Jakie dodatki warto wybrać do pizzy?
Opublikowano: 15-09-2016
Restauracje oferujące dania z kuchnią włoską od wielu lat podbijają kulinarne gusta polaków. Pizzerie w swojej ofercie dysponują wieloma rodzajami pizzy, od klasycznej capriciosy, po produkt z owocami morza. Oprócz standardowych elementów takich, jak ciasto, sos, czy ser w pizzy możemy znaleźć wiele, innych składników. Mało kto jednak wie, jakie składniki warto jest wybrać do pizzy, aby jeszcze bardziej wzbogacić jej złożony smak.
Jeżeli dana restauracja pozwala na skomponowanie własnej pizzy, zapytaj osobę przyjmującą zamówienie o świeżo mielony pieprz. Składnik ten poprawi charakter potrawy, a także zaostrzy smak. Nie przesadzaj jednak z ilością. W momencie, gdy opis danej pizzy informuje, że znajdzie się w niej ten składnik – nie musisz go dodawać. Poproś tylko, aby znajdował się on w preferowanej przez Ciebie ilości.
Pieczarki są grzybem, bez którego dla wielu osób pizza nie ma swojego charakteru i smaku. Odpowiednio wkomponowany w zestaw dodatków pozwoli na skuteczne wzbogacenie smaku. Grzyby jednak nie pasują do wszystkiego. Połączenie pieczarek ze składnikiem, który nie współgra z nimi smakiem może doprowadzić do tego, że skompowana przez nas pizza nie będzie nam smakować. Przed wyborem pieczarek zastanów się, czy odegrają one istotną rolę w Twojej pizzy.
Kolejnym elementem jest szynka, która często jest jedynym składnikiem mięsnym w pizzy. Przy składaniu zamówienia zapytaj, czy możesz wybrać jej rodzaj. Dzięki temu wybierzesz szynkę pasującą nie tylko smakiem, ale również charakterem. O świeżość mięsa nie musisz się obawiać, gdyż restauracje dbają o dobro każdego klienta i zawsze oferują wyłącznie świeże produkty. Przy wyborze szynki możesz być spokojny, ponieważ dostępnych jest wiele jej rodzajów, dzięki czemu zawsze jej smak będzie pasował do reszty składników.
Pizza kojarzy się przede wszystkim z wyjątkowym smakiem i aromatem. Bogata dawka ziół zapewni skojarzenia z krajem pochodzenia, a także uwydatni cechy charakterystyczne potrawy. Dodanie bazylii, czy oregano może okazać się dobrym pomysłem do pizzy zarówno o delikatnym smaku, jak i zaostrzonym. Wybór należy do Ciebie. Pamiętaj jednak, że dodanie jednego z tych składników warto rozważyć w każdym przypadku.
Cebula, papryka i kukurydza tworzą idealne trio w pizzy w stylu wiejskim, czy jarskim. Warzywa te mają swój odrębny smak, który z powodzeniem może przejść do innych składników, czy sosu, aby podnieść ich walory smakowe. Wartym zapamiętania jest fakt, że papryka i cebula występują w wielu rodzajach. Jeżeli zatem nie przepadasz za smakiem cebuli białej, zastanów się nad eksperymentem z czerwoną. Rodzaj papryki powinniśmy wybrać również ze względu na nasze predyspozycje smakowe. Dodanie klasycznej papryki, ale w innym kolorze nie zmieni smaku, ale wzbogaci walory estetyczne potrawy. Inaczej sprawa się ma w momencie wybrania produktu o ostrzejszym smaku. Tutaj powinniśmy być ostrożni, gdyż decyzja o wybraniu zbyt ostrej papryki może doprowadzić do tego, że pizza będzie bardzo ostra w smaku.