą zaproszono szefów misji dyplomatycznych wraz ze współmałżonkami.
Serwowane były dania i wykwintne koktajle, zaś uczestnikom Akademii uroczyście wręczono certyfikaty. Podczas pięciu spotkań, Panie Ambasadorowe uczyły się przygotowywać: dorsza w panierce z kaszy z buraczkami i marchewką w sosie miodowo-winnym, żurek oraz pyzy nadziewane serem twarogowym.
– Podczas spotkań panowała urocza i ciepła atmosfera. Nasz nauczyciel był znakomity, dlatego łatwo było się nauczyć wszystkich dań. Bardzo dobrze bawiłyśmy się na wspólnych lekcjach. Teraz na pewno zostaniemy „ambasadorami” polskiej kuchni – powiedziała żona Ambasadora Szwajcarii.
Kuchnia narodowa jest doskonałym, bo najprostszym i autentycznym instrumentem promocji i budowania wizerunku kraju poza jego granicami. Goście odwiedzający dowolny kraj świata pragną poznać lokalne potrawy i charakterystyczne trunki. Dlatego też promocja rodzimej kuchni powinna odbywać się także poza jego granicami. Stąd pomysł na włączenie w ten proces Dyplomatów akredytowanych w Polsce. Ich wiedza, doświadczenie i umiejętności nabyte podczas misji w Polsce będą najlepszą rekomendacją dla popularyzacji polskiego stołu.
– Na całym świecie jest bardzo dużo Polaków i dlatego polska kuchnia jest prawie wszędzie.Gdy się otworzy na przykład amerykańską książkę kucharską można tam znaleźć przepis na polską kiełbasę. Wielu Polaków mieszkających za granicą podtrzymuje swoją tożsamość kulturową właśnie poprzez kuchnię– powiedziała Pani Tatjana Semane, żona Ambasadora Łotwy.
– Ta edycja zakończyła się pełnym sukcesem. Dlatego planowane są kolejne. Teraz robimy przerwę wakacyjną i zaczynamy następne spotkania prawdopodobnie od końca września – powiedział mistrz kuchni Karol Okrasa – Jest sporo nowych Pań, które chcą do nas dołączyć, a te, które już w nich uczestniczyły, chcą się dalej rozwijać. Wejdziemy zatem na wyższy poziom, pojawi się dziczyzna, nauczymy się przygotowywać sosy na bazie trawy żubrowej, rozmarynu i lawendy. Być może poznamy tajniki wędzenia i spróbujemy przygotować ryby na różne sposoby np. z szafranem.