Zasmkakuj łotewskiej gościnności
Opublikowano: 14-07-2010



Czym zatem mogą nas obdarować obywatele Łotwy? Z czego słynie ich kuchnia? Zapraszamy na kulinarną podróż po tradycyjnych łotewskich potrawach. Naszym przewodnikiem jest żona Ambasadora Łotwy Pani Tatjana Semane, która specjalnie dla naszych czytelników przygotowała tradycyjne dania jej rodzimego kraju.
Dużą popularnością na Łotwie cieszą się ryby. Często łotewski posiłek rozpoczyna się od zamarynowanego surowego łososia lub pstrąga serwowanego na rucoli wraz plasterkami cytryny i świeżo zmielonym pieprzem.
Za przystawkę, ale też główne danie na łotewskich stołach służą pierogi (łot. Pir?gi). W odróżnieniu do polskich wyrabiane są z ciasta z dodatkiem drożdży. Najczęstszym farszem jest podsmażany boczek lub szynka, choć wariacji na ten temat jest mnóstwo. Pani Tatjana najbardziej zachwala te na słodko z makiem i modiem lub jabłkami i cynamonem. Choć podobno rewelacyjnie smakują też w wersji nowoczesnej z różnymi rodzajami pleśniowych serów.
Ważnym składnikiem łotewskiej diety jest fasola i groch. Szczególnie popularny jest tam tzw. szary groch, który przygotowany z boczkiem i cebulą stanowi tradycyjne danie na Boże Narodzenie. Zgodnie ze zwyczajem potrawę tę popija się maślanką, kefirem lub zsiadłym mlekiem.
Łotewskie posiłki w dużym stopniu oparte są na potrawach mięsnych. Częściej jada się tam wieprzowinę niż dania z wołowiny czy drobiu. Łotysze przepadają za kapustą, a królem tamtejszych przypraw jest kminek. Dlatego też połączenie tych dwóch składników to niemal najbardziej charakterystyczna potrawa łotewskiej kuchni. Pani Tatjana zaproponowała nam to danie wraz z mielonymi kotlecikami podawanymi z sosem z kurek.
Na łotewskim stole nie może oczywiście zabraknąć słodkości. Tutaj warto wymienić tzw. „zupę z chleba”, czyli słodki deser przygotowywany z ciemnego tradycyjnego pieczywa, rodzynek, miodu i cynamonu.
Wśród łakoci prym wiodą również ciasteczka zwane „niedźwiedzimi uszkami” oraz jabłka pieczone z cynamonem podawane ze słodką śmietanką lub homogenizowanym serkiem.
Ale to wcale nie wszystko czym może was uszczęśliwić łotewski gospodarz. Może się zdarzyć, że wśród upominków po tak pysznej biesiadzie gość znajdzie paczuszkę łotewskiej herbaty lub buteleczkę tradycyjnego łotewskiego alkoholu – czarnego balsamu (Rigas melanis balzamas) wyrabianego według starej receptury z 24 gatunków ziół, kwiatów i korzeni leczniczych.
Łotewska gościnność nie zna granic…
Specjalnie dla czytelników Newsgastro wraz z Panią Tatjaną Semane przygotowaliśmy dwa dania pochodzące z łotewskiej kuchni. Dokładne przepisy krok-po-kroku znajda Państwo tutaj. Zapraszamy do gotowania!