Liliana Filipiak– młoda, zdolna i gotuje…
Opublikowano: 16-03-2016
Jest absolwentką stosunków międzynarodowych w Wyższej Szkole Studiów Międzynarodowych w Łodzi.
Ukończyła również studia podyplomowe w Wojskowej Akademii Technicznej o kierunku pośrednictwo w obrocie nieruchomościami. Jednak-jak podkreśla w wywiadach- ciągle czuła się niespełniona. Pasja gotowania, stała się sposobem na życie. Tajniki kuchni poznawała od Kurta Schellera ale też w Instytucie Paul’a Bocuse’a w Lyonie, gdzie pod okiem Bertranda Esnaulta i Patricka Oghearda współtwórcy Grand Livrede Cuisine-AlainDucasse’s Culinary Encyclopedia nauczyła się najbardziej nowoczesnych technik pracy w kuchni.
Zwyciężyła też kilkakrotnie w „Festiwalu Dobrego Smaku” w Łodzi. Popularność zyskała dzięki udziałowi w pierwszej polskiej edycji programu kulinarnego TOP CHEF. Była jurorem profesjonalnym w konkursie Roberta Sowy Kulinarny talent 2014. Przez kilka lat prowadziła w Łodzi autorską restaurację „Lili”.
Teraz przyszła kolej na Warszawę. Uczestniczy w projekcie Food Lab Studio, gdzie współpracuje z Grzegorzem Łapanowskim przy pokazach i warsztatach kulinarnych, wykładach, szkole gotowania oraz spotkania z jedzeniem w tle.
Możemy spróbować jak kwitnie jej talent w jednej z najbardziej znanych warszawskich restauracji „Między Ustami”.