Złote ciupagi rozdane
Opublikowano: 25-07-2013

Złote ciupagi rozdane podczas V Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej
W amfiteatrze, na teren którego wjechały wozy z organizatorami, Jury oraz uczestnikami konkursu kulinarnego przewodniczący Jury Jean Bos Prezydent Euro-Toques Polska przeprowadził odprawę dziewięciu konkursowych ekip kulinarnych, które przyjechały z Wrocławia, Poznania, Łańcuta, Kudowy Zdroju, Piekar Śląskich, Bielska Białej, Kóz, Pszczyny i Szczyrku. W składzie Jury znaleźli się również: Carlos Gonzales Tejera, Wolfgang P. Menge, Grzegorz Komendarek. Jury VIP: Marek Rybacki, Paweł Malewski, Zbigniew Szeląg, Ryszard Gawryś. Konkurs kulinarny organizowany przez Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny oraz Euro-Toques Polska przyciągnął do amfiteatru rzeszę ludzi, którzy obserwowali zmagania kucharzy do godzin popołudniowych. Konkurs prowadził gospodarz programu Śląskie od Kuchni Wiesław Ambros wraz z Telewizją Silesia. Podczas konkursu na scenie pojawiały się kapele regionalne między innymi zespół Sarpacka. Piotr Macoszek prowadzący cały festiwal wraz z Mirosławem Mirek urozmaicali czas między innymi prowadząc quiz z nagrodami od firmy Bielmar.
Obok amfiteatru kucharze Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny tradycyjnie gotowali gulasz zbójnicki na gigantycznej patelni, który zaraz po bulknięciu rozszedł się w mgnieniu oka.
Złote ciupagi ufundowane przez Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny otrzymała najmłodsza drużyna „Flip i Flap” Albert Kempys, Dawid Konior z rąk Prezesa Jacka Dutki oraz Jeana Bosa; nominację do Kulinarnego Pucharu Polski oraz czek na 1500zł przekazał Dariusz Wawrzyniak – obserwator Kulinarnego Pucharu Polski. Hotel Elida ufundował voucher na pobyt dla dwóch osób. Drugie miejsce zajęli kucharze „Hotel Restauracja Rezydencja” Paweł Grabowski, Jarosław Śliwka. Na trzecim miejscu znaleźli się kucharze z Restauracji „Lwia Brama”, Wrocław Joanna Mączka, Michał Czekajło. Prezes Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny Jacek Dutka wręczył nagrodę za zachowanie tradycji kuchni Beskidzkiej drużynie „Flip i Flap”, nagrodę VIP otrzymali kucharze z Restauracji „Lwia Brama”, którą wręczył Paweł Malewski – Prezes STALGAST. Zbigniew Szeląg – Ad gustum wyróżnił drużynę Verde Montana z Kudowy Zdroju za połączenie tradycji z nowoczesnością.
Fundatorami nagród dla drużyn uczestniczących w konkursie byli: STALGAST, BIELMAR, Euro-Toques Polska, PRYMAT, Ad gustum, Janusz Wędzicha-artysta rzeźbiarz, Makro, Qimiq, Commercio Polska.
Całą imprezę relacjonowało Radio BIELSKO ze studia polowego na placu Hoffa.
Organizatorzy dziękują:
Partnerom i Sponsorom: STALGAST, BIELMAR, PRYMAT, Euro-Toques Polska, Adgustum, Bank Spółdzielczy w Skoczowie, Debic, Byrdziak, Commercio Polska, Qimiq, Jur-Gast, Marko Marek Legierski, Farutex, Makro, Kerima, Independent Partners, Łoboda, Kociołkowanie.pl, Mayak Art House, Szerwal, Etno Chata Topolej, Sala Zabaw dla Dzieci Kidsland, Pilchówka, Multi-Max Polska-Wojciech Komędera, Strzelnica nad Wisłą, Inter Beskidy, Cisówka, Nakarm Pupila, Zajazd Polski Biała Wisełka, Geovita, Karczma Pod Lotniskiem, Karczma U Michała /Kubalonka/, Fundacja Braci Golec, Studio DAR, Fundacja Pies w służbie człowieka, Restauracja Galeria Blu, Ośrodek Skalnica, Piekarnia Brzuchański, Piekarnia Szwajcarska, Pudliszki, Hotel ELIDA, Spiżarnia Zbójnicka.
Młodzieży Szkolnej ze Szkół Gastronomicznych z: Cieszyna, Bielska-Białej, Wisły.
Wiślańskiemu Centrum Kultury – Pani Dyrektor Marii Bujok, Urzędowi Miasta Wisła – Panu Burmistrzowi Janowi Poloczek.
Patronom medialnym: Radio BIELSKO, Kurier Radia BIELSKO, Radio EXPRESS, TVS, papaja.pl, NewsGastro.pl, OX.pl, Kucharze-Serwis, Poradnik Restauratora, Gastrona.pl, kulturaludowa.pl, Stowarzyszenie Twórców Ludowych, Przegląd Gastronomiczny.
Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny
ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ
ZŁOTE CIUPAGI ROZDANE
Opublikowano: 17-07-2012

ZŁOTE CIUPAGI ROZDANE PODCZAS IV MIĘDZYNARODOWEGO FESTIWALU KUCHNI ZBÓJNICKIEJ 13-14.07.2012r. SKOCZÓW
Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej zagościł na Skoczowskim rynku już po raz czwarty. Tradycyjnie pierwszy dzień należał do Kół Gospodyń Wiejskich, które przez cały dzień piekły „Zbójnickie Łakocie” podrygując przy muzyce kapeli Bartka Rybki oraz kapeli góralskiej Szarpacka. Jury pod przewodnictwem Burmistrz Skoczowa Janiny Żagan razem z Paniami z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego /Barbara Dutka, Jolanta Wróblewska, Ewa Staniek/ oraz Anną Klajmon /Galeria BLU/ smakowały konkursowe wypieki na bazie produktów firmy BIELMAR. Pierwsze miejsce zdobyły Gospodynie z Wiślicy.
