? 2 żółtka jaja ? 3 białka ? 5 łyżek cukru ? 1 łyżka masła ? 3 łyżki kawy rozpuszczalnej ? pół łyżeczki kawy mielonej ? 2 laski cynamonu ? woda ? 50 ml porto ? 2 filiżanki do pieczenia sufletu
? 2 łyżki cukru rozpuszczamy w małej ilości wody i gotujemy z dodatkiem przełamanej laski cynamonu do konsystencji syropu, na koniec dodajemy porto
? kawę rozpuszczalną rozcieńczamy w małej ilości wody; gotujemy z dodatkiem 2 łyżek cukru do konsystencji gęstego syropu i studzimy
? białka jaja ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem 1 łyżki cukru
? żółtka mieszamy z dwoma łyżkami syropu kawowego
? dodajemy kawę mieloną i delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno białkami
? filiżanki smarujemy w środku masłem i posypujemy cukrem
? wykładamy do nich masę i pieczemy w piekarniku 180 stopni przez ok. 10?15 minut
? podajemy z gorącym syropem cynamonowym
Dobre rady:
? suflet należy podawać prosto z pieca ? czas pieczenia zależy miedzy innymi od grubości porcelany, w której pieczemy suflet i może być różny nawet o 10 minut