Znane i lubiane w nowej formie!
Opublikowano: 27-02-2012

Aby zerwać z tradycyjną wielkanocną Babką coraz częściej zastępujemy ją mini babeczkami czy muffinami. Jak wiadomo w branży cukierniczej zachodzą nieustannie zmiany. Jak wspomina Robert Dzieniszewski kiedyś nie było takiej różnorodnych słodkości, jakie obecnie spotykamy na naszym rynku czy stole. Co więc nowego ma nam do zaproponowania mistrz cukierniczy? Uchylamy rąbka ten słodkiej tajemnicy…
Jak wszyscy wiemy ostatnim hitem w branży cukierniczej były Muffiny. Obecnie dużą popularnością cieszą się ciastka typu cup cake, które przypominają Muffiny, mają jednak inny wygląd i smak. Cup cake mogą stanowić słodką przekąskę między posiłkami, służyć jako podarunek dla bliskiej osoby z okazji imienin, urodzin czy też zastąpić tort weselny, układając je z dołu do góry w kształcie stożka na paterze. Dekoruje się je różnorodnie i bardzo kolorowo, zależy to od osoby, która je wykonuje. Są to małe kwiatuszki, serduszka, postacie z filmów i bajek. Jest to doskonały sposób na małe co nieco. Życzę smacznego- zachęca Robert Dzieniszewski.
A oto przepis na cup cake autorstwa mistrza cukierniczego!
Cup cake – Podstawowa receptura
- 200gr margaryna
- 200gr cukier puder
- 200gr jajka
- 180gr mąka pszenna
- 60gr mąka ziemniaczana lub cacano
- ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Można dodać otartą skórkę z cytryny, oraz różnego rodzaju pasty i aromaty.
Temp pieczenia 150-160 stopni przez około 30 min (+, -)
Wykańczamy kremem waniliowym, czekoladowym, malinowym, cytrynowym, obkładamy masą cukierniczą Petinace, oraz różnego rodzaju posypkami.
Smacznego!
M.D.