Zasmkakuj łotewskiej gościnności

Opublikowano: 14-07-2010

Gdyby zapytać z czego słynie łotewska kuchnia, odpowiedziałabym, że przede wszystkim z gościnności. Bo zgodnie z łotewskim zwyczajem, żaden gość nie wyjdzie od gospodarza bez porcji potraw z poczęstunku zapakowanych „na wynos”.  A to dlatego, by potem w domu przypominały nam one o wspólnie spędzonym czasie i pomogły wspominać towarzyszące spotkaniu smaki.

latvian_cooking033.jpg latvian_cooking119.jpg


Czym zatem mogą nas obdarować obywatele Łotwy? Z czego słynie ich kuchnia? Zapraszamy na kulinarną podróż po tradycyjnych łotewskich potrawach. Naszym przewodnikiem jest żona Ambasadora Łotwy Pani Tatjana Semane, która specjalnie dla naszych czytelników przygotowała tradycyjne dania jej rodzimego kraju.

latvian_cooking165.jpg

Dużą popularnością na Łotwie cieszą się ryby. Często łotewski posiłek rozpoczyna się od zamarynowanego surowego łososia lub pstrąga serwowanego na rucoli wraz plasterkami cytryny i świeżo zmielonym pieprzem.

latvian_cooking158.jpg latvian_cooking159.jpg

Za przystawkę, ale też główne danie na łotewskich stołach służą pierogi (łot. Pir?gi). W odróżnieniu do polskich wyrabiane są z ciasta z dodatkiem drożdży. Najczęstszym farszem jest podsmażany boczek lub szynka, choć wariacji na ten temat jest mnóstwo. Pani Tatjana najbardziej zachwala te na słodko z makiem i modiem lub jabłkami i cynamonem. Choć podobno rewelacyjnie smakują też w wersji nowoczesnej z różnymi rodzajami pleśniowych serów.

latvian_cooking046.jpg  latvian_cooking157.jpg

Ważnym składnikiem łotewskiej diety jest fasola i groch. Szczególnie popularny jest tam tzw. szary groch, który przygotowany z boczkiem i cebulą stanowi tradycyjne danie na Boże Narodzenie. Zgodnie ze zwyczajem potrawę tę popija się maślanką, kefirem lub zsiadłym mlekiem.

 latvian_cooking162.jpg  latvian_cooking017.jpg

Łotewskie posiłki w dużym stopniu oparte są na potrawach mięsnych. Częściej jada się tam wieprzowinę niż dania z wołowiny czy drobiu. Łotysze przepadają za kapustą, a królem tamtejszych przypraw jest kminek.  Dlatego też połączenie tych dwóch składników to niemal najbardziej charakterystyczna potrawa łotewskiej kuchni. Pani Tatjana zaproponowała nam to danie wraz z mielonymi kotlecikami podawanymi z sosem z kurek.

latvian_cooking028.jpg latvian_cooking009.jpg

Na łotewskim stole nie może oczywiście zabraknąć słodkości. Tutaj warto wymienić tzw. „zupę z chleba”, czyli słodki deser przygotowywany z ciemnego tradycyjnego pieczywa, rodzynek, miodu i cynamonu. 

latvian_cooking023.jpg latvian_cooking175.jpg

Wśród łakoci prym wiodą również ciasteczka zwane „niedźwiedzimi uszkami” oraz jabłka pieczone z cynamonem podawane ze słodką śmietanką lub homogenizowanym serkiem.

latvian_cooking029.jpg latvian_cooking021.jpg

Ale to wcale nie wszystko czym może was uszczęśliwić łotewski gospodarz. Może się zdarzyć, że wśród upominków po tak pysznej biesiadzie gość znajdzie paczuszkę łotewskiej herbaty lub buteleczkę tradycyjnego łotewskiego alkoholu – czarnego balsamu (Rigas melanis balzamas) wyrabianego według starej receptury z 24 gatunków ziół, kwiatów i korzeni leczniczych.

 latvian_cooking178.jpg



Łotewska gościnność nie zna granic…

latvian_cooking171.jpg    latvian_cooking107.jpg

Specjalnie dla czytelników Newsgastro wraz z Panią Tatjaną Semane przygotowaliśmy dwa dania pochodzące z łotewskiej kuchni. Dokładne przepisy krok-po-kroku znajda Państwo tutaj. Zapraszamy do gotowania!