Znamy drugiego finalistę KPP 2018
Opublikowano: 21-11-2017

Dawid Konior i Barotsz Puchałka ponownie w finale Kulinarnego Pucharu Polski
Nominację otrzymali wygrywając Ogólnopolski Festiwal Borów Dolnośląskich „Ale pasztet!”.
Konkurs odbył się w sobotę, 18 listopada, na Zamku w Kliczkowie. To była już 7. edycja Festiwalu, którego celem jest promocja Dolnego Śląska i potencjału kulinarnego tego regionu.
Zawodnicy zmierzyli się w dwóch konkurencjach. Pierwsza z nich polegała na przygotowaniu pasztetu z karpia w autorskiej odsłonie. W drugiej konkurencji składnikami obowiązkowymi były: filet z sandacza, polskie grzyby leśne, naturalny miód pszczeli, owocowe runo leśne (np. jagody, maliny, jeżyny) i ziemniak polski. To one stały się podstawą dania głównego.
Uczestników tegorocznej edycji Festiwalu Borów Dolnośląskich oceniali: Zbigniew Łęgowski, Grzegorz Kazubski, Wojciech Balicki, Mirosław Reszczyk, Wojciech Harapkiewicz, Maciek Kołodziejczyk i Bartłomiej Heba.
W ocenie Jury najlepszymi okazali się Dawid Konior i Bartosz Puchałka z Restauracji Pastamore
i to oni otrzymali nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2018. Na kolejnych miejscach uplasowali się:
Dariusz Przepiórka i Krzysztof Panwic z Pałacu Tłokinia – II miejsce oraz Przemysław Gościniak
i Bartłomiej Kornacki z Restauracji Pasja i Smak – III miejsce.
Więcej informacji o konkursie na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny.