Wielka Francusko Polska Gala CCIFP 2017
Opublikowano: 07-02-2017

W dniu 3 lutego 2017 odbyła się wyjątkowa gala, na której gotowało 3 Wielkich Szefów Kuchni – Pierre Gagnaire, Andrea Camastra i Maciej Majewski. To duże wydarzenie zorganizowane zostało przez Francusko Polską Izbę Gospodarczą.
My zdradzamy co zaproszeni Goście mieli okazję skosztować.
MENU GALI 2017 „Les Grands Chefs – Mistrzowie Kuchni”
♦♦♦
PRZYSTAWKI
Consommé porowo-ziemniaczane, krab królewski, wędzony policzek wieprzowy, gnocchi
Wino: Pouilly Fuisse « Les belles Dames », 2015, Domaine Pascal Renaud, Bourgogne, France
Lekko wędzony tatar z alpejskiej wołowiny sezonowanej 28 dni,
kuleczki z foie gras zmrożone ciekłym azotem, płatki sosu winegret
Wino: Montagne Saint-Emilion Tour Labatut, 2012, Bordeaux, France
ANTRAKT
Gazpacho z buraków, espuma z koziego sera, sorbet żurawinowy
Wino: Gamay Fizz rosé, Méthode ancestrale, Mommessin, Beaujolais, France
DANIE GŁÓWNE
Brandade i lekko solony filet z dorsza,
sałatka z chrupiącej kapusty z ziarnami gorczycy na kremie z dyni
Wino: Saint-Aubin 1er Cru „Les Champlots”, 2014, Vieilles Vignes du Domaine Bouton, Bourgogne, France
DESER
Tarta jabłkowa w nowej odsłonie…
Blanche de Normandy, Calvados Christian Drouin’s
Było wyjątkowo i smakowicie.
MP