? 250 g wątróbki drobiowej ? 50 g sera parmezan ? 150 masła ? 2 ząbki czosnku ? 50 ml winiaku ? świeża kolendra ? 1 obrany pomidor ? 100 g mrożonych wiśni ? 2 łyżki cukru ? 1 bagietka ? 50 ml białego octu winnego ? sól, pieprz, oliwa z oliwek ? sałata roszponka ? sałata rukola ? szczypiorek do dekoracji
? wątróbkę smażymy na patelni z rozgniecionym ząbkiem czosnku, na koniec solimy i popieprzymy
? przekładamy do miski i studzimy; dokładnie miksujemy, dodajemy masło, winiak i przecieramy przez sito
? pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, siekamy, dodajemy sól, pieprz, oliwę, starty parmezan i posiekaną kolendrę; mieszamy
? crostini czyli grzanki: bagietkę kroimy w kromki, polewamy oliwą, posypujemy parmezanem
? podsmażamy kilka minut na patelni (lub podpiekamy w piekarniku 180°C) na złoty kolor parmezanem do spodu
? na upieczone grzanki nakładamy z jednej strony mus z wątróbki, z drugiej pastę z pomidorów
? na rozgrzaną patelnię wysypujemy cukier, czekamy aż się rozpuści, wrzucamy wiśnie, dodajemy ocet biały, podsmażamy, na koniec dodajemy winiak
? układamy rukolę, roszponkę i szczypiorek, kładziemy grzanki z wątróbką i pomidorami, polewamy sosem wiśniowym
Dobre rady:
? crostini to po prostu włoskie grzanki (włoskie słowo crostini oznacza ?małe tosty?) ? pasty do smarowania crostini można także przyrządzić na bazie serów, ziół wędlin czy ryb ? spróbujcie dać się unieść fantazji kulinarnej