? ˝ l ciemnego piwa ? 2 łyżki miodu ? 50 g orzechów laskowych i włoskich ? 1 laska cynamonu ? ˝ gałki muszkatołowej ? 100 ml kwaśnej śmietany ? 100 g sera twarogowego ? 1 łyżka bułki tartej ? 4 żółtka ? sól, pieprz
? ciemne piwo wlewamy powoli do gorącego rondla, stale mieszając, tak by piwo ?odgazować?; zagotowujemy
? dodajemy orzechy, cynamon, miód, ścieramy do zupy gałkę muszkatołową, gotujemy 8?10 minut
? wyjmujemy laskę cynamonu i miksujemy zupę z orzechami
? do miseczki wkładamy 3 żółtka, dodajemy kwaśną śmietanę ? posoloną, aby się nie zwarzyła, dobrze mieszamy; dolewamy trochę gorącej zupy i mieszamy z żółtkami (aby je zahartować)
? dodajemy do zupy powoli, stale mieszając; zupę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia
? ser przeciskamy przez praskę do szklanej miski dwukrotnie, dodajemy żółtko, trochę soli, pieprzu i świeżo startą gałkę muszkatołową, dokładnie mieszamy
? nakładamy masę serową na tarkę o grubych oczkach i ścieramy do gorącej zupy
? zagotowujemy i przekładamy do talerzy bądź filiżanek; każdą porcję ozdabiamy ?łezką? kwaśnej śmietany