Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś
Opublikowano: 01-04-2016

VIII Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” odbędzie się w dniach 27-28 maja 2016
Patronat honorowy nad Konkursem objął Henryk Kowalczyk – Minister-Członek Rady Ministrów, Przewodniczący Komitetu Stałego Rady Ministrów.
Patronat merytoryczny nad Konkursem objął Krzysztof Jurgiel – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Patronat medialny nad Konkursem objęła TV3 Warszawa.
Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.
Celem konkursu kulinarnego jest:
- Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej
- Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością
- Promowanie producentów polskiej żywności
Zwycięzcy Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2016.
Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.
Współorganizatorem: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie.
Odprawa drużyn zakwalifikowanych do Konkursu odbędzie się w dniu 27 maja 2016 roku.
Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 28 maja 2016 roku na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku – Dom Polonii.
Rozgrywana będzie w dwóch kategoriach:
- KUCHARZE PROFESJONALNI
- UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
Produkty obowiązkowe do użycia w rywalizacji konkursowej:
Przekąska zimna lub gorąca (6 porcji):
- Węgorz świeży (patroszony ze skórą)
- Jabłka polskie czerwone (malinówka)
Danie główne (6 porcji):
- Karczek jagnięcy (bez kości)
- Śliwka węgierka (bez pestki)
Zgłoszenia Konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 16 maja 2016 roku na adres: szczygielski.piotr@interia.pl i/lub s.birek@hotellord.com.pl
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Konkursu zamieszczona będzie na stronach internetowych do dnia 20 maja 2016 roku.
Zakwalifikowane ekipy kucharskie zobowiązane są do potwierdzenia udziału w Konkursie.
Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników Konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 23 maja 2016 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj.:
– Węgorz świeży (patroszony ze skórą) – Firma Menos – ok. 800 g (1 szt.)
– jabłka polskie czerwone (malinówka) – ok. 500 g
– Karczek jagnięcy (bez kości) – Firma Janex – ok. 800 g
– Śliwka węgierka (bez pestki) – Firma Oerlemans – ok. 500 g
Powyższe produkty będą do pobrania po odprawie – 27 maja 2016 r. – celem przygotowania do Konkursu.
Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).
Organizator na każdym stanowisku Konkursowym zapewniają wyposażenie:
Firma RM GASTRO – piec konwekcyjno-parowy , grill gazowy, kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową), stół roboczy ze zlewem, stół prezentacyjny
Firma Stalgast – pakowarka próżniowa, cyrkulator sous vide
Niezbędny sprzęt potrzebny do przygotowania dań konkursowych, garnki i patelnie (przystosowane do
kuchenek indukcyjnych), drobny sprzęt kuchenny, itp. Każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie
(przywozi ze sobą).
Organizator zapewnia wyżywienie oraz nocleg wyłącznie dla dwóch uczestników konkursu w dniach 27/28/29 maja 2016 roku.
W VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego.
Wszystkich chętnych do udziału i współpracy serdecznie zapraszamy
Tutaj znajdziesz: Regulamin dla Profesjonalistów
Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy dla Profesjonalistów
Tutaj znajdziesz: Regulamin dla Uczniów
Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy dla Uczniów
Szczegółowy harmonogram Konkursu podany zostanie do publicznej wiadomości w późniejszym terminie.