Zimowe szaleństwo w kuchni Tomasza Żmudy
Opublikowano: 07-02-2012

Zimowe szaleństwo w kuchni Tomasza Żmudy
Hotel Klimczok w Szczyrku przyciąga gości przede wszystkim idealnym położeniem u podnóża góry Klimczok. Szczyrk od lat kojarzony jest z najlepszymi trasami narciarskimi w Polsce i zasługuje na miano stolicy polskiego narciarstwa. Tomasz Żmuda- szef kuchni hotelu Klimczok w Szczyrku- opowiedział nam, co przygotował dla gości, którzy zdecydowali się spędzić ferie w górach.
Hotel Klimczok przyciąga swoich gości nie tylko ze względu na wspaniałe warunki narciarskie ale również wyśmienitą regionalną kuchnię. Razem z moja doświadczoną ekipą serwujemy dla naszych gości bogate śniadania w formie szwedzkiego stołu , na którym nie może zabraknąć góralskich serów np.: bundz, bryndza i tradycyjny oscypek. Podajemy również wędliny z własnej wędzarni oraz szeroki asortyment wędzonych ryb– podkreśla szef kuchni.
W okresie ferii dla gości korzystających z pakietów zimowych Tomasz Żmuda przygotował obiadokolację również w formie szwedzkiego stołu. Składa się ona z zimnych przystawek, trzech zup oraz dań głównych i bogatego wyboru deserów. Z potraw, które zasługują na uwagę oraz cieszą się największym powodzeniem szef kuchni poleca m.in.: Carpaccio z jagnięciny faszerowanej oscypkiem w sosie vinaigrette , zupę z udźca baraniego z salsefią i gałuszkami ,stek z halibuta z masłem łososiowym czy też bardzo regionalne danie czyli becok z pomidorami.
Hotel Klimczok w swojej ofercie ma także propozycję dla najmłodszych łasuchów. W formie bufetu podawane są dania uwielbiane przez dzieci. Dla maluchów powstał kącik pt: Lodowa kraina, gdzie każde dziecko może sobie samo skomponować deser na bazie owoców, galaretek i lodów oraz sosów owocowych. Szef kuchni prowadzi także co drugi dzień zajęcia z dziećmi , gdzie mogą poznać pierwsze kroki gotowania oraz same spróbować swoich sił w kuchni.
Oprócz ofert gastronomicznych hotel posiada wspaniałe SPA, z bogatą ofertą zabiegów , basen, Termy, kręgielnie, sportowe kasyno oraz szkocki Pub Highlander. Jak podkreśla Tomasz Żmuda raz w tygodniu organizowane jest dla gości pakietowych góralskie ognisko z regionalną kapelą, na którym goście sami pieką kiełbaski i robią bułeczki. Kucharze grillują mięsiwa a kelnerzy częstują ciepłym winem z korzeniami. Tak więc nic prostszego jak tylko przyjechać i odpoczywać w naszym Hotelu. Serdecznie zapraszam- zachęca Tomasz Żmuda.
Więcej informacji o hotelu Klimczok w Sczyrku na stronie http://www.klimczok.pl/
M.D.