? 300 g gorzkiej czekolady ? 6 jaj ? 500 ml słodkiej śmietanki 30% ? 150 ml nalewki pomarańczowo-kawowej ? 2 łyżki cukru ? kilka ziarenek kawy do dekoracji
? czekoladę rozpuszczamy powoli w misce na łaźni wodnej
? żółtka jaj oddzielamy od białek i przekładamy do osobnych misek, do każdej dodajemy łyżkę cukru
? żółtka ucieramy na jasną, gęstą masę, a białka ubijamy na sztywną pianę
? śmietankę ubijamy na sztywno na bitą śmietanę
? do rozpuszczonej czekolady dodajemy utarte żółtka, mieszamy
? następnie dodajemy stopniowo ubite białka, nalewkę pomarańczowo-kawową i bitą śmietanę; mieszamy wszystko na jednolitą masę
? wkładamy do lodówki na 2?3 godziny; przed podaniem polewamy po wierzchu polewamy nalewką i dekorujemy ziarnami kawy
Nalewka pomarańczowo-kawowa:
? wyszorowane i sparzone pomarańcze nadziać ziarenkami kawy ? zalać prawie wrzącym alkoholem i odstawić na 9 miesięcy w szczelnie zamkniętym słoju ? następnie przelać do butelek i odstawić do leżakowania na następne kilka miesięcy