Rusza zimowy festiwal Skreia w całej Polsce!
Opublikowano: 09-02-2017
Skrei, pojawi się w menu 30 prestiżowych restauracji w Polsce! Pochodząca z wód Morza Arktycznego ryba uznawana jest za prawdziwy rarytas kulinarny na całym świecie.
„Skrei już jest!” – ten okrzyk wzbudza wielkie poruszenie wśród szefów kuchni i smakoszy na całym świecie! Oznacza, że właśnie rozpoczął się krótki sezon na norweskiego dorsza zimowego – Skreia. Skrei dostępny jest tylko od stycznia do kwietnia. I to właśnie wtedy króluje w menu restauracji, które cenią najwyższą jakość i sezonowość produktów.
Skreia można nazwać „rybą koneserów”. Na taką nazwę zasługuje nie tylko dlatego, że jest trudno dostępny, ponieważ łowiony jest tylko przez trzy miesiące w roku, ale także z powodu zwartego, wykwintnego białego mięsa i nieskazitelnego smaku. Skrei jest nową gwiazdą w międzynarodowym świecie kulinarnym. Francuzi mówią na nią „Le Skrei”, Hiszpanie „Złoto z Lofotów”, a cechujący się większą powściągliwością Niemcy, nazywają ją po prostu Skrei. Dzisiaj daleko poza granicami Norwegii znane jest wyrażenie „Skrei już tu jest”, które w dawnych czasach rozlegało się w oczekiwaniu na uroczystą kolację, inaugurującą sezon na tę rybę. Do dziś, kiedy Skrei się pojawia mieszkańcy północnej Norwegii zasiadają do tradycyjnej kolacji z ryby Skrei, która ma bogatą i niepozbawioną fanfar oprawę: tradycyjne mølje to posiłek składający się z ryby, wątróbki i ikry, z ciastkami z dorsza i językami, wszystko podane na jednym talerzu razem z ziemniakami.
Skrei dostępny jest już w Polsce. Dzięki akcji Norweskie rady ds. Ryb i Owoców Morza 30 uznanych szefów kuchni proponuje swoje wariacje na temat Skreia. „Czuję się zaszczycona, że tak znamienici szefowie kuchni zaproponują swoim gościom jeden z najcenniejszych skarbów Norwegii. I mam nadzieję, że Skrei podbije serca szefów kuchni oraz smakoszy w całej Polsce.” – mówi Gitte Hannemann-Mollan, dyrektor polskiego rynku Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza.
Szefowie kuchni 30 restauracji przygotują specjalne, autorskie menu, których bohaterem będzie właśnie Skrei. Dań z wykorzystaniem norweskiego dorsza zimowego będzie można spróbować od 10 lutego do końca marca br.
Lista restauracji biorących udział w akcji:
WARSZAWA
- AleWino,
- Aruana, Hotel Narvil Conference & Spa,
- Bibenda,
- Brasserie Warszawska,
- Ed Red,
- Kieliszki na Hożej,
- Kieliszki na Próżnej,
- La Rotisserie, Hotel Le Regina,
- Merliniego 5,
- Mielżyński – Burakowska,
- Mielżyński – Czerska,
- Mokotowska 69,
- N31 restaurant by Robert Sowa,
- Nabo,
- Rozbrat 20
KRAKÓW
- Biała Róża,
- Ed Red,
- ZaKładka,
POZNAŃ
- Cucina,
- Gusto Food&Wine, Hotel Ilonn,
- Mielżyński,
- Muga,
- Noon, Ilonn Boutique Limanowskiego,
- The Time
TRÓJMIASTO
- Malika,
- Open Kitchen
WROCŁAW
- Jasna,
- Brylantowa 16 Kuchnia Emocjonalna
- 1/7 od koochni
TORUŃ
- Restauracja Sfera by Sebastian Krauzowicz, Copernicus Toruń Hotel
Informacje o Skrei
Norweski Dorsz Zimowy Skrei dorasta w Morzu Barentsa. Odławiany jest dopiero, kiedy kończy 5 lat i przemierzy 1000 km płynąc na tarło ku północnemu wybrzeżu Norwegii – wyspom Lofotom. Stąd jego nazwa – Skrei po norwesku znaczy „wędrowiec”. Długa podróż Skreia sprawia, że jego mięso jest wyjątkowo sprężyste, a duży filet i piękny biały kolor gwarantują nieograniczone możliwości kulinarne. Jest to jedna z najzdrowszych ryb morskich o białym mięsie, a jedna porcja ryby Skrei zawiera zalecaną dzienną dawkę kwasów Omega-3. Wszystkie łowiska Skreia są certyfikowane i zarządzane zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.
Gwarancja najwyższej jakości
Specjalną odznakę jakości i nazwę Skrei® nosi wyłącznie najwyższej jakości ryba Skrei złowiona, przetworzona i zapakowana zgodnie z wyznaczonymi ścisłymi wymaganiami określonymi oficjalnym standardem jakości. Skreia można więc łatwo odróżnić od innych ryb i produktów rybnych.
Ten oficjalny znak gwarantuje najwyższą jakoś oraz wyjątkową świeżość i oryginalne, norweskie pochodzenie Skreia.
INFORMACJE O NSC – Norweskiej radzie ds. Ryb i Owoców Morza
Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza (NSC), założona w 1991 r., buduje świadomość
i prowadzi edukację opinii publicznej na temat ryb i owoców morza z Norwegii. Siedziba NSC mieści się w Tromsø (Norwegia), 600 km (372 mil) na północ od koła podbiegunowego. NSC została powołana przez Norweskie Ministerstwo ds. Rybołówstwa w 1991 w celu promowania norweskich ryb i owoców morza na całym świecie. NSC jest spółką publiczną należącą do Ministerstwa ds. Rybołówstwa i Wybrzeża. Organizacja prowadzi kampanie PR, promocyjne i marketingowe. Stanowi również źródło informacji rynkowych na ponad 20 rynkach. NSC jest finansowana przez norweski przemysł rybny. Będąc drugim pod względem wielkości eksporterem ryb i owoców morza, Norwegia zaopatruje w wysokiej jakości produkty o wysokiej wartości odżywczej ponad 150 różnych krajów i prowadzi działania na rzecz wprowadzania na rynek ryb i owoców morza na największą skalę na świecie.