W sobotę na odwiedzających Skoczów czekało najwięcej atrakcji, przed sceną rozlokowano stanowiska gastronomiczne. 12 ekip profesjonalnych kucharzy z Polski, Czech, Słowacji, Niemiec walczyło o Złote Ciupagi i Nominację do Kulinarnego Pucharu Polski przygotowując dania z jagnięciny. W Jury znalazły się osobistości świata gastronomii, między innymi Jean Bos, Wolfgang P. Menge /EURO TOQUES/ oraz Grzegorz Cielecki, Thierry Ayel, którzy wraz z Janem Dutką /v-ce Prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego/ czujnym okiem obserwowali kucharzy i sprawiedliwie oceniali.
Zwycięzcami konkursu zostali kucharze Hotel Kristoff Blizanów /Waldemar Trzciołek, Wojciech Roszyk/, którzy przygotowali: comber jagnięcy marynowany w czosnku niedźwiedzim, pesto z rukoli i rozmarynu, polany ciepłą galaretką z buraka, puree z dyni i proszkiem z pumperniklu, suszonych grzybów. Otrzymali oni złote ciupagi, od Beskidzkiego Klubu Kulinarnego oraz czek od przedstawiciela KPP Pana Dariusza Wawrzyniaka na 1500 zł, nagrody od sponsorów oraz Nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.
Firma Higma Service dla zwycięzców ufundowała 3 dniowy wyjazd we wrześniu do Wertheim – zwiedzanie fabryk Vermop z atrakcjami kuchni niemieckiej.
Zbigniew Szeląg z Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej wręczył Puchar Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej ekipie z Niemiec. Paweł Malewski – przewodniczący Jury VIP ufundował nagrody od firmy Stalgast dla Hotel Grand Sal Wieliczka.
Prezydent Euro Toques Polska Jean Bos ufundował wyjazd na szkolenie 14 dniowe w Kaltern/Caldar Castel Lingen /Włochy/ dla ekipy, która zajęła II miejsce.
Uczniowie szkół gastronomicznych razem z kucharzami Beskidzkiego Klubu Kulinarnego gotowali gulasz na gigantycznej, bo 2 metrowej patelni, która cieszyła się wielkim zainteresowaniem. Fundacja Braci Golec sprzedawała cegiełki za które można było zasmakować gulaszu. Jak zawsze cel był szczytny i charytatywny, czyli wspomaganie młodych talentów muzycznych.
Smaczku dodaje zawsze obecność Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim pod przewodnictwem Wielkiego Zbójnika Jana Sztefka, tym razem również wzbudzili wielkie zainteresowanie. Szczególnie w chwili kiedy razem z Burmistrz Janiną Żagan odpalili wielką armatę. Nie obyło się bez incydentów w postaci porwania członków Jury przez Zbójników i zakucie ich w dyby. Jak później się tłumaczyli miało to na celu sprawiedliwe ocenianie startujących w konkursie kulinarnym.
Nowością podczas IV MFKZ była „Wioska dziecięca”, na którą składały się 3 stanowiska dla dzieci. Psia Edukacja oswajała dzieci do życia z psami i uczyła odpowiednich zachowań; Przedszkole Figlarz aktywizowało dzieci podczas zabaw plastycznych i nie tylko; natomiast firma Swedeponic oraz Szef Kuchni Restauracji BLU Mateusz Kręcina edukował najmłodszych i ich rodziców jak wykorzystywać zioła w gotowaniu i nie tylko.
W tle przygrywały góralskie kapele zaznaczając tym regionalny charakter imprezy, odwiedziły nas sympatyczne siostry Eva i Lenka, Zwyrtni, Beskid, Watra.
Pragniemy podziękować naszemu strategicznemu patronowi medialnemu /radio Bielsko, Kurier Radia Bielsko/, którzy głosili wszem i wobec nowiny wprost z polowego studia na rynku w Skoczowie. Serdeczne podziękowania dla pozostałych patronów medialnych opisujących i relacjonujących te dwa dni zbójnickiego święta w Skoczowie.
Organizatorzy IV Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej dziękują partnerowi strategicznemu – firmie BIELMAR, wspierającej wiele przedsięwzięć Beskidzkiego Klubu Kulinarnego. Dziękujemy wszystkim sponsorom.
W niedzielę w uroczej Gajówce odbyły sie zawody wędkarskie dla gości festiwalu, zawody wygrał Jean Bos łowiąc 52 ryby, oczywiście ze względu na taką ilość ryby zostały wypuszczone do stawu. Pamiątkowy puchar wręczyły Panie z BKK.
Wyniki konkursu na „Zbójnicki łakoć”
I miejsce KGW WIŚLICA
II miejsce KGW KOWALE
III miejsce KGW OCHABY
Wyniki konkursu ekip profesjonalistów
I miejsce Hotel Kristoff Blizanów: Waldemar Trzciołek, Wojciech Roszyk
II miejsce Team Niemcy: Oliwer Kramp, Benno Sasse
III miejsce Restauracja Kummerówka Bydgoszcz: Adam Kowalewski, Tomasz Kazimierski
Dziękujemy wszystkim ekipom kucharzy za przybycie i uczestnictwo w konkursie. Życzymy wielu sukcesów kulinarnych i nie tylko.
Z poważaniem
Maciej Chojna
Chojna Group
Rzecznik Prasowy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego