Bulion rybny z łososiem norweskim
Opublikowano: 14-06-2010
        				                
Składniki dla 4 osób: 
500 g łososia norweskiego filet trym E (LIMITO) 
200 g cukini 
150 g marchwi 
1 średnia cebula 
1 cytryna 
świeże zioła: koperek, tymianek, kolendra 
wywar rybny lub jarzynowy 
sól 
pieprz 
1 liść laurowy 
1 łyżka oliwa 
Cebulę obrać i posiekać. Rozgrzać oliwę w rondelku, zeszklić cebulę. Dodać sól, pieprz oraz liść laurowy. Zalać wywarem i doprowadzić do wrzenia, gotować. Marchew obrać, pokroić w słupki, włożyć do wywaru. Świeży lub rozmrożony filet z łososia bez skóry pokroić w grubą kostkę, umieścić w wywarze. Gotować powoli na małym ogniu. Pod koniec dodać pokrojone kawałki cukini. W razie potrzeby przyprawić solą, pieprzem, wyciśniętym sokiem z cytryny. Regulować smak świeżymi ziołami, których również użyć do dekoracji.
Autorem przepisu jest:    
Rafał Targosz    
Ambasador Kulinarny marki LIMITO    
Szef Kuchni Hotelu UNICUS w Krakowie