Zarząd WACS spotyka się w Melbourne

Opublikowano: 14-04-2010

W dniach 22-24 marca 2010 w Melbourne odbyło się Zebranie Zarządu Stowarzyszenia WACS.

wacs_melbourne001.jpg

Uczestniczyło w nim 10 międzynarodowych członków, a wśród nich m.in. Prezydent Stowarzyszenia Gissur Gudmundsson z Islandii, V-ce Prezydent Hilmar Jonsson z USA, Dyrektor Regionalny na obszarze Afryki i Bliskiego Wschodu Arnold Tanzer i Dyrektor Regionalny na Południową Europę Srecko Koklic.

Zarząd WACS, który reprezentuje ponad 10 mln profesjonalnych szefów kuchni na całym świecie, spotyka się dwa razy do roku, zazwyczaj przy okazji ważnego kulinarnego wydarzenia. Tym razem zrobiono wyjątek i zebranie zwołano na terenie niedawno odnowionego resortu Sebel & Citigate Albert Park w Melbourne.

wacs_melbourne002.jpgProgram 3-dniowego spotkania Zarządu WACS obejmował m.in. dyskusję na temat przyszłości organizacji, edukacji i szkoleń wymaganych od  jego członków oraz rozwoju zawodowego jego potężnego międzynarodowego gremium.

Spotkanie w Melbourne było ważnym punktem zwrotnym dla naszego stowarzyszenia pod względem ustalenia jasnych i dokładnych wskazówek dla naszych 3 podkomisji – Marketingu i Komunikacji, Edukacji i Kulinariów –  powiedział Dyrektor WACS Pacific Glenn AustinPostanowiliśmy również wprowadzić ogólnoświatowy program certyfikacji dla szefów kuchni opierający się na międzynarodowych standardach edukacji i szkolenia. Ponadto w obliczu trzęsień ziemi na Haiti i w Chile rozbudujemy nasz program pomocy humanitarnej.

Pochodzący z Melbourne i obrany jako pierwszy Australijczyk do Zarządu WACS Glenn był bardzo zadowolony z organizacji spotkania w jego rodzinnym mieście.

Dyrektor Generalny obiektu Craig Bond usilnie naciskał by spotkanie odbyło się właśnie tutaj i była to doskonała okazja by zaprezentować ten wielki talent i możliwości jakie drzemią w lokalnym sektorze hotelarstwa i gastronomii – powiedział Glenn Austin.

O Stowarzyszeniu WACS

Założone w 1928 roku w Paryżu we Francji Stowarzyszenie WACS (www.worldchefs.org) jest globalną siecią stowarzyszeń szefów kuchni z 93 państw, reprezentujące ponad 10 mln profesjonalnych szefów kuchni na całym świecie. WACS jest apolityczną profesjonalną organizacją zajmującą się utrzymaniem i ulepszaniem kulinarnych standardów światowych kuchni. Osiągamy te cele poprzez edukację, szkolenia i zawodowy rozwój naszych międzynarodowych członków. Jako autorytet  w kwestiach kuchni i jedzenia Stowarzyszenie WACS reprezentuje światowy głos we wszystkich sprawach dotyczących kulinarnej profesji.

wacs_for_email.jpg

************

Board Meeting for Melbourne held from 22-24 March 2010

The Board Meeting, which was held in Melbourne for the first time, was attended by 10 international members including the World President Gissur Gudmundsson from Iceland, Vice President Hilmar Jonsson from the USA, Continental Director for Africa and the Middle East, Arnold Tanzer and Continental Director for Europe South, Srecko Koklic to name just a few.

The WACS Board, which represents over 10 million professional chefs worldwide, meets just twice a year in a location, generally to coincide with a major culinary event. On this occasion the Executive Committee made an exception to these strict criteria and selected Melbourne on the base of Craig’s successful pitch and invitation to meet at the newly renovated Sebel & Citigate Albert Park Melbourne.

The WACS Board 3-day agenda included, but was not limited to, discussions on the organisation’s future, the education and training required by their members and the professional development of their large international membership.

“The Melbourne Board Meeting was a major turning point for our association in terms of setting clear and precise direction for our three sub-committees – Marketing and Communication, Education and Culinary,” said WACS Pacific Director Glenn Austin.



“It was also decided to introduce a world-wide certification program for chefs based on international standards of education and training and, in the wake of the devastating earthquakes in Haiti and Chile, we will also be expanding our global humanitarian programme and disaster support,”
said Glenn.

In approving the Melbourne bid, the Executive Committee acknowledged Craig Bond’s commitment to hospitality, tourism and chef associations’ world-wide including his long involvement with the Australian Culinary Federation and the Nestle Golden Chef’s Hat Awards.

Always a team player by endeavouring to achieve the best for his hotel and team, Craig deflected his accolade by adding that it was the support of his long-time colleague and WACS Pacific Director Glenn Austin that helped to secure the meeting.

A Melburnian himself and the first Australian to be voted to the World Board of Chefs, Glenn was very keen to have the Board meet in his home town.



“It was 12 years ago that the World Association of Chef’s Societies celebrated their 70th anniversary at their bi-annual congress in Melbourne – the only time the Congress has been held in Australia – and I am delighted that the Executive Committee chose Melbourne again for their Board Meeting,”
he said.



“Craig lobbied tirelessly to bring the meeting here and it was a wonderful opportunity to showcase the extraordinary depth of talent within our local hospitality industry,” said Glenn.




Editor’s Note:

The World Association of Chefs Societies or WACS in short, is a global network of chefs associations first founded in October 1928 at the Sorbonne in Paris. Today, this global body has 93 official chefs associations as members that represent over 10 million professional chefs worldwide.

Mission Statement

The World Association of Chefs’ Societies (WACS) is a non-political professional organization, dedicated to maintaining and improving the culinary standards of global cuisines.

We accomplish these goals through education, training and professional development of our international membership. As an authority and opinion leader on food, WACS represents a global voice on all issues related to the culinary profession.

źródło: http://www.wacs2000.org/wacs2009_beta/en/news/news.php?cat=wacs&id=2761