Znamy zwycięzców Trophee Mille Poland 2024

Opublikowano: 24-10-2024

Za nami druga edycja konkursu kulinarno-cukierniczego Trophee Mille Poland 2024, który odbył się 22 października w Chefs Atelier w Wiskitkach. Do konkursu przystąpiło 6 zespołów dwuosobowych składających się z uczennicy i ucznia ze szkół o profilu gastronomicznym. Każdej drużynie towarzyszył nauczyciel, który był obecny przy stanowisku konkursowym pełniąc rolę trenera.

Najlepszą drużyną okazali się uczniowie Natalia Pintera i Wiktor Budaj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, których do zwycięstwa poprowadziła nauczycielka Joanna Kapłon. Młodzi adepci sztuki kulinarnej zachwycili jurorów swoimi kreacjami.  Na danie słone przygotowali schab wieprzowy Sokołów z farszem grzybowym, tradycyjny łódzki prażok z gulaszem wieprzowym i ciepłą sałatką z kapusty włoskiej oraz deser składający się z pączka z konfiturą z suszonej śliwki, musu z białej czekolady Callebaut, kremu patissier z pasternaku i lodów z kwaśniej śmietany. Obie kompozycje były smaczne i przygotowane w punkt, ale to deser łódzkiego zespołu zdecydował o ich wygranej.
Następny krok dla zwycięzców to finał międzynarodowy w Reims, który odbędzie się w kwietniu 2025 roku. Wtedy to nasza reprezentacja zmierzy się z najlepszymi uczniami z całego świata. Już dziś trzymamy za nich kciuki.

Z wielu zgłoszeń Komitet Organizacyjny Trophee Mille Poland 2024 wyłonił 6 zespołów dwuosobowych, które zaprezentowały się w finale, a wśród nich:

  1. Natalia Janik i Mateusz Bieganowski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie, nauczycielka Dorota Łukaszczyk
  2. Joanna Kaniecka i Wiktor Wołczyk z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki”w Kielcach, nauczyciel Tomasz Zapała
  3. Wiktoria Suchenko i Damian Marut z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie, nauczyciel Łukasz Cichy
  4. Natalia Pintera i Wiktor Budaj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, nauczycielka Joanna Kapłon
  5. Weronika Bubrowiecka i Mateusz Rutkowski z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce, nauczycielka Ewa Okowicka – Dyl
  6. Oliwia Biernat i Oleksandr Mykolaichuk z Zespołu Szkół Spożywczo -Gastronomicznych w Warszawie, nauczyciel Marcin Molik

Trophee Mille powstał w 2010 roku, a jego pomysłodawca postawił sobie prosty i jasny cel – zachęcenie młodych adeptów sztuki kulinarnej i cukierniczej do pogłębiania wiedzy, doskonalenia umiejętności i zdobywania doświadczenia od najlepszych kucharzy i cukierników. Szef Philippe wyszedł z założenia, że inwestycja w młodego człowieka, motywacja i wskazywanie kierunku do rozwoju jest ważnym elementem w kształceniu przyszłych kucharzy i cukierników. A zetknięcie ich z wielkimi autorytetami świata gastronomii jest dla nich cenna nauką i niewątpliwym prestiżem, którego mogą dostąpić biorący udział w konkursie.

22 października w Chefs Atelier w Wiskitkach już od startu czuło się ducha rywalizacji. Zawodnicy byli skupieni na swoich zadaniach, na stanowiskach uwijali się w pocie czoła, by w stu procentach wykorzystać 210 minut regulaminowego czasu, a do przygotowania były dwa dania, każde w ośmiu porcjach: pierwsze na słono z wykorzystaniem schabu wieprzowego bez kości Sokołów i dowolnego świeżego jabłka oraz drugie danie przygotowane na słodko (deser) na bazie białej czekolady Callebaut, korzenia pasternaka i suszonej śliwki, oba zaprezentowane na talerzach od firmy Churchill.

Zawsze z wielką przyjemnością obserwuję młodych ludzi podczas konkursów. Rywalizując z innymi zespołami, walczą przede wszystkim z własnymi słabościami, przekraczają granice, które wydają się nie do pokonania i w pocie czoła, pod wpływem stresu osiągają upragniony cel i to jest naprawdę piękne. Serdecznie gratuluję wszystkim zespołom podjęcia rękawicy i wystartowania w tak wymagającym konkursie– powiedział Karol Okrasa, Przewodniczący Jury.



Finał polskiej edycji Trophee Mille Poland 2024 został przeprowadzony na takich samych zasadach i wytycznych regulacyjnych ustanowionych przez Trophee Mille International. Nad przebiegiem całego konkursu czuwał Przewodniczący Jury Szef Karol Okrasa.
W jury zasiadały prawdziwe autorytety polskiej sceny kulinarnej i cukierniczej a wśród nich znaleźli się: Aleksandra Sowa-Trzebińska, Honorowa Przewodnicząca Jury, Kurt Scheller, Honorowy Przewodniczący Jury ponadto Robert Sowa, Adam Chrząstowski, Bartosz Szymczak, Krzysztof Kowalski, Renata Martyna, Angelika Chwyć, Michał Kleiber, Krzysztof Rabek oraz Tomasz Purol.
Kwestie stricte kuchenne na stanowiskach oceniało jury techniczne w składzie: Tomasz Koprowski oraz Tomasz Łagowski pod czujnym okiem Przewodniczącego Kamila Tłuczka.

–  Konkurs Trophee Mille Poland to wyjątkowe wydarzenie łączące świat kucharzy i cukierników. Tegoroczna edycja była na bardzo wysokim poziomie. Uczniowie byli dobrze przygotowani, zaprezentowali się naprawdę pięknie a ich dania były smaczne – podsumowała Aleksandra Sowa – Trzebińska, Honorowa Przewodnicząca Jury

Uroczystość wręczenia pamiątkowych dyplomów, okazjonalnych talerzy od firmy Churchill, ogłoszenie wyników i przekazanie nagród nastąpiło po konkursie, jak tylko wszystkie punkty zostały skrupulatnie policzone przez Szefa Pawła Kałuskiego, sekretarza konkursu. Zwycięska drużyna otrzymała specjalnie zaprojektowany przechodni puchar, którego będzie bronić w następnej polskiej edycji.

Na podium stanęły następujące zespoły: 
I miejsce: Natalia Pintera i Wiktor Budaj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi
II miejsce: Wiktoria Suchenko i Damian Marut z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie
III miejsce: Weronika Bubrowiecka i Mateusz Rutkowski z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce

Serdecznie wszystkim gratulujemy, a zwycięskiej drużynie życzymy powodzenia na arenie międzynarodowej!
Druga edycja konkursu Trophee Mille Poland już za nami! Towarzyszyło jej wiele dobrych emocji i wzruszeń, które z pewnością pozostaną jeszcze długo w pamięci.

Ogromne podziękowania należą się Partnerom konkursu: 
Samorząd Województwa Mazowieckiego, Sokołów, Chefs Culinar, Barry Callebaut Polska, San Pellegrino, Lesaffre Polska, Churchill, ChemaN, Thermomix, Hendi, U Wieniawy, Mozaika które chętnie udzieliły wsparcia, promując tym samym młodych adeptów sztuki kulinarnej i cukierniczej. 

O komunikację zadbały branżowe media, na które zawsze można liczyć, jak: Szef Kuchni, Poradnik Restauratora, Restaurant Management, Papaja, Newsgastro

Zdjęcia: Edward Trzeciakiewicz

***
Trophee Mille jest pierwszym konkursem kulinarno – cukierniczym dla szkół gastronomicznych w Polsce o zasięgu międzynarodowym, którego celem jest wzmocnienie talentów i motywacji uczniów szkół gastronomicznych, którzy pasjonują się gotowaniem, jak również przekazywanie wiedzy i doświadczenia przez najlepszych kucharzy młodszemu pokoleniu.

Oficjalnym przedstawicielem marki Trophée Mille w Polsce jest agencja Smarten PR

www.smartenpr.pl