Grzanki z serem pleśniowym i papryką Opublikowano: 08-07-2009 Składniki: ? 2 chlebki typu ciabatta ? 200 g sera pleśniowego ? 2 ząbki czosnku ? 1 pęczek sałaty rukoli ? 2 czerwone papryki ? 1 cytryna ? sól, pieprz, oliwa ? chlebki ciabatta kroimy w kromki i układamy na pokrytej pergaminem blasze, polewamy oliwą, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem ? papryki kroimy na cztery, usuwamy gniazda nasienne, marynujemy w oliwie i roztartym czosnku ? podsmażamy paprykę na patelni lub na grillu ? kroimy na mniejsze kawałki, tak by zmieściły się na grzankach ? ser pleśniowy kroimy na kawałki ? na kromkach chlebka ciabatta układamy kawałki podsmażonej papryki i kawałki sera, kropimy sokiem z cytryny ? wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 5 minut, aż ser ładnie się rozpuści ? układamy grzanki na talerzu, posypujemy porwaną sałatą rukolą i skrapiamy sokiem z cytryny Dobra rada: ? zamiast ciabatty możemy użyć bagietki bądź bułki paryskiej Przygotował Karol Okrasa