Szczupak w sosie z młodego szczawiu podany z pieczonymi ziemniakami i pomidorami po prowansalsku Marka Widomskiego

Opublikowano: 02-12-2009

szczupak_w_sosie_z_mlodego_szczawiu_widomski.jpg

SZCZUPAK W SOSIE Z MŁODEGO SZCZAWIU

PODANY Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I POMIDORAMI PO PROWANSALSKU

Składniki dla 4 osób:4 filety ze szczupaka (ok. 170 g każdy)

120 g masła

280 g pokrojonego w drobne paski świeżego szczawiu

60 g drobno pokrojonej cebuli

200 ml oleju sojowego

240 ml śmietany 36%

80 ml białego wina

130 g pokrojonych na cząstki młodych ziemniaków ze skórą

200 g pomidorów

2 łyżki drobno posiekanego czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżki bułki tartej

Sól, świeżo mielony biały pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory przekroić w poprzek na pół, wydrążyć szypułki. Każdą połówkę podsmażać przez chwilę nacięciem do dołu na oliwie z oliwek. Po podsmażeniu ułożyć pomidory nacięciem do góry, posypać natką pietruszki, czosnkiem, bułką tartą oraz solą i świeżo mielonym białym pieprzem. Przed podaniem zapiekać w piekarniku.

W rondlu rozpuścić masło, podsmażyć cebulę i filety ze szczupaka, dodać białe wino, przykryć folią aluminiową i poddusić. Po ugotowaniu wyjąć rybę. Wywar odcedzić, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i białym pieprzem, następnie dodać masło i sparzony, pokrojony w drobne paseczki szczaw.

Filety ze szczupaka polać sosem, podawać z usmażonymi na głębokim tłuszczu ziemniakami i pomidorami po prowansalsku.

dziękujemy Wydawnictwu Czarna Owca (dawniej Jacek Santorski & Co) za udostępnienie zdjęć dań pochodzących z książki Roberta Sowy "Esencja Smaku".

Daniu w kalendarz Klubu Szefów Kuchni patronuje Marek Widomski