Złoto i brąz na Kulinarnym Pucharze Świata dla Mirosława Bobrowskiego

Opublikowano: 29-11-2010

medale.jpg 

 

Utalentowany carvingowiec, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Mirosław Bobrowski zdobył złoty i brązowy medal podczas Kulinarnego Pucharu Świata, w Luksemburgu (20-24 listopada 2010) .

Szef Bobrowski startował w kategorii D1, w której należało zaprezentować tzw. „show piece” – jadalną dekorację stołu.

1.jpg


Rzeźby Polaka konkurowały z wieloma efektownymi kompozycjami. Do najciekawszych można zaliczyć zamek zbudowany z kostek cukru, ale wrażenie robiły także rzeźby w lodzie.

 

  4.bmp

Start w imprezie tej rangi, co Kulinarny Puchar Świata to nie lada wyróżnienie, ale i wyzwanie. – Przygotowując swoje rzeźby pracowałem przez 7 dni, śpiąc zaledwie godzinę na dobę. Myślę, że wysiłek się opłacił – opowiada reprezentant Polski. Mimo dużej konkurencji i wysokich wymagań stawianych przez jury, aż dwie prace Mirosława Bobrowskiego wyróżniono medalami.

10.jpg

Za „Duchy natury”, imponujących rozmiarów kompozycję wykonaną między innymi z kilku gatunków dyni oraz melonów, marchewek i rzodkiewek, otrzymał złoto. „Ptaki”, wykonane głównie z dyni, wywalczyły brąz.

kompozycjadetal.jpg

Kulinarny Puchar Świata Villeroy&Boch to jeden z najważniejszych międzynarodowych konkursów kulinarnych. Co cztery lata, podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EXPOGAST w Luksemburgu, zmagają się ze sobą drużyny i indywidualni zawodnicy. Imprezę, której patronuje Vileroy&Boch organizuje Vatel-Club Luxemburg– stowarzyszenie szefów kuchni z Luksemburga – a patronuje jej WACS: World Association of Chefs Societies (Światowe Stowarzyszenie Społeczności Kucharskiej).

Już od pierwszej edycji, która odbyła się w 1978 roku, zawody cieszą się niesłabnącą popularnością. Stopniowo rozbudowywano ich formułę. Aktualnie Puchar składa się z konkursów drużynowych i indywidualnych. Startują drużyny cywilne i wojskowe, juniorów i seniorów, a także prezentujące kuchnię regionalną. Ważną częścią Pucharu są konkursy indywidualne – w jednym z nich zwyciężył Mirosław Bobrowski, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

2.jpg

 Poza szefem Mirosławem Bobrowskim, Polskę reprezentowała także drużyna wojskowa,  drużyna regionalna, drużyna regionalna juniorów i zawodnik indywidualny, Sebastian Krauzowicz z Zakopanego (Hotel Crocus).

Nasi reprezentanci spisali się nad wyraz dobrze. Poza szefem Bobrowski, brązowy medal zdobył także Sebastian Krauzowicz, a brązy w rozgrywkach drużynowych wywalczyły obie drużyny regionalne. Ponadto drużyna wojskowa została wyróżniona dyplomem. Gratulujemy sukcesów i mamy nadzieję, że na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie nasi reprezentanci powtórzą sukcesy!

8.jpg



Mirosław Bobrowski

Executive chef na M/F Polonia, związany z firmą Unity Line od 1995 roku. Wielki pasjonat carvingu i jeden z prekursorów tej sztuki w Polsce. Złoty medal na tegorocznym Kulinarnym Pucharze Świata to najwyższe, lecz nie jedyne międzynarodowe wyróżnienie w jego karierze. Dwa lata temu podczas Olimpiady Kulinarnej IKEA w Erfurcie zdobył srebrny medal.

Absolwent Technikum Gastronomicznego w Gdyni. Pierwsze szlify zawodowe zdobywał pod okiem mistrzów sztuki kulinarnej z legendarnego Batorego. To oni zaszczepili w nim ciekawość świata, chęć eksperymentowania i poszukiwania nowych smaków.

 

Swoją wiedzę kulinarną wzbogacił w trakcie 4-letniego kontraktu w Holandii, gdzie w sieci Van der Valk Hotels & Restaurants pracował z szefami kuchni z Francji, Włoch, Hiszpanii i Malezji.

Inspirują go podróże, uczestnictwo w licznych konkursach kulinarnych oraz imprezach plenerowych w Polsce i za granicą. Propaguje polską kuchnię w Szwecji współpracując z Polskim Konsulatem. Od kilku lat zaangażowany w organizowany przez Unity Line Morski Bal Charytatywny w Szczecinie.

Pasję, jaką jest carving, zapoczątkował wyjazd na Kulinarny Puchar Świata do Luxemburga w 2006 roku.Owocowe i warzywne rzeźby stały się nierozerwalnym elementem w jego pracy i znakiem rozpoznawczym. W swoich pracach Mirosław Bobrowski wykorzystuje elementy narodowe i regionalne promujące polską kulturę i sztukę.

Uczestnik i laureat wielu konkursów krajowych i zagranicznych. Juror Polskiego Festiwalu Carvingu i Mistrzostw Europy w Carvingu. Zaangażowany w kształcenie młodych adeptów sztuki kulinarnej i carvingu w ramach programów Unii Europejskiej.

Wolny czas najchętniej spędza w gronie rodzinnym z żoną Dorotą i dziećmi – synem Markiem i córką Joanną .

7.jpg

Zainteresowanych wynikami zapraszamy do listy wyników : http://www.worldchefs.org/wacs2010/events/culinaryworldcup2010/results_full.php

 

Jan Gryta

FKSK