Znamy finalistów konkursu Zgotuj sobie sukces

Opublikowano: 15-10-2010


finalici_konkursu_zgotuj_sobie_sukces_14.10.2010.jpg

Trwa druga edycja prestiżowego konkursu „Zgotuj Sobie Sukces!” skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski.

W czwartek, 14 października odbyły się półfinały konkursu kulinarnego zorganizowanego przez MAKRO Centrum HoReCa i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.



Do finałów zakwalifikowało się 12 zespołów:

1. Michał Szcześniak, Ariel Świstak; Zespół Szkół

Gastronomiczno-hotelarskich nr 2 w Warszawie

2. Dominik Kowalczyk, Daniel Makulski; Zespół Szkół

Gastronomiczno-hotelarskich nr 2 w Warszawie

3. Paweł Hanus, Piotr Płodzień; Zespół Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy

Rzeszów

4.  Patryk Witkowski, Ewelina Wiktorowska; Zespół Szkół Usług i

Przedsiębiorczości Płock

5. Paweł Krysiak, David Tomasz Tylec ; Zespół Szkół nr 6 Szczecin

6. Tomek Mrówczyński, Magdalena Skierska; Zespół Szkół Usług i

Przedsiębiorczości  Płock

7. Agnieszka Franczyk, Patrycja Brodowska; Zespół Szkół Rolnicze Centrum

Kształcenia Ustawicznego Pomiechówek

8.  Bartłomiej Pawlikowski, Kamil Skarżyński; Zespół Szkół Gastronomicznych

Gorzów Wlkp.

9. Igor Gawroński, Piotr Malinowski; Zespół Szkół Gastronomicznych nr 5 Piła

10. Damian Kolasa, Przemysław Klimkiewicz; Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych

nr 4 Łódź

11. Łukasz Lancewicz, Michał Schab; Zespół Szkół Licealnych i Usługowych,

Jelenia Góra

12. Robert Smuśkiewicz, Artur Woroniecki; Zespół Szkół Gastronomicznych

Ponadgimnazjalnych Witkowo 

 

II edycja konkursu kulinarnego „Zgotuj Sobie Sukces!”

W finałach konkursu zorganizowanego przez MAKRO Centrum HoReCa

i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni uczestników oceniać będzie międzynarodowe jury złożone z profesjonalistów. 

 

Półfinał i finał konkursu odbędzie się 14 i 15 października w Centrum HoReCa MAKRO Cash& Carry w Warszawie.

W jury zasiądą

Gissur Gudmundsson prezydent World Association of Chefs Societies (Islandia),

Stefan Lanz – Conseille Culinaire Chaine des Rotisseurs (Szwajcaria),

Luis Filipe Alves (Portugalia),

Kurt Scheller, honorowy prezes OSSKiC – jako przewodniczący jury

oraz Grzegorz Kazubski, MAKRO – jako sekretarz jury.

Dodatkowo, w jury komplementarnym zasiądą dziennikarze i krytycy kulinarni

Barbara i Piotr Adamczewscy, Monika Kucia, Anna Żuk, Maria Burska i Edyta Czerwińska.

Już pierwsza edycja konkursu pokazała, że wśród uczniów szkół gastronomicznych jest wiele obiecujących talentów kulinarnych. Konkurs pomaga wyłaniać przyszłe sławy polskiej kuchni i pełni rolę platformy środowiskowej dla znamienitych i dopiero zaczynających karierę szefów kuchni

„Konkurs doskonale wpisuje się w strategię MAKRO Cash & Carry.

Zaangażowanie naszej firmy w to wydarzenie o międzynarodowym charakterze idzie w parze z naszą misją, aby być partnerem w biznesie dla klientów z sektora Horeca.

Takie wydarzenia jak „Zgotuj Sobie Sukces!”  przekładają się również na nasz biznes” – mówi Uwe Hoelzer, prezes firmy MAKRO Cash & Carry.

Konkurs oparty jest na międzynarodowych zasadach obowiązujących członków organizacji World Association of Chefs, która wraz ze swoim polskim oddziałem będzie czuwała nad prawidłowością przebiegu konkursu „Zgotuj Sobie Sukces!”. Został on w całości przygotowany przez zespół kierujący Centrum Rozwoju Firm MAKRO, największej w kraju instytucji szkolącej profesjonalistów obsługujących sektor usług hotelowych, restauracyjnych i cateringowych.

„MAKRO Centrum HoReCa to najnowocześniejsze centrum szkoleniowe w Polsce. Obsługujemy 50% rynku szkoleń dla profesjonalistów z sektora HoReCa – mówi menedżer MAKRO Centrum HoReCa Grzegorz Kazubski.

– Zdecydowaliśmy się na organizację konkursu według zasad międzynarodowych, ponieważ brakowało do tej pory w Polsce imprezy o tak prestiżowym charakterze.”

Więcej informacji na stronie
www.zgotujsobiesukces.pl

** *

MAKRO Cash & Carry jest liderem w branży samoobsługowego handlu hurtowego. Usługi firmy, skierowane przede wszystkim do przedsiębiorców, obejmują zarówno kompleksowe zaopatrzenie, jak i nowoczesne rozwiązania biznesowe. W MAKRO klienci znajdą pod jednym dachem artykuły spożywcze i przemysłowe w szerokim wyborze, doskonałej jakości i przystępnych cenach – jedna nowoczesna hala to odpowiednik 50 hurtowni branżowych. Do dyspozycji kupujących są także usługi dodatkowe – m.in. doradztwo biznesowe czy szkolenia gastronomiczne – które skupiają się wokół nowoczesnego MAKRO Centrum Rozwoju Firm w Warszawie. W Polsce MAKRO Cash & Carry istnieje od 1994 roku; posiada obecnie 30 hal (w tym jedną halę mniejszego formatu – MAKRO Punkt w Tarnowie). Łączna powierzchnia sprzedaży hurtowej wynosi ponad 270 000 m2. MAKRO Cash & Carry zatrudnia w Polsce około 7,5 tys. osób. Więcej informacji o MAKRO można znaleźć na stronie www.makro.pl

            

METRO/MAKRO Cash & Carry działa w 30 krajach świata. Firma jest właścicielem około 670 hal samoobsługowego handlu hurtowego, zatrudnia ponad 100 000 pracowników na całym świecie, a w 2009 roku osiągnęła obrót w wysokości 31 miliardów Euro. METRO/MAKRO Cash & Carry jest siecią dystrybucyjną koncernu METRO Group, jednej z największych firm w branży handlowej na świecie. W 2009 roku obrót METRO Group wyniósł ponad 66 miliardów Euro. Firma ta zarządza ponad 2100 obiektami handlowymi w 32 krajach świata oraz zatrudnia około 300 000 pracowników. W skład METRO Group wchodzą niezależnie działające sieci – poza METRO/MAKRO Cash & Carry są to: Real (hipermarkety), Media Markt oraz Saturn (liderzy wśród europejskich centrów z elektroniką użytkową) i Galerie Kaufhof (domy handlowe). Więcej informacji można znaleźć na stronie www.metrogroup.de.