„Zdrowa Szkoła” – szkolenie w Płocku

Opublikowano: 01-12-2010

26 listopada ekipa realizująca projekt „Zdrowa Szkoła” zawitała w kolejnej szkole. Tym razem był to Zespół Szkół Zespół Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku mieszczący się przy ul. Kutnowskiej 30.

norge_norweski_losos.jpg  logo_fksk.jpg

„Zdrowa szkoła” to projekt realizowany przez Norweską Radę ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza pod patronatem Fundacji Klubu Szefów Kuchni, którego głównym celem jest edukacja w zakresie zdrowej żywności i żywienia, popularyzacja łososia norweskiego i prezentacja możliwości połączenia go z polskimi produktami regionalnymi.

zs_plock003.jpg

Szkolenie poprowadzili Robert Sowa i Grzegorz Łapanowski, obaj znani m.in. z programu Dzień Dobry TVN. Ważnym wsparciem kulinarnego duetu byli: Konrad Birek i Krzysztof Baranowski.

zs_plock005.jpg



Robert Sowa przedstawił liczne zalety łososia norweskiego, a Grzegorz Łapanowski opowiedział o żywności i żywieniu w aspekcie zdrowotnym oraz o roli produktu regionalnego, tradycyjnego i ekologicznego w promocji lokalnych gospodarek.

zs_plock008.jpg

Konrad Birek – laureat wielu konkursów kulinarnych, opowiedział, jak ważną rolę odgrywają one na drodze zawodowej młodych szefów kuchni oraz podpowiedział, jak przygotować się do konkursu, aby wygrać.

zs_plock010.jpg

Po części teoretycznej, odbyły się warsztaty, w których uczestniczyli uczniowie, mając okazję gotowania pod okiem kulinarnego mistrza i jego teamu. Podczas wspólnego gotowania przygotowano kilka dań na bazie łososia norweskiego oraz polskich produktów ekologicznych i regionalnych.

zs_plock006.jpg

Uczniowie pomogli również w przygotowaniu dania degustacyjnego, które na zakończenie imprezy wyserwowano wszystkim jej uczestnikom, a było to 80 osób – uczniów i przedstawicieli grona pedagogicznego.

Główny sponsor:

 

norge_norweski_losos.jpg

 

Dziękujemy również firmie:

suempol.jpg

 

Patronat medialny:

 

portal_gastronomiczny_newsgastro_logo.jpg