?Zdrowa Szkoła? – Kraków
Opublikowano: 16-03-2010

Tym razem miejsce pokazu było bardzo szczególne… Ekipa zawitała bowiem w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 im. Majora Sucharskiego w Krakowie, gdzie swoją przygodę z kulinariami rozpoczął Robert Sowa.
Robert wspominał spędzone w tych murach lata młodości, pierwsze kroki stawiane w zdobywaniu kulinarnych doświadczeń i nauczycieli, którzy nie tylko zaszczepili w nim podstawy gastronomii, ale również zachęcili do dalszego doskonalenia swoich umiejętności. Bez nich, ich zaangażowania i pomocy, na pewno nie udałoby się zbudować tak ciekawej i bogatej kariery zawodowej.
W spotkaniu uczestniczyło 140 osób – uczniów szkoły, nauczycieli i zaproszonych gości. Wszyscy z zaciekawieniem wysłuchali wykładu na temat zdrowego stylu życia oraz wartości zdrowotnych i smakowych łososia norweskiego.
Prezentacja prowadzona była przez Roberta Sowę i Grzegorza Łapanowskiego,którzy opowiedzieli zebranym gościom, jak ważna dla naszego zdrowia jest właściwa dieta.
Po części teoretycznej odbył się pokaz kulinarny, podczas którego kulinarny team (Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski, Konrad Birek i Krzysztof Baranowski) przygotował aromatycznego łososia norweskiego z sosem serowo-szpinakowym i świeżymi kiełkami.
Kulinarny show zakończył się degustacją, dzięki czemu każdy uczestnik prezentacji mógł nie tylko obserwować kolejne etapy przygotowywania dania, ale również go spróbować.
W imieniu ekipy pragniemy podziękować uczniowi Filipowi za wprowadzenie wspaniałej atmosfery podczas pokazu.
Główny sponsor projektu:
Za pomoc w realizacji pokazów dziękujemy również firmom:
Patronat medialny:
Kolejne szkolenie w ramach projektu „Zdrowa Szkoła” odbędzie się już jutro, 5 marca, w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych przy ul. Żołnierskiej 49 w Olsztynie.