Dzień Pikantnych Potraw!
Opublikowano: 14-01-2018
        				                W nawiązaniu do mojej wyprawy do Azji.
Według kalendarza świąt nietypowych, na 16 stycznia przypada święto pikantnych potraw. W Polsce ostre dania mają coraz więcej zwolenników, dlatego Portal Newsgastro.pl prześledził przepisy umieszczane na blogach i platformach internetowych i wybrał dla czytelników kilka z nich.
Pikantna i błyskawiczna zupa chińska
Brak czasu to już nie wymówka, bowiem tę zupę przygotowuje się dosłownie w kilka minut i nie trzeba posiadać wybitnych umiejętności kulinarnych. Przepis znajduje się na stronie: https://www.mniammniam.com/Pikantna_i_blyskawiczna_zupa_chinska-6057p.html, a poniżej lista potrzebnych składników:
- 1 łyżka oleju sezamowego
 - 250g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cieniutkie paseczki
 - 2 ząbki czosnku
 - 2-3 zielone cebulki (cale), drobniutko pokrojone
 - 1 łyżka świeżego, startego imbiru
 - 1 litr rosołu
 - garść świeżego linguine, tak około 100g
 - garstka kiełkow fasoli mung – niekoniecznie
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - 1/8 łyżeczki cayenne lub do smaku
 
Danie główne – rendang z kurczaka
Być maże mało kto wie, że rendang to pikantne danie mięsne, pochodzące z Indonezji, gdzie znaczącą rolę odgrywa pasta z galangalu. Czas jego przygotowania to około 45 minut, ale żeby zacząć, należy zaopatrzyć się w niżej podaną listę składników, a przepis i zdjęcia znajdują się na: http://durszlak.pl/przepis/rendang-z-kurczaka-pikantne-danie-z-indonezji?c=tag&t=pikantne-dania
- 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w drobną kostkę
 - 1 laska cynamonu
 - 4 goździki
 - 3 gwiazdki anyżu
 - 4 ziarna kardamonu
 - 1 trawa cytrynowa, tylko biała część, pokrojona w paski
 - 4-5 listków limonki kaffir
 - 3 łyżki wiórków kokosowych, lekko zblanszowanych na patelni
 - 200 ml mleka kokosowego
 - 100 ml wody
 - 2 łyżki oliwy do smażenia
 - cukier, sól do smaku
 
Ostra pasta:
- 3 szalotki
 - 2 cm korzenia galangalu (można zastąpić imbirem)
 - 2 cm korzenia imbiru
 - 2 trawy cytrynowe, tylko białe części
 - 4 ząbki czosnku
 - 5 suszonych papryczek chili
 
A na deser – pikantny murzynek
Połączenie słodyczy z ostrą nutką może być ciekawym doznaniem, zwłaszcza jeśli zamiast szczypty chili – dosypiemy jej ciut więcej… Przepis można modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami, podobnie jak zrobił to autor – https://smaker.pl/przepis-pikantny-murzynek,50154,megi110278.html. A oto lista potrzebnych składników:
- gorzka czekolada, 3 tabliczki
 - jajka, 3 szt.
 - cukier, 1,5 szklanki
 - proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
 - masło, 250 g
 - mąka, 1 szklanka
 - ostra papryka, 2 łyzeczki
 - szczypta chilii
 
Chcesz się podzielić swoim przepisem z czytelnikami Portalu Newsgastro.pl?
Dołącz do nas na Facebooku i daj znać!