Światowy Dzień Walki z Cukrzycą 14 listopada 2015
Opublikowano: 12-11-2015
Koalicja na Rzecz Walki z Cukrzycą ogłasza w tym roku listopad „Miesiącem Menu
dla diabetyka”. Z początkiem miesiąca startują w ramach tej akcji projekty, mające na celu promocję diety cukrzycowej wśród diabetyków i wszystkich tych, którzy chcą cukrzycy zapobiec. W ramach projektu postała książka kulinarna z przepisami dla diabetyków, aplikacja mobilna ułatwiająca komponowanie posiłków, a w wybranych restauracjach będzie można znaleźć dania dedykowane diabetykom.
Akcja społeczna „Menu dla diabetyka” została zainicjowana w listopadzie 2014 roku po to, by pomóc osobom z cukrzycą przygotowywać smakowite i proste dania zgodne z wytycznymi diety cukrzycowej, tak aby było nie tylko zdrowo, ale także pysznie! Przez ostatni rok Koalicja na Rzecz Walki z Cukrzycą wraz z partnerami, wśród których znalazły się znane osobowości kulinarne, dietetycy, edukatorzy diabetologiczni, a także media i środowisko blogerów kulinarnych, pracowała nad stworzeniem narzędzi, które ułatwią diabetykom zmagania z dietą cukrzycową.
Menu dla diabetyka w polskich restauracjach.
W ramach akcji „Menu dla diabetyka” od listopada tego roku wybrane restauracje i kawiarnie wprowadzą do swoich kart dania dedykowane diabetykom – będzie zdrowo, pysznie
i apetycznie! Przepisy na te potrawy zostały zebrane i przeliczone przez dietetyków i ocenione przez edukatorów diabetologicznych. Ponadto w pięciu miastach w Polsce odbyły się specjalne szkolenia dla personelu lokali gastronomicznych, podczas których ich pracownicy dowiedzieli się, jak komponować zdrowe posiłki dla diabetyków, jakich zasad należy przestrzegać i jak przeliczać wymienniki węglowodanowe i węglowodanowo-białkowe dań. Dzięki temu w lokalach oznaczonych logo „Menu dla diabetyka” będzie można zjeść wyśmienite dania zgodne z zasadami diety cukrzycowej. Mamy nadzieję, że zachęci to diabetyków do wyjścia z domu i skosztowania przygotowanych z myślą o nich potraw.
Do akcji włączyły się restauracje z Warszawy (Słony, Cafe Kulturalna, Kawiarnia Odolany i Mili Moi), Łodzi (Lokal), Poznania (Restauracja Madagaskar), Krakowa (Studio Qulinarne) i Krapkowic (Restauracja Pizzeria Maraton). Mapę lokali, które przyłączyły się do akcji można znaleźć na stronie www.menudiabetyka.pl/restauracje.
Światowy Dzień Walki z Cukrzycą został ustanowiony w 1991 roku przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną, by zwrócić uwagę na problem cukrzycy i rosnącej liczby diabetyków. Tego dnia na całym świecie dyskutuje się o cukrzycy, jej skutkach, trudnościach z jakimi muszą mierzyć się diabetycy oraz sposobach zapobiegania i leczenia choroby, która ma status epidemii XXI wieku.
W 2015 roku tematem przewodnim Światowego Dnia Walki z Cukrzycą jest zdrowe odżywianie.
To właśnie zbilansowana, różnorodna i lekka dieta nie tylko pozwala zapobiegać cukrzycy, ale także jest istotnym elementem jej leczenia. Nadwaga spowodowana nieprawidłowym odżywianiem jest jednym z największych czynników ryzyka cukrzycy, także u dzieci. Dlatego w tym roku Koalicja na Rzecz Walki z Cukrzycą ogłasza listopad „Miesiącem Menu dla diabetyka”.
Menu dla diabetyka, czyli jak to ugryźć…
Odpowiednio skomponowana dieta jest kluczowym elementem dobrego zarządzania taką chorobą jak cukrzyca. Jak się okazuje jest to jeden z najtrudniejszych elementów zmiany stylu życia, z jakim muszą się zmierzyć diabetycy. Dlatego w listopadzie 2014 roku Koalicja na Rzecz Walki z Cukrzycą powołała do życia akcję społeczną „Menu dla diabetyka”.
