Znamy zwycięzców konkursu L’Art de la cuisine Martell!
Opublikowano: 03-03-2014

Właśnie zakończył się XII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell. 16 drużyn reprezentujących restauracje z całej Polski rywalizowało na Zamku w Rynie o tytuł najbardziej uzdolnionych kucharzy. Zwycięzców – Daniela Olasa i Dawida Szkudlarka z Hotelu Zdrojowego PRO VITA – wyłoniło Jury pod przewodnictwem Kurta Schellera i Jarosława Walczyka. Imprezę poprowadzili Karol Okrasa oraz Dariusz Maląg.
Zadaniem uczestników tegorocznej edycji konkursu było przygotowanie potrawy z kaczką barbarie oraz wybór najlepiej komponującego się z nią wariantu koniaku Martell. Na przygotowanie wyjątkowej potrawy, dwuosobowe drużyny miały tylko godzinę. Ich zmagania oceniane były przez jury degustacyjne oraz jury techniczne, w którym zasiadały największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce m.in. Kurt Scheller, Joseph „Józek” Seeletso, Adam Chrząstowski oraz Tomasz Deker.
– To już XII spotkanie kulinarnej elity na naszym średniowiecznym zamku krzyżackim. Cieszy nas to, że co roku udaje nam się tu zgromadzić amatorów pysznego jedzenia i zaprezentować im zupełnie nowe potrawy. Nasz konkurs na stałe wpisał się już do kalendarza najważniejszych imprez gastronomicznych” – powiedział Łukasz Kundzicz, Dyrektor ds. Marketingu i Sprzedaży, Hotel Zamek Ryn.
– Koniak jest doskonałym trunkiem, który sprawdza się zarówno jako digestif jak i uzupełnienie posiłku. Jego nuty smakowe podkreślają poszczególne składniki potraw, pozwalając na stworzenie wyjątkowej kompozycji. Uczestnicy konkursu kreują czasami zupełnie zaskakujące połączenia, często bardzo nowoczesne, jednak za każdym razem odpowiednio dobrany koniak dodaje im finalnego szlifu – mówi Dariusz Fabrykiewicz, Ambasador Koniaku Martell, Pernod Ricard Polska.
Tegoroczni laureaci konkursu:
I miejsce – Hotel Zdrojowy PRO VITA, Kołobrzeg
- Daniel Olas
- Dawid Szkudlarek
II miejsce – Copernicus Hotel, Toruń
- Bartłomiej Witkowski
- Kamil Werewka
III miejsce – Restauracja Concept 13, Warszawa
- Tomasz Moczkowski
- Kamil Wierzbowski
Wyróżnienie jury degustacyjnego:
Makro Cash and Carry Polska S.A. – Warszawa
- Łukasz Płowski
- Piotr Kuziela
Więcej o produktach:
Koniaki Martell: Martell został założony w 1715 roku w regionie Charente przez Jeana Martella i jest jednym z najstarszych pośród wielkich Domów Koniaku. To co wyróżnia Martell od innych koniaków, to metoda podwójnej destylacji w tradycyjnych alembikach, jedynie sklarowanej części wina, która pozwala na wydobycie esencji wina zwanej eaux-de-vie. Używane w procesie produkcji winogrona pochodzą z 4 najlepszych “crus”, czyli “obszarów upraw”- inaczej regionów prowincji: Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne oraz Fins bois. Beczki używane przez Martell w procesie dojrzewania eaux-de-vie wytwarzane są z drobnoziarnistego rodzaju drewna dębowego z lasów “Troncais”. Rodzina koniaków Martell na Polskim rynku składa się z: Martell V.S., Martell V.S.O.P., Martell X.O.
Kaczka barbarie: Jest hodowlanym gatunkiem kaczki, występujący także w stanie dzikim na terenach od zachodnich wybrzeży Meksyku, poprzez Amerykę Środkową po Ekwador nad Pacyfikiem oraz wybrzeża
Urugwaju i północnej Argentyny nad oceanem atlantyckim. Mięso tych kaczek charakteryzuje niska zawartość tłuszczu oraz wyjątkowy smak, który jest rezultatem pochodzenia i warunków życia drobiu.
Organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell jest Grupa Anders przy merytorycznej współpracy Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Patroni medialni wydarzenia: Gazeta.pl, Gazeta Giżycka, Slow Life, Food Service, Poradnik Restauratora, Newsgastro.pl, Papaja.pl, Horeca.pl oraz P100BR