? ananasa, jabłko i banany obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i przekładamy do miksera
? dodajemy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, 1 limonki i połowy cytryny, doprawiamy ciemnym cukrem i utartym imbirem
? na koniec do miksera dokładamy pokruszony lód
? całość miksujemy na gładko
? szklanki wypełniamy do połowy pokruszonym lodem, nalewamy zmiksowany koktajl i mieszamy długą łyżką
? dekorujemy szklankę plastrami karamboli lub innych kolorowych owoców i listkami świeżego zioła
Koktajl z suszonych owoców:
? suszony głóg, owoce dzikiej śliwy i tarniny gotujemy z odrobiną (1,5 łyżki) cukru w rondelku przez 15 minut; doprawiamy sokiem i utartą skórką z pomarańczy
? do shakera przekładamy pokruszony lód, wywar z suszu (bez owoców) oraz świeże bądź rozmrożone maliny
? całość dokładnie mieszamy, na końcu dodając posiekaną kolendrę
? brzegi kieliszków moczymy w kolorowych syropach lub likierach nalanych na talerzyki, po czym wkładamy w cukier, który pięknie się zabarwi
? przecedzamy do tak przygotowanych kieliszków zmieszany koktajl
? dekorujemy brzegi plastrami mango, ananasa, truskawek czy imbiru
Dobra rada:
? koktajle można przyrządzać z tych owoców, które mamy w domu, można je ozdabiać według własnego uznania ? to nieograniczone pole dla naszej fantazji