Znamy drugiego finalistę KPP 2018

Opublikowano: 21-11-2017

Dawid Konior i Barotsz Puchałka ponownie w finale Kulinarnego Pucharu Polski

Nominację otrzymali wygrywając Ogólnopolski Festiwal Borów Dolnośląskich „Ale pasztet!”.

Konkurs odbył się w sobotę, 18 listopada, na Zamku w Kliczkowie. To była już 7. edycja Festiwalu, którego celem jest promocja Dolnego Śląska i potencjału kulinarnego tego regionu. 

Zawodnicy zmierzyli się w dwóch konkurencjach. Pierwsza z nich polegała na przygotowaniu pasztetu  z karpia w autorskiej odsłonie. W drugiej konkurencji składnikami obowiązkowymi były: filet z sandacza, polskie grzyby leśne, naturalny miód pszczeli, owocowe runo leśne (np. jagody, maliny, jeżyny) i ziemniak polski. To one stały się podstawą dania głównego.

Uczestników tegorocznej edycji Festiwalu Borów Dolnośląskich oceniali: Zbigniew Łęgowski, Grzegorz Kazubski, Wojciech Balicki, Mirosław Reszczyk, Wojciech Harapkiewicz, Maciek Kołodziejczyk i Bartłomiej Heba.

W ocenie Jury najlepszymi okazali się Dawid Konior i Bartosz Puchałka z Restauracji Pastamore
i to oni otrzymali nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2018. Na kolejnych miejscach uplasowali się:

Dariusz Przepiórka i Krzysztof Panwic z Pałacu Tłokinia – II miejsce oraz Przemysław Gościniak
i Bartłomiej Kornacki z Restauracji Pasja i Smak – III miejsce.

Więcej informacji o konkursie na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny.