Festiwal Kuchni Dworskiej za nami!
Opublikowano: 24-03-2016

12 marca 2016 roku Zamek w Dubiecku był miejscem kulinarnych zmagań 9 dwuosobowych drużyn reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce. Do kulinarnej walki o tytuł najlepszej drużyny i przepustki do udziału w półfinale Kulinarnego Pucharu Polski zakwalifikowali się:
- Jaroslaw Humenjuk , Andrej Klymowic – Graf Lemberg Ukraina
- Sebastian Stellwag , Cezary Powała – Nestle Professional Warszawa
- Dariusz Kuduk , Damian Cezary Kupis – restauracja „SilVia” Gliwice
- Grzegorz Miśta, Jerzy Szczęśniak – Hotel Fabryka Wełny & SPA Pabianice
- Tomasz Czarnecki , Martyna Drenia – Dworzysko Szczawno Zdrój
- Piotr Pyczot , Kamil Gajda – Restauracja Carska w Białowieży
- Piotr Polak , Dawid Klimaniec – Beskid Team
- Bartosz Turowski, Bartosz Czapliński – Restauracja Cucina Poznań
- Patryk Mach, Przemysław Żurek – Hotel Blue Diamond Active Spa****
Zgodnie z regulaminem konkursu zawodnicy wystąpili w trzech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach wykonanych przez Firmę – Bistro Serwis S.C.
Na skomponowanie każdego dania kucharze mieli 1,5 godziny.
Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu – a tym samym głównym produktem, który musieli w swoich daniach wykorzystać zawodnicy –
były – podroby /w gwarze myśliwskiej-narogi / składnik podstawowy wątroba ,
– danie główne – /gruby zwierz /– schab z dzika
Zwycięzców II Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej II Edycja Dań Dworskiej
Kuchni Myśliwskiej – wyłoniło jury w składzie;
- Waldemar Hołówka – przewodniczący Jury
- Mirosław Drewniak – sekretarz Jury
- Jarosław Walczyk
- Stefan Birek
- Jarosław Uściński
- Rafał Targosz
- Marek Widomski
Tegoroczni laureaci konkursu;
1 Miejsce – Sebastian Stellwag, Cezary Powała – Nestle Professional Warszawa
2 Miejsce – Dariusz Kuduk, Damian Cezary Kupis – Restauracja SilVia Gliwice
3 Miejsce – Bartosz Turowski, Bartosz Czapliński – Restauracja Cucina Poznań
Zwycięskie zespoły otrzymały nagrody pieniężne oraz liczne nagrody ufundowane przez Sponsorów.
W konkursie kulinarnym dla Szkół Gastronomicznych uczestniczyli;
- Maciej Kurek , Krzysztof Kulig- Szkoła Gastronomiczna z Bochni ul. Krakowska 20
- Patrycja Gwóźdź , Radosław Drzyzga -Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących, 37-500 Jarosław
- Klaudia Błońska , Małgorzata Lechowicz – ZSUHiG Przemyśl
- Gabriel Sarna, Patrycja Tylewska – Zespół Szkół w Czudcu
- Oskar Dąbrowski, Piotr Szeliga – Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
Uczniów oceniało Jury w składzie;
- Konrad Birek
- Marcin Stańczyk
- Evgenij Sushko
- Janusz Pyra
I tak I miejsce zajęli ; Oskar Dąbrowski, Piotr Szeliga – Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
II miejsce – Patrycja Gwózdz, Radosław Drzyzga – Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu
III miejsce – Maciej Kurek, Krzysztof Kulig – Szkoła Gastronomiczna Bochnia
Podczas festiwalu nie zabrakło też wspaniałego akcentu regionalnego gdzie Koła Gospodyń rywalizowały pomiędzy sobą o mistrzowski tytuł za najlepszy mazurek i wielkanocną babę.
Wszystkie Panie zostały wyróżnione i uhonorowane dyplomami.
W trakcie festiwalu odbyły się pokazy kulinarne Kuchni myśliwskiej oraz kulinarne fireshow w wykonaniu Mirka Drewniaka,
Kulinarne warsztaty dla dzieci przeprowadził Łukasz Konik
Sponsorami Festiwalu byli:
Marszałek Województwa Podkarpackiego
P.P.H.U Arras
Bistro Serwis S.C.
Comitor Sp. z o.o.
Cukiern ia Teodora
Starostwo Powiatowe w Przemyślu
Drimpol SP. JAWNA
Ladros s.c.
MAKRO CASH & CARRY POLSKA S.A.
Oerlemans Foods Polska sp. z o.o.
PPHU Specjał Sp. z o.o.
Tropikana Sp. z o.o.
Belfood Sp. z o.o.
PRYMAT Sp. z o.o
Unilever Foods Solutions
Winterhalter Gastronom Polska Sp. z o.o.
Urząd Gminy w Dubiecku
Enim Efektiw
SOKOŁÓW S.A ODDZIAŁ W JAROSŁAWIU
Biznes Hotel
Poradnik Restauratora
DOMINO Centrum Dystrybucji Opakowań i Artykułów Biurowych
W trakcie Konkursu swoje stanowiska prezentowały Koła Gospodyń :
1. Koło Gospodyń Wiejskich w Bachórcu
2. Koło Gospodyń Wiejskich w Kosztowej
3. Koło Gospodyń Wiejskich w Nienadowej Górnej
4. Koło Gospodyń Wiejskich w Przedmieściu Dubieckim
5. Koło Gospodyń Wiejskich w Wybrzeżu
oraz
GMINNEGO STOWARZYSZENIA KOBIET W DUBIECKU
Dodatkową atrakcją w trakcie Konkursu był występ zespołu ludowego „SANOWIACY”
Wszystkim uczestnikom i zwycięzcom serdecznie gratulujemy , dziękujemy sponsorom , wystawcom oraz przybyłym gościom.
Już dziś zapraszamy w gościnne progi Zamku Dubiecko na III Edycję Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej, która odbędzie się za rok.
Organizatorzy: Zamek Dubiecko – Michalina &Bogusław Kołcz
Fundacja Klubu Szefów Kuchni – Waldemar Hołówka & Janusz Pyra
Galeria: http://zamek.dubiecko.com/ii-miedzynarodowy-festiwal-kuchni-dworskiej-galeria/