? 200 g piersi kurczaka ? 1 cytryna ? 1 pęd trawy cytrynowej ? 2 ostre papryczki ? 3 liście limonki ? 2 ząbki czosnku ? 100 g pędów bambusa ? 4 łyżki sosu sojowego ? 150 ml słodkiej śmietanki ? 250 ml mleka kokosowego ? 1 pęczek świeżej kolendry ? 1 l wywaru drobiowego ze skrzydełek ? sól, pieprz, oliwa
? oczyszczone piersi kurczaka kroimy na cienkie plastry w poprzek włókien
? przekładamy do miski i marynujemy z posiekaną ostrą papryczką, sosem sojowym, zmiażdżoną trawą cytrynową, solą i pieprzem przez 10 minut
? do garnka wlewamy odcedzony wywar ze skrzydełek drobiowych i podgrzewamy dodając mleko kokosowe i słodką śmietankę
? do zupy dodajemy posiekane drobno liście limonki, ostrą papryczkę, czosnek, skórkę z cytryny, pokrojoną w cienkie plasterki trawę cytrynową i posiekaną świeżą kolendrę
? dokładamy zamarynowane mięso kurczaka, posiekane pędy bambusa, gotujemy kilka minut, aż mięso będzie gotowe; doprawiamy solą i pieprzem do smaku
? nalewamy gorącą zupę na talerze, dekorujemy listkami świeżej kolendry
Dobra rada:
? jeśli nie dostaniemy liści limonki i trawy cytrynowej (do kupienia w sklepach z żywnością orientalną), możemy je zastąpić większą ilością startej skórki z cytryny i limonki