Znamy zwycięzców 12. edycji Wine&Food Noble Night!

Opublikowano: 16-10-2019

Po trudnej i wielogodzinnej walce, pokazującej ogromne spektrum możliwości 12. wybitnych szefów kuchni i ich zespołów, poznaliśmy zwycięzców 12. edycji konkursu Wine&Food Noble Night. W jednym z najbardziej prestiżowych
i najtrudniejszych konkursów kulinarnych w kraju największy sukces odniosły restauracje UMAMI oraz WHITE ONE. Pozostałe wyróżnione restauracje to Destylarnia, Signature oraz Isto.

12. października w Warszawie odbyła się 12. już edycja prestiżowego konkursu Wine&Food Noble Night. Wybrane w ogólnopolskich eliminacjach zespoły restauracyjne na oczach gości przygotowały dwudaniowe menu, które podlegało ocenie jury oraz publiczności. Po raz pierwszy w historii konkursu organizatorzy zaplanowali wieczór w taki sposób, aby tłem do kulinarnych zmagań i doświadczeń były ważne społecznie tematy, takie jak ochrona jakości produktów, czystość wód
i powietrza, wegetarianizm oraz nurt less waste. Hasłem przewodnim wieczoru było
Future starts now, a ambicją organizatorów zwrócenie uwagi zgromadzonych gości
i mediów na to, że nadszedł już najwyższy czas na dostrzeżenie niebezpieczeństw oraz konieczność wdrożenia zmian, których tak bardzo, dla przetrwania potrzebuje nasza planeta.

Zwycięzcy i nagrody

Największymi zwycięzcami konkursu okazały się restauracje White ONE z Warszawy oraz UMAMI z Pyskowic. Paweł Chomentowski z restauracji White ONE głosami publiczności zdobył Grand Prix – pierwsze miejsce w obu kategoriach: przystawka oraz danie główne, a także nagrodę specjalną magazynu VIVA!

Restauracja UMAMI i jej szefowie Mateusz Bieniek i Robert Biniasz, docenieni zostali przez jury profesjonalne, a w głosowaniu publiczności ich przystawka oraz danie główne zyskały trzecią lokatę w obydwu kategoriach.

Nagrody

Nagrodę Grand Prix, głosami zgromadzonej publiczności, zdobyła restauracja White ONE aż w dwóch kategoriach:

Przystawka:

  1. White One, Paweł Chomentowski – staż w restauracji Miramar Paco Pérez (**Michelin) w hiszpańskiej Gironie. Fundatorem tej nagrody jest Noble Bank.

  2. Signature, Wojtek Kilian – staż w restauracji Northcote (*Michelin) w Lancashire w Wielkie Brytanii, którego fundatorem jest Gościnność).

  3. UMAMI, Mateusz Bieniek i Robert Biniasz – wejście do strefy VIP finału Bocuse d’Or w Lyonie oraz wejście do strefy VIP polskiego finału Bocuse d’Or Poland 2019 w Krakowie, a także udział w Gala Dinner. Fundatorem tych nagród jest Bocuse d’Or Poland.

Danie główne:

  1. White One, Paweł Chomentowski – staż w restauracji Miramar Paco Pérez (**Michelin) w hiszpańskiej Gironie. Fundatorem tej nagrody jest Noble Bank.

  2. Destylarnia w Pałacu Mierzęcin, Dawid Łagowski – staż w restauracji Northcote (*Michelin) w Lancashire w Wielkie Brytanii, którego fundatorem jest Gościnność).

  3. UMAMI Piąty Smak, Mateusz Bieniek i Robert Biniasz – wejście do strefy VIP finału Bocuse d’Or w Lyonie oraz wejście do strefy VIP polskiego finału Bocuse d’Or Poland 2019 w Krakowie, a także udział w Gala Dinner. Fundatorem tych nagród jest Bocuse d’Or Poland.

Nagroda jury profesjonalnego przyznana została restauracji UMAMI, w której szefami kuchni są Mateusz Bieniek i Robert Biniasz. Otrzymali możliwość odbycia stażu w Restaurante Martin Berasategui (***Michelin) w San Sebastian. Fundatorem nagrody jest Akademia Gastronomiczna w Polsce.

Jury, pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego, obradowało w składzie: Dariusz Barański (szef kuchni w restauracji Hotel Warszawa), Maciej Dobrzyniecki (Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce), Radosław Fronc (Prezes Zarządu MSHG), Jakub Kasprzak (laureat wyróżnienia jury profesjnalnego zeszłorocznej edycji Wine&Food Noble Night), Marcin Przybysz (szef kuchni restauracji EPOKA) oraz Patrycja Siwiec (autorka książki Gościnność. Sztuka dobrej obsługi
w gastronomii
).
Dodatkowo partnerzy gali przyznali nagrody specjalne.

Nagrodę specjalną od redaktor działu Kuchnia dwutygodnika VIVA! – obszerną publikację w magazynie – otrzymał White One i Paweł Chomentowski.

Nagrodę specjalną dla najmłodszego szefa kuchni, biorącego udział w konkursie, otrzymał Patryk Dusza z katowickiej restauracji Isto.

Nagroda Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce – staż w restauracji Arzak (*** Michelin) w San Sebastian przyznana została Wojtkowi Kilianowi
z Signature.

Partnerzy gali przygotowali także nagrody rzeczowe dla wszystkich zespołów restauracyjnych biorących udział w konkursie: szampana Bollinger Special Cuvée, Jeroboam od Winkolekcji oraz Vodkę Ciroc od sponsora Ciroc.

Krakowska scena live-cooking na gali

Ważnym punktem programu tegorocznej gali była krakowska scena live-cooking, zaaranżowana w ramach obchodów wynikających z uzyskania przez Kraków tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019. Swoje możliwości zaprezentowali na niej małopolscy szefowie kuchni: Miłosz Grabowski reprezentujący Restaurację Pod Różą, Robert Koczwara z restauracji Fiorentina oraz Michał Stężalski z Szarej Gęsi.
Szczegóły na temat wydarzenia można znaleźć na stronie: http://noblenight.pl/ oraz na profilu https://www.facebook.com/WineAndFoodNobleNight/.

***

Informacje dodatkowe

Wine&Food Noble Night to coś więcej niż największy i najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w Polsce. To wyjątkowe wydarzenie, które rokrocznie w odmiennej stylistyce
i tematyce przewodniej zapewnia oryginalną promocję polskiej gastronomii.


Konkurs

Konkurs Wine&Food Noble Night to jedno z najważniejszych wydarzeń w branży restauracyjnej w Polsce. Co roku ocenie wymagającej publiczności zrzeszonej wokół Noble Concierge oraz Jury Profesjonalnego wywodzącego się z tak utytułowanych organizacji, jak m.in.: Akademia Gastronomiczna, poddają się szefowie kuchni z najlepszych lokali w Polsce. W menu tej specjalnie zaaranżowanej ogromnej restauracji pojawią się najciekawsze przystawki i dania główne, które będą podlegały ocenie
w zakresie: smaku użytych produktów i ich zestawienia, prawidłowego doboru dodatków
i technik przygotowania, jak również estetycznego wyglądu potrawy i dotrzymania wskazanej w regulaminie konkursu wagi głównego składnika potraw.

źródło: Biuro Prasowe FOR Solutions