II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej
Opublikowano: 06-03-2016

12.03.2016 Zamek Dubiecko odbędzie się II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej i II Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej.
Dziękujemy za tak olbrzymie zainteresowanie konkursem i nadesłanie zgłoszeń.
Znamy już listę zakwalifikowanych dwuosobowych zespołów którzy będą rywalizować o nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski .
Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu jest;
– przekąska – podroby /w gwarze myśliwskiej-narogi / składnik podstawowy wątroba /z sarny –
zapewnia organizator/
– danie główne – gruby zwierz – schab z dzika
12 marca staną do kulinarnych zmagań w Zamku Dubiecko następujące zespoły:
- Jaroslaw Humenjuk , Andrej Klymowic – Graf Lemberg Ukraina
- Sebastian Stellwag , Cezary Powała – Nestle Professional Warszawa
- Dariusz Kuduk , Damian Cezary Kupis – restauracja „SilVia” Gliwice
- Grzegorz Miśta, Jerzy Szczęśniak – Hotel Fabryka Wełny & SPA Pabianice
- Tomasz Czarnecki , Martyna Drenia – Dworzysko Szczawno Zdrój
- Piotr Pyczot , Kamil Gajda – Restauracja Carska w Białowieży
- Piotr Polak , Dawid Klimaniec – Beskid Team
- Bartosz Turowski, Bartosz Czapliński – Restauracja Cucina Poznań
- Patryk Mach, Przemysław Żurek – Hotel Blue Diamond Active Spa****
Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów
Oceniać będzie Jury w składzie ;
- Waldemar Hołówka – przewodniczący Jury
- Mirosław Drewniak – sekretarz Jury
- Jarosław Walczyk
- Stefan Birek
- Jarosław Uściński
- Janusz Pyra
- Rafał Targosz
- Marek Widomski
Wykaz uczestników w konkursie kulinarnym dla Szkół Gastronomicznych;
- Maciej Kurek , Krzysztof Kulig- Szkoła Gastronomiczna z Bochni ul. Krakowska 20
- Patrycja Gwóźdź , Radosław Drzyzga -Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących, 37-500 Jarosław
- Klaudia Błońska , Małgorzata Lechowicz – ZSUHiG Przemyśl
- Gabriel Sarna, Zespół Szkół w Czudcu
Uczniów oceniać będzie Jury w składzie;
- Marcin Stańczyk
- Konrad Birek
- Evgenij Sushko
W programie Festiwalu m/in;
Pokazy kulinarne Kuchni myśliwskiej – Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy,
kulinarne fireshow w wykonaniu Mirka Drewniaka, degustacje;
Kulinarne warsztaty dla dzieci poprowadzi Łukasz Konik