Zwycięzcy Bocuse d’Or 2011 wyłonieni!
Opublikowano: 27-01-2011


Tegoroczna edycja konkursu jest dla nas historyczna – swojego przedstawiciela miała również Polska. W szranki z najlepszymi kucharzami świata stanął Rafal Jelewski z Hotelu Park Poznań wraz z asystentem Bartoszem Budzyńskim. W tym roku polskiej ekipie nie udało się niestety zdobyć trofeum, jednak udział w tak prestiżowej imprezie jest już wielkim wyróżnieniem i sukcesem.
Poniżej prezentujemy listę zwycięzców konkursu Bocuse d’Or 2011:
I miejsce Bocuse d’Or – Rasmus KOFOED, Dania, nagroda €20,000
II miejsce Bocuse d’Argent – Tommy MYLLYMÄKI, Szwecja, nagroda €15,000
III miejsce Bocuse de Bronze – Gunnar HVARNES, Norwegia, nagroda €10,000
W konkursie przyznano również dodatkowe wyróżnienia:
– Najlepszy Commis: Tatsuo NAKASU, Japonia
– Nagroda sepcjalna za potrawę rybną: : Franck GIOVANNINI, Szwajcaria
– Nagroda specjalna za potrawę mięsną: Jérôme JAEGLE, Francja
– Najlepsza kampania promocyjna – Gwatemala
Podczas konkursu kucharze z 24 państw świata (Argentyny, Australii, Belgii, Kanady, Chin, Danii, Finlandii. Francji, Niemiec, Gwatemali, Islandii, Indonezji, Włoch, Japonii, Malezji, Holandii, Norwegii, Polski, Hiszpanii, Szwecji, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych i Urugwaju) mieli za zadanie wykonać w ciągu 5 godzin i 35 minut dwa doskonałe dania przy użyciu oficjalnych produktów Bocuse d’Or 2011: szkockiej jagnięciny do dania mięsnego oraz szkockiej żabnicy, kraba i langustynki do dania rybnego.
Zawodnicy oceniani byli przez 24-osobowe jury złożone z wybitnych szefów kuchni pod przewodnictwem 3 prezydentów: Paula Bocuse, Yannicka Alleno oraz Geira Skeie (zwycięzcę Bocuse d’Or 2009).