Składniki:
? 100 g mrożonych truskawek ? 100 g mrożonych jeżyn ? 200 g ugotowanej kaszy gryczanej ? 200 g białego sera twarogowego ? 5 żółtek ? 100 g mąki pszennej ? 50 g migdałów w płatkach ? 1 laska wanilii ? 50 g rodzynek ? 1 cytryna ? 5 łyżek cukru ? 1 pęczek świeżej mięty ? 1 pęczek świeżej bazylii ? 100 g masła ? 4 łyżki słodkiej śmietanki ? 100 ml białego wytrawnego wina ? foremki do pieczenia ? oliwa
|
|
? twarde masło z lodówki siekamy na desce z częścią mąki; rozgotowaną kaszę gryczaną przekładamy do miski, dodajemy 2 żółtka, pozostałą cześć mąki i mąkę z masłem
|
|
? całość dokładnie zarabiamy w misce, dodając 1 łyżkę śmietanki i 1?2 łyżki cukru, przekładamy ciasto na deskę, wyrabiamy na masę
|
|
? dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na grubość 1?2 cm, wycinamy koła o 2 cm większe niż średnica foremki
|
|
? foremkę smarujemy oliwą, nakładamy ciasta, dokładnie je upychając i równamy brzegi
|
|
? w środek wkładamy pergamin i sypiemy do niego suchy ryż, aby ciasto nie wychodziło z foremki (stary cukierniczy sposób)
|
|
? wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy 10 minut; wyjmujemy i usuwamy pergamin z ryżem
|
|
? laskę wanilii tniemy wzdłuż na pół i wyskrobujemy ze środka miąższ nożem, mieszamy go z rodzynkami i razem siekamy
|
|
? do miksera wkładamy pokruszony w placach ser, 3 żółtka, śmietankę, cukier i płatki migdałów, miksujemy na gładką masę, przekładamy do miski
|
|
? dodajemy rodzynki z wanilią i posiekaną bazylię
|
|
? tak przygotowanym farszem napełniamy wyjęte z pieca gryczaki w foremkach, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na dalsze 10 minut
|
|
? do rozgrzanego rondla wsypujemy cukier i upalamy go na złocisty karmel
|
|
? dorzucamy mrożone truskawki i jeżyny, zalewamy winem, wkładamy gałązkę mięty i dusimy 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem
|
|
? z sosu wyjmujemy kilka owoców do dekoracji, a resztę miksujemy na gładko
|
|
? doprawiamy posiekaną skórką z cytryny, sokiem z cytryny i posiekaną miętą
|
|
? na talerz wylewamy sos, na nim układamy wyjęte z pieca gryczaki, dekorujemy kroplami sosu, owocami wyjętymi z sosu i listkami mięty
|
|
|
|