Badania przeprowadzone przez Koalicję potwierdzają, że dla osób z cukrzycą przestrzeganie diety jest znacznym problemem. Diabetycy z niechęcią przyjmują konieczność wprowadzenia ograniczeń żywieniowych, a w konsekwencji niewiele wiedzą o tym, jak powinna wyglądać prawidłowo dobrana dieta. Jeśli nawet mają taką wiedzę, to rzadko z niej korzystają i zdecydowanie bardzie wolą się „trochę poruszać” niż wprowadzać ograniczenia w jedzeniu. Tymczasem ograniczenia dietetyczne obowiązują osobę z cukrzyca przez całe życie, a złą dietą, zawierającą dużo węglowodanów prostych można zniszczyć każdą, nawet najbardziej wyrafinowaną terapię cukrzycy.
W ramach projektu „Menu dla diabetyka” Koalicja na Rzecz Walki z Cukrzycą edukuje osoby z cukrzycą na temat jedzenia oraz do sięgania po nowe potrawy i produkty. Celem działań jest także pokazanie, że dieta cukrzycowa nie musi być nudna. Organizatorzy i partnerzy akcji stawiają nie tylko na wartości odżywcze i właściwy bilans składników, ale także na smak! Do akcji w 2015 roku przyłączyli się restauratorzy, producenci żywności, restauratorzy i szefowie kuchni oraz blogerzy kulinarni i media, którzy na stronie www.menudiabetyka.pl współtworzą bazę przepisów, porad i inspiracji, które pomogą diabetykom w komponowaniu codziennej diety.
Książka kulinarna „Menu dla diabetyka”
W ramach obchodów Światowego Dnia Walki z Cukrzycą została wydana także wyjątkowa książka kulinarna dla diabetyków, do której przepisy przekazali partnerzy akcji: szefowie kuchni i blogerzy kulinarni. Książka jest jedyną w swoim rodzaju publikacją zawiera przepisy na dania zgodne z dietą cukrzycową, które zostały wybrane i przeliczone przez dietetyków akcji „Menu dla diabetyka”.
Książka w wersji elektronicznej będzie dostępna na blogu kulinarnym www.menudiabetyka.pl, zostanie także przekazana edukatorom, organizacjom diabetologicznym oraz wybranym poradniom dietetycznym w całej Polsce.
Aplikacja mobilna dla diabetyków
W ramach akcji „Menu dla diabetyka” została także opracowana bezpłatna aplikacja mobilna dla osób
z cukrzycą. Głównym elementem aplikacji jest kalkulator wymienników węglowodanowych
i węglowodanowo-białkowych. Dzięki niemu diabetycy posiadający telefon z systemem Android mogą szybko i sprawnie przeliczyć wartości produktów lub całych potraw w dowolnym miejscu i o dowolnej porze. Aplikacja zawiera także mnóstwo porad diabetologicznych i dietetycznych, a także bazę przepisów zgodnych z zasadami diety cukrzycowej.
Bezpłatna poradnia „Menu dla diabetyka”
Dla wszystkich chętnych działa także poradnia „Menu dla diabetyka”. Pod numerami telefonu 793 212 530 i 537 143 146 oraz adresem mailowym poradnia@menudladiabetyka.pl można pytać m.in. o to jak przygotować posiłek zgodny z zasadami diety cukrzycowej, jak prawidłowo wyliczyć wymienniki WW i WBT, skonsultować się z edukatorem diabetologicznym lub dowiedzieć się więcej o diecie cukrzycowej. Na infolinię mogą zadzwonić także restauratorzy i kucharze, którzy chcieliby wprowadzić do swojego menu dania dla cukrzyków.
„Menu dla diabetyka” to długofalowa akcja społeczna, która ma na celu edukować, wspierać
i inspirować zarówno samych diabetyków, jak i środowisko gastronomiczne w zakresie diety cukrzycowej i zdrowego żywienia. Poza listopadowymi aktywnościami w ramach akcji w tym roku zostało przeprowadzonych wiele spotkań z diabetykami, osobami zainteresowanymi zdrowym odżywianiem oraz restauratorami i szefami kuchni. W ramach akcji powstała także strona www.menudladiabetyka.pl która jest ciągle rozbudowywaną bazą przepisów oraz porad z zakresu diety cukrzycowej.