Marcin Przybysz nagrodzony Prix au Chef de l’Avenir
Opublikowano: 15-03-2016
Marcin Przybysz, Szef Kreatywny restauracji Belvedere, nagrodzony prestiżową nagrodą Prix au Chef de l’Avenir (Szef Przyszłości)
Ogłoszenie nagrody miało miejsce 11 marca 2016 r. podczas uroczystej kolacji przygotowanej przez Marcina Przybysza w restauracji Belvedere. Nagrodę, przyznaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną wręczył laureatowi Maciej Dobrzyniecki – Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce. Dodatkowo, Polska Akademia Gastronomiczna, przy wsparciu firm Cisowianka Perlage i Dajar, ufundowały Szefowi Przyszłości staż w jednej z najlepszych restauracji na świecie – w Osteria Francescana Massimo Bottury.
Wyjątkowe grono laureatów
Przez blisko 20 lat Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna przyznawała nagrodę Prix o Chef de L’Avenir najlepszym Szefom Kuchni z Europy. Laureatami są m.in. Magnus Nilsson ze szwedzkiej gwiazdkowej restauracji Fäviken, legenda kuchni francuskiej Yannick Alléno, Elena Arzak – jedna z najlepszych Szefowych Kuchni na świecie.
– Czuję się niezwykle wyróżniony dołączając do znakomitego grona Szefów nagrodzonych Prix au Chef de l’Avenir. To jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień dla Szefa Kuchni – mówi Marcin Przybysz. – Nagroda motywuje mnie do jeszcze cięższej pracy. W kuchni nie ma kompromisów, i jeśli chce się być najlepszym, trzeba o to walczyć codziennie.
– Prix o Chef de l’Avenir to wyróżnienie dla Szefa Przyszłości – kontynuuje Marcin – a moim celem w Belvedere jest właśnie tworzenie kuchni przyszłości. Moim marzeniem jest to, żeby polska kuchnia była odważna, bezkompromisowa, naturalna, czerpiąca z polskiej tradycji kulinarnej i bazująca na lokalnych, unikalnych produktach.
Marcin Przybysz – Top Chef, który wrócił do Polski, żeby przeprowadzić kulinarną rewolucję
Marcin Przybysz rozpoczynał przygodę z gastronomią jeszcze jako nastolatek w warszawskich restauracjach, ale większość kulinarnego doświadczenia zdobył w Londynie. Przez kilka lat pracował w gwiazdkowych restauracjach: m.in. w the Ledbury (dwie gwiazdki Michelin) i Wild Honey (jedna gwiazdka). Do Polski wrócił, żeby przebojem wygrać III edycję Top Chefa. Po zwycięstwie zastanawiał się co dalej – zostać w kraju, czy wracać do Anglii?
– Wybrałem Polskę – mówi Marcin – choć Londyn bardzo wiele mnie nauczył. Cały rynek gastronomiczny jest tam ciągle na wyższym poziomie: lepsza organizacja, większa znajomość nowoczesnych technik, inne podejście do produktu. Niezwykle inspirujący był też staż w duńskiej NOMIE. Ale to w Polsce trwa teraz kulinarna rewolucja! W końcu pozbywamy się kompleksów, gotujemy z polskich składników, uczymy się korzystać z natury i lokalnych produktów.
Kiedy w 2015 roku dostał propozycję objęcia stanowiska Szefa Kreatywnego w restauracji Belvedere długo się nie zastanawiał. – W Belvedere mam szansę tworzyć coś rewolucyjnego, uczestniczyć w kreowaniu nowej kuchni polskiej. Gotuję tutaj dania bliskie mojemu sercu, bawię się tradycją i odkrywam zapomniane produkty. Do marcowego menu udało mi się wyszukać prawdziwe perełki!
Restauracja Belvedere – polska kuchnia przyszłości
– Bardzo cieszy nas wyróżnienie Marcina Przybysza tytułem Szefa Przyszłości– mówi Artur Zymerman, prezes Belvedere Gourmet Group. – Chcemy, żeby Belvedere było liderem w promowaniu nowej polskiej kuchni. Jako jedyna restauracja w Warszawie zdecydowaliśmy się obsadzić stanowisko Szefa Kreatywnego. Marcin Przybysz współpracuje na co dzień z Szefem Kuchni Adamem Komarem, i dzięki temu może bardziej się skupić na kreowaniu nowych dań i dopracowywaniu potraw do perfekcji. Efekty tej wytężonej pracy widać w nowym menu.
Restauracja Belvedere (należąca do Belvedere Gourmet Group) to miejsce z wieloletnią tradycją, specjalizujące się w kuchni polskiej, usytuowane w jednym z najpiękniejszych zakątków Warszawy – w Łazienkach Królewskich. W roku 2014 restauracja przeszła gruntowną przemianę. Nowe wnętrze, nagrodzone w konkursie w konkursie Polska Architektura XXL, zaprojektował scenograf teatralny i operowy Boris Kudlicka, wraz ze studiem WWAA.
Restauracja Belvedere została doceniona w wielu prestiżowych konkursach i uhonorowana licznymi nagrodami. Restauracja Belvedere od 2007 roku wyróżniana jest przez najsłynniejszy przewodnik kulinarny na świecie – Michelin Guide. W tym roku otrzymała prestiżowe odznaczenie 3 kompletów sztućców. W 2014 roku w plebiscycie Poland 100 Best Restaurants Restauracja Belvedere zdobyła nagrodę w kategorii Grand Award (trzy widelce) oraz nagrodę specjalną – tytuł Najlepsza Restauracja w Polsce 2014. W tym samym roku restauracja Belvedere Łazienki Królewskie otrzymała także nagrodę BEST of WARSAW 2014, w kategorii Best Restaurant Institution przyznawaną przez magazyn Warsaw Insider. W 2012 r. Belvedere otrzymało także najwyższe wyróżnienie Czterech Świątyń przyznawane przez najlepszą akademię kulinarną – Accademia Italiana della Cucina.