Tatar wołowy z chipsami z Topinaburu
Opublikowano: 11-03-2016
Tatar wołowy z chipsami z Topinaburu i piklowanym selerem
Składniki na 4 osoby
Tatar :
150g ligawy wołowej
150g bawety wołowej
1 łyżka posiekanych kaparów
2 łyżeczki sambalu oelek
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki sosu worcestershire
4 łyżki domowego majonezu
1 łyżka ostrej musztardy
50 ml wody
Domowy majonez
2-3 żółtka
400ml oleju
1 łyżka musztardy kcyńskiej sarepskiej
1 łyżka soku z cytryny
Świeżo mielony pieprz
Sól i cukier
Chipsy z Topinamburu:
1 mały topinambur
sól do smaku
olej do smażenia
Seler piklowany:
1 mały seler
Cukier, ocet, woda w proporcjach 1:1:2
Przygotowanie:
Tatar
Mięso wołowe mielimy dwa razy na średnich oczkach. Łączymy z majonezem, posiekanymi kaparami i doprawiamy sosem sojowym oraz sosem worcestershire.
Domowy majonez
Przy pomocy rózgi łączymy żółtka z musztardą i sokiem z cytryny. Następnie bardzo powoli cienkim strumieniem wtłaczamy olej, aby uzyskać jednolitą, gładką konsystencje. Całość przyprawiamy solą, cukrem oraz świeżo mielonym pieprzem.
Chipsy Topinamburu
Topinambur oczyszczamy, płuczemy, tniemy na mandolinie w cieniutkie plastry i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Selera obieramy płuczemy i również tniemy w cieniutkie plastry.
Seler piklowany
Łączymy cukier, ocet oraz wodę w proporcjach 1:1:2 i podgrzewamy do momentu póki cukier się nie rozpuści następnie studzimy i zalewamy pokrojonego w plasterki selera.
Sposób podania :
Naszego tatara układamy na talerzu i dekorujemy chipsami z topinamburu oraz piklowanym selerem.