Znamy już finalistów konkursu Roberta Sowy „KULINARNY TALENT 2013”!

Opublikowano: 15-03-2013

V jubileuszowa edycja Konkursu „KULINARNY TALENT 2013” już niebawem! Zmagania konkursowe odbędą się 21 marca o godz. 11.00 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie, ul. Marsa 56c. Wybraliśmy 12 Finalistów – młodych, zdolnych kucharzy, którzy już wkrótce pokażą, na co ich stać!!!

Logo_Kulinarny_Talent_small

 

 „Kulinarny Talent” to konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i zdolnych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością. Wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, bo jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe trendy  kulinarne.

Organizatorem Konkursu jest Robert Sowa przy pomocy merytorycznej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, MT Targi oraz Agencji Ready PR Events&More. Konkurs odbędzie się w Centrum Targowo-Kongresowym MT Targi w Warszawie, podczas największych Targów branży HoReCa – EuroGastro 2013.

10 marca, jury akceptujące w składzie: Robert Sowa, Konrad Birek i Katarzyna Michalak, wyłoniło dwunastu finalistów V Konkursu Sztuki Kulinarnej Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2013”.
 
Oto młodzi kucharze, którzy zakwalifikowali się do finału:
1. Kacper Maziuk /Sopot; restauracja w hotelu SHERATON; Szef rekomendujący Krystian Szidel
2. Damian Kamiński /Wałbrzych; restauracja SAMBAL; Szef rekomendujący Rajmund Krolik
3. Kacper Wójciak /Siedliska k. Rzeszowa; restauracja hotelu Spa SPLENDOR; Szef rekomendujący Paweł Łoza
4. Marek Ciureja /Gorzów Wlkp.; restauracja Pałacu Mierzęcin Wellness&Spa; Szef rekomendujący Paweł Salamon
5. Konrad Drewniak /Bielsko – Biała; restauracja Dworek New Restaurant, Szef rekomendujący Mirosław Drewniak
6. Damian Kolasa /Łódź; restauracja SŁONECZNA DOLINA
7. Katarzyna Klimaszewska /Białystok; restauracja SZTUKA MIĘSA; Szef rekomendujący Maciej Tomaszewski
8. Piotr Kuziela /Warszawa; Szef rekomendujący Kurt Scheller
9. Bartosz Peter /Toruń; restauracja hotelu COPERNICUS; Szef rekomendujący Sebastian Krauzowicz
10. Tomasz Jeziorek /Kraków; restauracja hotelu UNICUS; Szef rekomendujący Paweł Franczyk
11. Cezary Kowalik /Warszawa; restauracja OHH SUSHI&GRILL; Szef rekomendujący Kamil Antosik
12. Krzysztof Pawlik /Warszawa;restauracja AMBER ROOM; Szef rekomendujący Robert Skubisz

SPONSORZY GŁÓWNI: 

 


SPONSORZY:


PARTNERZY:

 


 

PATRONI MEDIALNI: 

 


PATRONI MERYTORYCZNI: 


20 marca 2013 o godz. 18.00 odbędzie się spotkanie z uczestnikami na odprawie w Klubie Galop/ Trylogia w Zielonce. Uczestniczą: Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Katarzyna Michalak, Konrad Birek, przedstawiciele jury technicznego, Fundacji KSK. Godzina 19.00 – wspólna, uroczysta kolacja.

Uczestnicy Konkursu zamieszkają w hotelu „Trylogia” w Zielonce:
ul. Poniatowskiego 46 A
05-220 Zielonka
Tel: 022 799 72 19 
e-mail: biuro@klubgalop.pl
Uczestnicy zamieszkają w pokojach dwuosobowych (2 uczestników w jednym pokoju). Lista hotelowa zostanie przedstawiona po przyjeździe w recepcji hotelu.
 

21 marca 2013 o godz. 11.00 rozpocznie się konkurs, który poprowadzą Robert Sowa i Paweł Pochwała, znany dziennikarz programu „Kawa czy Herbata?”.

Uczestników oceniać będzie Jury techniczne:
– Jerzy Pasikowski – Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
– Grzegorz Kazubski – Makro HoReCa Center Manager; MAKRO Cash & Carry Polska S.A.
– Marcin Budynek – Szef Kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie, członek FKSK
– Tomasz Jakubiak – Kucharz i dziennikarz kulinarny, szef kuchni restauracji „Spoco loco”

oraz Jury degustacyjne obradujące w składzie:
– Urszula Chincz – dziennikarka, prezenterka programu śniadaniowego „Pytanie na śniadanie”
– Małgorzata Ohme – psycholog, gospodyni nowego reality show z udziałem Roberta Sowy „Życie od kuchni”
– Michał Olszański – dziennikarz Programu III polskiego radia, prezenter i  gospodarz programu „Magazyn Ekspres Reporterów” i „Pytania na śniadanie”
– Marcin Mroczek – aktor, gwiazda serialu „M jak Miłość”
 
Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował będzie Konrad Birek – Szef Kuchni Restauracji Sowa & Przyjaciele i Studia Kulinarnego Roberta Sowy.

Finaliści konkursu będą prezentować swoje potrawy na porcelanie firmy ALVA:
– amuse bouche z łososiem wędzonym Limito na misce szklanej Coupelle 100 ronde Purity (poj. 16 cl, śr. 100 mm, wys. 34 mm) + pokrywa porcelanowa Cloche 90 Purity.
– danie główne z antrykotu wołowego na talerzu z linii Satinique, wymiary: śr. 320 mm, wys. 30 mm.

Uroczyste ogłoszenie wyników Konkursu „Kulinarny Talent 2013″ oraz wręczenie statuetek, dyplomów i nagród nastąpi w dniu 21 marca po zakończeniu konkursu ok. godz 15.00.

Zwycięzca zyska miano „Kulinarnego Talentu 2012” i odjedzie najnowszym modelem Mercedesa Klasy B! 

 

Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymają nagrody o ŁĄCZNEJ WARTOŚCI PONAD 100.000 zł: 
• Komplety naczyń marki Welmax
• Komplety noży kucharskich od MAKRO
• Książki Kucharskie ufundowane przez MAKRO
• Cenne nagrody i upominki od ALVA
• Upominki i nagrody od Lotus Grill
• Tablet Samsung Galaxy Tab ufundowany przez InterEuropol
• Ekspresy do kawy marki Nespresso
• Upominki od firmy DERMIKA
• Upominki od Prymatu

 Podczas Konkursu odbędą się liczne pokazy kulinarne, degustacje i prezentacje:
Kurczak zagrodowy, warzywa Hortex i Prymat Gastroline – degustacja dania skomponowanego przez Roberta Sowę. Do wszystkich dań serwowane będzie pieczywo firmy InterEuropol.
– ekspozycja przypraw Prymat Gastroline
– prezentacja Wypożyczalni Gastronomicznej Gastro Magic Service
– degustacja łososia wędzonego Limito, który serwowany będzie z pieczywem InterEuropol
– degustacja aperitifu Aperol
– degustacja kawy Nespresso
– degustacja wody Narzan

Wszyscy uczestnicy wystąpią w autorskich strojach konkursowych zaprojektowanych i przygotowanych przez firmę CHEMAN.

 


 

A tak było podczas poprzednich edycji konkursu…