„Zdrowa szkoła” – prezentacja w Sandomierzu
Opublikowano: 26-11-2010

Za nami kolejne szkolenie zorganizowane w ramach projektu „Zdrowa Szkoła” przez Norweską Radę ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza, pod patronatem Klubu Szefów Kuchni. W poniedziałek, 22 listopada 2010 roku, kulinarny team w składzie: Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski, Konrad Birek i Krzysztof Baranowski, zagościł w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN przy ul. Wojska Polskiego 22 w Sandomierzu.
W spotkaniu uczestniczyło 100 osób – uczniów szkoły i przedstawicieli grona pedagogicznego. Wszyscy z zaciekawieniem wysłuchali wykładu na temat zdrowego odżywiania oraz cennych informacji o walorach zdrowotnych i smakowych łososia norweskiego.
Prezentacja prowadzona była przez mistrzów kulinarnych znanych przede wszystkim z programu Dzień Dobry TVN – Roberta Sowę i Grzegorza Łapanowskiego, występującego w programie TVP 1 „Kawa czy herbata?” Konrada Birka oraz Krzysztofa Baranowskiego. Panowie zaprezentowali aspekty zdrowotne wynikające ze spożywania ryb i owoców morza z Norwegii oraz opowiedzieli, jak ważna dla naszego zdrowia i samopoczucia jest właściwa dieta.
Po części teoretycznej zaprezentowano filmy o hodowli i przetwórstwie łososia norweskiego, a po ich wyemitowaniu odbyły się warsztaty kulinarne, w których uczestniczyli nauczyciele na co dzień przygotowujący młodzież do wykonywania zawodu kucharza.
Kulinarny team Roberta Sowy z pomocą nauczycieli przygotował aromatycznego łososia norweskiego z sosem serowo-szpinakowym i świeżymi kiełkami, który został wyserwowany wszystkim uczestnikom. Dzięki takiej formule każdy mógł spróbować dania przygotowanego podczas prezentacji.
Na pamiątkę wspólnie spędzonych chwil wszyscy uczniowie otrzymali książeczki „Romans kulinarny”, a nauczyciele i zaproszeni goście najnowszą książkę Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”.
Główny sponsor:
Dziękujemy również firmie:
Patronat medialny: