Zwycięzcy X Ogólnopolskiego Festiwalu Kuchni Dworskiej
Opublikowano: 10-04-2011

09. 04. 2011 roku, na Zamku w Baranowie Sandomierskim odbył się Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka – X Edycja Dań Wielkanocnych.
Tegoroczny, jubileuszowy Festiwal obchodził 10-lecie i miał wyjątkowy charakter. Uczestnicy zabiegający o zwycięstwo, mieli szansę wygrać nominację do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski 2011 roku.
Do konkursu zakwalifikowanych zostało 8 ekip. Ich zadaniem było przygotowanie wykwintnych dań szlachecko–magnackich związanych z tradycją wielkanocną. Uczestnicy przygotowali się niezwykle solidnie dając popis wiedzy z zakresu kuchni dworskiej. Pomiędzy zwycięskim I a II miejscem zaistniała bardzo niewielka różnica w punktacji, świadcząca o wysokim poziomie konkursu.
A oto zwycięzcy X edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka.
I miejsce: Zamek Dubiecko: Janusz Pyra, Marek Lechowicz
Zwycięska potrawa to pieczony comber z jelenia podany w pierścieniu z kaszy gryczanej z borowikami duszonymi w śmietanie.
W nagrodę ekipa otrzymała statuetkę, czek o wartości 10.000 zł, zestaw garów firmy Stalgast, nagrody od sponsorów (Prymat, Nestle Professional) oraz czek o wartości 15.000 zł od przedstawiciela Targów Poznańskich.
II miejsce: Hotel Ambasadorski: Dorota Pajęcka, Mariusz Nazimek
za comber sarni z grzybowym pęczakiem i warzywnym pasztecikiem na sosie gruszkowo–malinowym.
Załoga otrzymała nominacja do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski, statuetkę, czek o wartości 6000 zł, zestaw garów firmy Stalgast oraz nagrody od sponsorów (Prymat, Nestle Professional).
III miejsce: Hotel Noma Residence Zameczek Myśliwski Promnice: Wojciech Radzimirski, Marek Pasieka
serwując marynowany w świeżych ziołach schab z dzika z kaszą gryczaną i śliwkami duszonymi w winie.
Laureaci tego miejsca otrzymali w nagrodę statuetkę, czek o wartości 4000 zł, zestaw garów firmy Stalgast i nagrody od sponsorów (Prymat, Nestle Professional).
Natomiast najlepszy stół Wielkanocny oceniany przez Jury Smakoszy wygrała ekipa: Zajazdu Hetman otrzymując dyplom i nagrodę rzeczową od firmy Winterhalter. Nagrodę Publiczności w tym konkursie przyznano ekipie: Hotel Verde Montana, który wygrał dyplom i nagrodę rzeczową od firmy Tadmix.
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
Do oceny prac konkursowych powołane zostało jury w następującym składzie:
Jury Profesjonalne/Degustacyjne w składzie:
- Kazimierz Jaroszyński
- Mirosław Drewniak
- Stefan Birek
- Krzysztof Sutkowski
- Arleta Żynel
Jury Techniczne
- Giancarlo Russo
- Przemysław Wieloch
- Piotr Szczygielski
Pomysłowość aranżacji stołów Wielkanocnych, smak i jakość potraw oceniało:
Jury Smakoszy
- Arleta Żynel
- Stefan Birek
- Sławomir Grzyb
- Hanna Rzeszut
- Hanna Szymanderska
Koordynator Festiwalu i Przewodniczący Jury – P. Waldemar Hołówka o Festiwalu: „(…) Cieszę się, że udało Nam się zrealizować cel i zamierzenia edukacyjne, które wpływają na poprawę kunsztu polskich kucharzy, a co więcej uchronią niewątpliwie przed zapomnieniem nasze tradycje związane z kuchnią dworską, szlachecką czy magnacką. Mam nadzieję, że znajdą się zwolennicy i propagatorzy tej kuchni i Festiwal będzie w kolejnych latach kontynuowany. Dziękuję wszystkim uczestnikom, gratuluję zwycięzcom oraz składam specjalne podziękowania i ukłony sponsorom Festiwalu Kuchni Dworskiej.”
Zwieńczeniem festiwalu była uroczysta gala, połączona z degustacją dań. Udział w niej wzięli goście ze świata mediów, biznesu i kultury.
Patronat medialny Edycja 2011
TVP Rzeszów, Radio Leliwa, Echo Dnia, News Gastro, MTV Tarnobrzeg, Tygodnik Regionalny Korso, Super Nowości, portal Hej.Mielec.pl
Sponsorzy Edycja 2011
Tarnobrzeska Specjalna Strefa Ekonomiczna Euro-Park Wisłosan,
Specjalna Strefa Ekonomiczna Euro-Park Mielec, Międzynarodowe Targi Poznańskie, WINTERHALTER , Hurtownia REN Rzeszów, Batista , Prymat, Stalgast, Segafredo, Oerlemans, Damianex S.A., Grupa Żywiec, Nestle Professional, Coca – Cola HBC Polska, Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Baranowie Sandomierskim, Meridon, Tadmix – Warszawa, COMMERCIO POLSKA, WILBO, Fram Frites, Zakłady Mięsne Dobrowolscy, Dilmah, Nemiroff, FHU TARKO , FHU ADAMA, Hurtownia Specjał, Firma Debi
Konkurs Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka ma charakter cykliczny i odbywa się w okresie Świąt Wielkanocnych na terenie Zespołu Zamkowo-Parkowego w Baranowie Sandomierskim. Impreza ma na celu kultywowanie świątecznych magnackich zwyczajów i tradycji kulinarnych.
Więcej informacji na temat festiwalu dostępnych jest na stronie www.baranow.com.pl